Cetatea de la Slimnic

Data publicării: 09 oct 2009

Mergind pe drumul sinuos de la Medias la Sibiu, drum ce trece prin codri intinsi, se afla un frumos in razele diminetii se vede pe platoul unui deal zidurile unei vechi Cetati. E o dimineata rece din decembrie si simpla vedere ne invioreaza. Urcam dealul cetatii insa din pacate nu e nimeni care sa ne deschida. Asa ca ne multumim doar sa dam roata zidurilor si sa stam pe iarba pentru a admira privelistea.

La a doua vizita am avut noroc: batrinul custode al cetatii este la datorie si ne lasa inauntru, de data asta la ora asfintitului. Ce gasim inauntru: o vita de vie in care atirna struguri mari, aromati, imbietori; nenumarate coloane si arcade; turnuri aflate in stare avansata de degradare si o iapa de toata mindretea care paste linistita printre ruine.


Batrinul ne indeamna sa urcam in turnul cu clopote. E singurul turn aflata in stare ceva mai buna. Scarile de lemn sunt de asemenea de nadejde si permit urcarea a doua nivele. De sus e priveliste de poveste cu un soare mare si rosu ce se da cu greu dus dupa dealuri si care lumineaza frumos satul din vale.

In cealalta parte urmeaza sa rasara o luna mare plina, numai buna de fotografiat.

Putina istorie( sursa: panoul informativ de la intrare )
Cetatea taraneasca de la Slimnic face parte din categoria cetatilor de refugiu, care au precedat, ca forma de protejare a comunitatii, fortificarea bisericilor. Este asezata pe platoul unui deal, la sud-est de localitate, silueta sa impresionanta devenind un simbol al aceseia. Cetatea exista in prima jumatate a secolului al XIV-lea cind pe latura nordica a fost construita o capela catolica la parterul actualului turn al clopotelor.


Cetatea de la Slimnic este asezata la marginea fostului scaun al Sibiului, inainte de dealurile care-l desparteau de scaunul Mediasului. Odinioara, in preajma ei se afla un codru intins, intrat in traditia populara ca loc de adapost al haiducilor.

Cetatea a fost ridicata in intregime din caramida, zidurile exterioare fiind sprijinite de contraforti in trepte. In a doua jumatate a aceluiasi secol in curtea cetatii a inceput constructia unei biserici cu trei nave care insa nu a fost terminata niciodata si care impartea incinta in doua parti inegale. S-au pastrat doar peretii laterali, stilpii si arcadele. Boltile bisericii nu au fost finalizate.


In secolul XV cetatea a fost extinsa cuprinzind tot platoul dealului, deasupra capelei fiind construit turnul clopotnita si o incapere pentru preot.  Cetatea a fost largita, incinta inaltata si fortificata cu metereze si gauri de pacura. In fata turnului sudic a fost construita o mica incinta, Curtea Fintinilor.

Ca urmare a distrugerilor din secolul XVI si XVIII in 1717 au inceput lucrari de reconstructie a cetatii insa acestea au fost abandonate dupa doar doi ani din cauza epidemiei de ciuma.

In secolul al XVIII-lea cetatea era parasita si paraginita si apoi folosita ca sursa de materii prime pentru alte constructii ale comunitatii. In anul 1855 o parte a zidului bisericii neterminate din incinta se prabuseste in interiorul cetatii iar materialul este utilizat pentru constructia zidului protector al noului cimitir. In 1870 s-a prabusit turnuletul de sud-est intre curtea interioara si cea exterioara a cetatii; a urmat apoi prabusirea unei parti a zidului de imprejmuire al Vorburgului, de asemenea in partea de sud-est.


In timpul primuului razboi mondial cetatea este vaduvita de un foarte pretios clopot, transformat in munitie. Ultimele reparatii ale turnurilor si zidurilor cetatii s-au efectuat in anul 1959 cu fonduri ale statului roman.

Turnurile
Cetatea de la Slimnic are o forma alungita, adaptata terenului. Zidurile inalte, consolidate cu contraforturi sunt prevazute cu guri de tragere si drum de aparare pe arcade de zidarie. In coltul nord-vestic se afla un turn decrosat iar in nor e turnul clopotnita prevazut cu 3 niveluri. Spre est se afla turnul cu poarta fortificat cu herse si  guri de aruncare, iar in sud un turn cu pasaj fortificat spre Curtea Fintinilor.


Cetatea de la Slimnic este cunoscuta si sub de numirea de Cetatea Stolzenburg.

Cum ajung la Slimnic:
Slimnicul se afla pe drumul ce leaga Sibiul de Medias, la 15km de Sibiu.

Galeriile de imagini pot fi consultate aici:
Slimnic-01-12-2008

Slimnic%20-03-10-2009

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2023