Piatra Craiului: Un Turn..Ascutit

Data publicării: 16 iun 2009

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

E duminica si e dimineata. Soarele profita de faptul ca am uitat sa trag jaluzelele si incepe sa mi se plimbe pe fata trezindu-ma. Ies sa vad cum se prezinta vremea, ca ieri a fost cam inchis si rece. Azi e vreme buna, insa si nu e pic de nor. Deci o vreme ideala pentru o tura de o zi in Crai.

Astazi plecam in excursie doar doi: eu si Ramona. Dupa obisnuitul ritual de facut bagaje si pus mincare plecam spre Zarnesti si Fintina lui Botorog. Urmeaza ritualul de echipare, umplere a sticlei cu apa. Pornim pe traseu, spre Curmatura. Ne miscam bine, Ramona e in forma foarte buna asa ca prima oprire e chiar la cabana. In Poiana Zanoaga au urcat stinele asa ca intram intr-un conflict scurt cu un caine scandalagiu. Renuntam sa urcam si pe Piatra Mica din dorinta de a pertece cit mai mult timp pe creasta.


Intram la cabana, dam ziua buna si bem cite un ceai( 1,50 lei / cana ). Reumplem sticla cu apa ca alta sursa nu e mai incolo si o pornim voiniceste spre Saua Crapaturii unde intilnim doi veterani ce au urcat pe cealalta parte a versantului. Facem o scurta pauza pentru ca punctul de belvedere pare mai minunat ca niciodata.

Ne indreptam spre Vf. Turnu. La inceput urcusul este usor. Avem de trecut citeva obstacole constind in arbori doboriti. Ajungem la o scurta portiune de grohotis si vedem si primul lant spre marea bucurie a Ramonei. Urmeaza o urcare pe care o fac intotdeauna cu placere pentru ca zona are o frumusete salbatica. Urcarea ne pune la incercare simtul echilibrului si concentrarea. Nu e o portiune usoara. Ne vorbim si ne hotarim sa nu ne grabim, sa facem pauze dese pentru a ne bucura din tot sufletul de ceea ce vedem. Si avem si ce sa vedem. Pe masura ce cistigam altitudine peisajul se diversifica, incepem si vedem din ce in ce mai mult: Tara Birsei, Postavarul, Piatra Mare, Ciucasul, Muntii Baiului, dealurile numeroase stapinite de Magura Codlei. I


n spatele Pietrii Mici incepe sa se desluseasca silueta Bucegilor. Urmeaza citeva traversari, din cind in cind e nevoie sa si coborim citiva metri. Iesim dintr-un jgheab si urcarea abrupta se tremina. Vom merge pina pe virf pe o muchie pietroasa, nu foarte lata, strajuita de jnepeni in ambele parti. Intilnim sageata ce ne trimite la Zarnesti prin Padina Hotarelor si dupa citeva minute zarim si stilpul ce marrcheaza Vf. Turnu.


Privelistea e minunata. Din Vf. Turnu, pe o vreme limpede cum e astazi exista o mare deschidere ce permite sa cuprinzi multe cu privirea. Se vede bine Iezerul,  limbile de zapada de pe Fagarasi, Bucegii si Leaota. Urmeaza o binemeritata pauza de masa si hidratare. Am avut norocul sa fim singuri pe virf, fapt ce ne-a contrariat un pic stiind ca Piatra Craiului are parte de multi vizitatori.


Continuam spre Saua Padinei Inchise si pasim cu atentie. Din cind in cind ne oprim pentru a arunca privirea in vale, spre grohotisuri si stinci albe. Ajungem in sa, consultam scurt marcajele si o pornim spre Vf. Padina Popii( 2018m), unde intilnim primul grup. De pe creasta se aud voci si se vad excursionisti ce coboara din Vf. Ascutit. Travesam apoi o zona cu cabluri si iesim iar in creasta matematica. Si intilnim lume cunoscuta: Oana, tatal ei si Ciprian. Ei au urcat de ieri pe munte insa vremea rea i-a tinut la Curmatura. Azi au urcat prin Padinile Frumoase urmind sa coboare pe la Diana.

Noi ne continuam drumul si ajungem in Vf. Ascutit unde gasim inca vreo doua grupuri. Refugiul e intr-o stare decenta. Frumoasa e semisfera asta rosie pe undal de cer albastru.


Ne dam greu dusi de la Ascutit. Coborim pe triunghiul albastru cu mare grija la grohotisuri. Parcurgem un jgeab asigurat cu cablu urmind apoi poteca printre pietre miscatoare mai mari si mai mici. Mare usurare pe noi cind in sfirsit ajungem pe pamint stabil. Urmeaza o parte de coborire accentuata unde intilnim destul de multi arbori doboriti. Pe unii ii ocolim pe altii ii sarim, pe sub altii trecem imitind mersul piticului.

Nu mai oprimla Curmatura si ne indreptam hotariti spre Botorog. Insa dupa Poiana Zanoaga ne oprim periodic pentru a culege flori de soc. Si uite asa am avut in masina parfum proaspat si natural.


Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 2

  • elena

    19 aug 2011 07:16:26

    maine mergem si noi in Piatra Craiului, facand aproape acelasi traseu ca si voi, doar ca noi vom urca pe Padina Hotarului. am citit articolul, am vazut si pozele si totul pare ok. imi era frica de acest traseu, dar acuma m-am mai linstit si vreau sa va multumesc pt informatiile pe care le puneti la dispozitie. initial trebuia sa mergem in baiului, dar s-au schimbat planurile. Baiului ramane pe data viitoare.

  • Bogdan

    01 sep 2011 04:45:15

    Imi cer scuze ca raspund asa de tirziu..deh am fost plecat cu treburi prin Retezat. Ati reusit sa urcati in Crai? Traseul prin Turnu este foarte frumos, e printre preferatele mele.

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2023