Biserica si cetatea de la Jimbor

Data publicării: 30 mar 2009

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Zona ce se invecineaza cu orasul Rupea e plina de asezari interesante. Si de oameni speciali. Plecat-am intr-o dimineata de martie cu gindul de a ajunge la Cata si Drauseni. Dar un indicator rutier ne-a convins, la iesirea din Homorod, sa nu cotim catre stinga ci sa merem inainte.

In primul sat intilnit, Mercheasa, exista o biserica fortificata aflata intr-o stare destul de precara. Sau cel putin asa se vede din afara zidurilor. Inauntru nu am putut intra, preotul din sat nu era acasa.Pornim spre urmatorul sat, Jimbor, cale de 6km. De departe zarim pe un deal ziduri de cetate. O sa ajungem acolo, dar hai sa intram in sat sa vedem pe unde. Ajungem in centru, in zona cu biserica evanghelica. Dupa cum arata se pare ca si pe aici a existat o biserica fortificata. Clopotnita e separata de biserica insa zidurile cele inalte lipsesc.

La casa de linga biserica scrie in 3 limbi: Parohia Evanghelica Luterana Jimbor. Batem timid la usa. Suntem intimpinati de preotul Kunos Ludovic care ne va insoti la biserica. De la el aflam ca Jimborul este un sat cu populatie majoritar maghiara si ca sasii au disparut de aici. Credinciosii evanghelici fac mari eforturi sa intretina biserica si dupa cum am vazut fac o treaba foarte buna.Incinta este interesanta dar simpla totodata. Stranele sunt pictate cu motive sasesti insa altarul este impodobit cu simboluri maghiare. Cladirea a fost avariata iar o parte din zidul sudic s-a deplasat. De aceea prima inpresie pe care o ai cind intri e ca altarul e strimb. Din fericire in prin anii 70, inainte de cutermur, s-au facut ample lucrari de consolidare care au oprit deplasarea zidurilor si au salvat practic aceasta biserica.

Pe altar gasim o caseta pictata cu mult talent de o doamna din sat.  Preotul ne-o arata si o deschide. Pe capacul interior e pictat satul de unde ies in evidenta delul cu cetatea si clopotnita bisericii.Domnul Kunos ne povesteste citeva lucuri legate de viata satului, de populatie si de colegii sai ortodocsi si unitarieni. Ne spune ca in aceasta perioada ii pregateste pe citiva tineri pentru confirmare, un eveniment extrem de important in cadrul acestei culturi care va avea loc de Florii. Ne spune si cum se desfasoara ritualul unitarian punctind diferentele cu ritul evanghelic.

Slujbele au loc in perioada de iarna intr-o casa aflata vis--vis de biserica. Tot aici preotul a infiintat un fel de club pentru batrini, prilej de intilniri si discutii. Imi spune ca va incerca sa reinvie traditia Impuscarii Cocosului. Nu prea stiu ce inseamna asta si din pacate nu e vreme de explicatii suplimentare caci parintele trebuie sa isi intre in rolul de profesor: isi asteapta invataceii.Ne invita sa parcurgem drumul spre cetate direct prin gradina sa. Poteca oficiala pleaca pe sub o poarta de lemn aflata linga scoala. Iesim din gradina preotului direct in cimitir si de acolo intr-un drum noroios pe alocuri si care urca domol printre pini. Ajungem pe coama dealului. Celalalt versant e lipsit de padure. Mai avem un pic pina la cetate.Domnul Kunos ne spunea ca un investitor a luat in urma cu citiva ani cetatea in concesiune insa nu a reusit sa faca prea multe pentru ea. Acum primaria cauta un alt concesionar. Si sper sa gaseasca repede pentru ca trebuie sa se apuce serios de treaba. Urgenta e acoperisul unde lipsesc o parte din tigle iar acest lucru a dus in timp si la deteriorarea scindurilor, birnelor. Preotul aprecia ca anul acesta acoperisul inca va rezista.Cetatea de Jimbor e micuta ca suprafata. Actualmente are un singur zid aflat in stare destul de buna. Pe coltul sudic au existat citeva incaperi dispuse pe doua nivele, probabil destinate proviziilor si adapostirii satenilor in vremuri grele. Mai exista un turn, pe partea opusa camarilor, insa una din laturile sale este complet distrusa. Se pare cetatea a beneficiat in trecut de inca un zid de aparare dispus pe exteriorul a ceea ce exista acum.

Putina istorie( sursa site-ul rupea-cohalm.ro )
Prima mentiune documentara a Jimborului are loc atunci cind, in perioada 1385-1553, dintr-o insemnare a Fraternitatii Capitlului de la Saschiz, rezulta ca asezarea Summer" (viitorul Jimbor) apartine acestei congregatii religioase. In acea insemnare sunt enumerati preoti care faceau parte din Fraternitatea pomenita.

In secolul al XV-lea se construieste o biserica-sala in stil gotic. In partea de sud-est se afla poarta si turnul-clopotnita. In anul 1663, potrivit lui Heinrich Muller, soldatii voievodului moldovean Eustratie Dabija ataca si iau prin surprindere asezarea Jimbor si prada ce gasesc la fata locului, gospodarii, case, biserica. Locuitorii s-au refugiat, din fericire, in cetatea Jimbor, de pe deal si atunci, furiosi, oamenii voievodului - cazaci, tatari si moldoveni - au spart casele, au intrat in biserica, de unde au sustras ce se pusese acolo, pentru supravietuire. In 1705 are loc un incendiu la Jimbor, iar in 1779 parohia saseasca se afla aproape de pieire. In 1784 se realizeaza noua cladire a bisericii evanghelice.In biserica evanghelica fortificata se gasea un altar cu doua aripi, creat in anul 1520. In partea superioara era disponibil un scrin cu statui. In anul 1909 altarul jimborean a fost mutat la Muzeul National de Arta din Cluj.

Ceea ce aduce unic aceasta fortificatie este faptul ca difera de altele din aceeasi zona, in sensul ca biserica este inconjurata de o incinta de tip oval si nu poligonal. Construita in secolul al XIV-lea, cetatea taraneasca din satul Jimbor, judetul Brasov, avea un rol de aparare. In urma invaziei tatare din 1690 cetatea a fost avariata fiind restaurata in anul 1692 iar in anul 1818 zidul exterior al cetatii a fost daramat.

Revenim in sat dupa cum i-am promis domnului Kunos urmind sa facem schimb de adrese de mail si numere de telefon. Ne stringem mainile de parca ne-am fi cunoscut de multa vreme si parasim satul. Ne oprim pe cimp aproape de un sorecar ce sta cocotat pe un stilp veghindu-ne calea. Intoarcem capul spre batrina cetate nutrind speranta ca avea o soarta mai buna.Cum ajung la Jimbor:
Din soseaua Brasov~Sighisoara, in localitatea Rupea Gara se desprinde un drum( semnalizat cu sageata si asfaltat) spre satul Homorod. La iesirea din Homorod, dupa ce trecem calea ferata exista o ramificatie: la stinga, pe linga calea ferata este drumul spre Cata; inainte se merge spre Mercheasa si Jimbor.

Pentru a vizita biserica trebuie sa va adersati la Parohia Evanghelica Luterana Jimbor. Cetatea este deschisa tot timpul ( a se citi: nu mai are porti ).


Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022