Biserica fortificata de la Copsa Mare

Data publicării: 15 nov 2009

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

In tara noastra exista o localitate care avea in vremurile trecute o faima trista din pricina unui combinat mamut care producea, pe linga negru de fum, o poluare de toata frumusetea. Tin minte si acum ca in timpurile in care eram copil si mergeam la tara, la Salaj, tot timpul ramineam impresionat de negrul ce acoperise dealurile, padurile, strazile si acoperisurile caselor. Acest loc se numea Copsa Mica.

-    Bine, bine, dar, daca aici e Copsa Mica, atunci unde este Copsa Mare?

Asta e genul de intrebare la care parintii se blocheaza si iti raspund instantaneu cu un zimbet. Aveam sa aflu, la aproape 30 de ani ca intrebarea mea de copil avea sens. Copsa Mare este un sat situat tot in judetul Sibiu aproape de Biertan, numai 2km separind cele doua localitati. Drumul de la Biertan la Copsa Mare mi-l imaginez frumos pe bicicleta, e de trecut un deal iar privelistea asupra fostului sat sasesc este uluitoare.

 

Biserica fortificata, asezata pe un loc mai inalt de la marginea satului domina imprejurimile lasind impresia ca am ajuns intr-un loc de basm. Satul se intinde de-a lungul unei vai avind doua strazi principale paralele si, tipic asezarilor sasesti, foarte late.

Ca sa ajungem la ea avem de coborit dealul pe o serpentina larga, asfaltata. Avem bucuria de a gasi cetatea deschisa. Intrarea e impresionanta. Se urca neasteptat de mult pina  sa ajunge la sala propriu-zisa a bisericii. Din pacate prea multe lucruri nu au mai ramas aici. Podeaua de lemn a fost inlocuita de pietris si caramizi ceea ce ii da o nota aparte.

Bancile sunt simple la fel ca si amvonul care nu exceleaza prin decoaratiuni. Cu toate acestea insa biserica are un aspect foarte ingrijit, semn ca oamenii ce se ocupa de ea o fac bine, cu putinele posibilitati pe care le au. Altarul si tot ceea ce tine de zona aceasta se afla si el in stare foarte buna.Orga din pacate este defecta, claviaturile sunt in stare avansata de degradare. Oare cind s-a auzit cintecul ei ultima oara?

Putina istorie
Copa Mare(Grisz-Kopesch in dialectul sasesc sau Nagykapus in limba maghiara)  avea in administrare numeroase plantaii viticole. Remarcam, privind dealurile din zona, ca inca se mai pastreaza urme ale acestor mari intinderi cultivate odata cu vita de vie.

Documentele atesta faptul ca pe la nceputul secolului al XIV-lea slujbele erau oficiate ntr-o bazilic gotic cu trei nave, ns un document din 1283 aduce cu sine ipoteza existenei unei bazilici mai vechi.Ca n multe alte cazuri, i bazilica de aici a suferit numeroase transformri de-a lungul vremii datorate situaiei politice i economice din Transilvania. Aceast comunitate a cunoscut o ascensiune economic destul de rapid i-a determinat pe locuitorii din Copsa Mare s ii doreasc o biseric la fel de mare si de frumoas ca a vecinilor din Biertan. Se pare ca o parte din mesterii constructori de la Biertan au lucrat si in santierul de aici.Inscripia de pe ancadramentul sacristiei, menioneaz anul de incheiere al lucrarilor: 1519, adic la 4 ani dup ce se terminase i constructia bisericii de la Biertan.

Oamenii de aici au intiat un plan grandios de construcie a bisericii, insa din pacate contextul nu a permis realizarea lui. Tit ceea ce s-a putut face a fost mrirea corului i alipirea sacristiei pe peretele nordic. Dupa ce Transilvania a intrat sub suzeranitate otoman n urma nfrngerii de la Mohcs (1526) lucrarile au fost abandonate pentru o buna perioada de timp fiind reluate abia la inceputul de secol al XVIII-lea.Din pacate nici de data aceasta planurile nu au putut fi duse la bun sfirsit fiind zadarnicite de un mare cutremur in anul 1802 care a avariat considerabil biserica. S-a deschis dupa aceea un santier de reparatii. Din aceasta perioada dateaza o parte din colateralele desfiinate n secolul al XVI-lea i tribuna pentru org aflata n partea de vest.

Fortificaia
Constructia zidului a fost inceputa la in primii ani din secolul al XVI-lea. Pe colul de nord se afl un turn aproape ptrat pe dou niveluri, prevzut cu masiculiuri asemntoare celor de la Biertan. Un astfel de turn se afla i pe colul sud-vestic. De-a lungul zidului au fost construite ccmri de provizii. Din pacate acestea nu se mai pastreaza pentru ca au fost demolate.
Cum ajung la Copsa Mare
1.    Se poate ajunge la Copa Mare de pe DN 14 (Medias - Sighisoara) pe doua cai diferite: trecand prin localitatea Valchid pe un drum de 10 km neasfaltat, dar bun (in octombrie 2009)
2.    Tot de pe de pe DN 14 (Medias - Sighisoara) in localitatea Saros pe Tirnave  se face un drum asfaltat care duce la Biertan, iar de acolo, tot  pe un drum asfaltat se ajunge la Copsa Mare dupa 4km.. Portiunea de drum Saros pe Tirnave Copsa Mare se afla in stare buna.

Cheia o gasiti la casa 237 aflata chiar linga biserica.

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2023