Bisericuta de Piatra de la Strei

Data publicării: 12 iun 2009

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Intr-o buna zi am dat, pe Internet, de o fotografie ce infatisa o veche biserica de piatra, mica, de o simplitate arhitectonica dezarmanta. Caut eu informatii sa vad pe unde e localitatea Strei si constat cu bucurie ca drumul spre Paring trece chiar prin acest sat.

Asadar intr-o dimineata cam incetosata ajungem la Strei si merem sa vedem bisericuta. Ne asteptam sa gasim pe cineva caci anul asta ne-m nimerit de Inaltare. Asa ca ne multumim sa privim din exterior superbul monument. Decorul se prezinta astfel: iarba inalta flori de cimp si cintec de greieri. Putin mai incolo citeva fragmenete de piatra ce par a fi fost scoase la lumina de sapaturi arheologice.Un localnic ne spune aici nu se mai tine slujba in acest lacas iar cheia e ori la doamna preoteasa ori la o sateanca vecina cu biserica. Ne promite ca va intreba daca poate veni cineva sa ne deschida. Din pacate nu vine nimeni si la intoarcere mai facem un popas la Strei sperind ca de aceasta data sa avem noroc. Si avem!O doamna in virsta, vecina cu biserica, ne insoteste insistind sa fie exceptia de la regula in ceea ce priveste ospitalitatea celor din Tara Hategului. Se poarta ca si cum ne-ar face o mare favoare. As fi preferat sa ne spuna ca nu are cheia sau ca nu vrea sa vina sa ne deschida.

De data asta e vreme buna, un cer albastru si o lumina blinda pun in valoare vechea si modesta bisericuta. Inauntru nu mai e mare lucru. Citeva fresce, o piatra funerara, scara de lemn ce duce in clopotnita. Catapeteasma nu mai exista.Putina istorie ( sursa: panoul informativ de la intrarea in ciminit si site-ul crestinortodox.ro )
Ctitorita de boierul roman Ambrozie, Biserica Strei a fost construita in secolele XIII-XIV in stil romano-gotic ce se imbina cu elemente locale, rezultand astfel un ansamblu arhitectural unic. Prima mentionare istorica a bisericii din Strei este in 1392.

Cladirea bisericii este construita din piatra bruta, pe ruinele unei asezari romane de tip "villa rustica", ale carei anexe sunt vizibile si astazi. Interiorul bisericii este pavat cu caramizi romane. Turnul clopotnita se afla asezat in capatul vestic al naosului, nava scurta este acoperita cu un tavan din scanduri, iar Sfantul Altar, de forma dreptunghiulara, este acoperit cu o bolta in forma de cruce.

Initial, intrarea in biserica se facea pe sub turnul clopotnita, printr-o usa incoronata de un arc frant deasupra careia se gaseste o fresca reprezentindu-l pe Iisus, cea mai bine conservata dintre cele aflate pe exterior. Acum intrarea se face printr-o usa scunda din latura de sud a navei in fata careia se afla citeva lespezi mari.


 
Picturile bisericii reprezinta unul din cele mai vechi si pretioase ansambluri de pictura medievala. Se spune ca lucrarea picturii din Strei se datoreaza unui intreg grup de pictori si nu unuia singur. Se cunoaste doar maestrul principal care a decorat monumentul potrivit inscriptiei alaturate portretului sau: "Grozie, fiul mesterului Ioanis, a pictat biserica".

Pictura murala interioara se pastreaza inca, insa nu in totalitate si nu in foarte buna stare de conservare. In altar se distinge scena cu Hristos Arhiereu si cortegiul Apostolilor, iar in nava apare Buna Vestire, Sfantul Nicolae  precum si alti sfinti.

Clopotnita bisericii, construita pe trei nivele, isi pastreaza inca vechiul acoperis, format din patru fatade de forma triunghiulara, in interior acesta terminandu-se intr-o cupola. Ultimul etaj al turnului este deosebit, el purtand pe sine un model alcatuit din caramizi, asezate intercalat cu colturile acoperisului, asemanator celui intalnit la Biserica Densus.


 
In biserica din Strei nu se mai slujeste decit in ziua de 8 septembrie, cand se praznuieste hramul - Adormirea Maicii Domnului.
 
Cum ajung la Strei:
Soseaua Simeria Veche>>>Petrosani traverseaza o portiune a orasului Calan, aflata linga fostul combinat. Urmatorul sat( in directia Petrosani ) este Strei. Drumul spre bisericuta este indicat de un panou mare.


Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2023