Biserica fortificata de la Valchid

Data publicării: 23 nov 2009

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Tot calatorind in zona marginita de Sighisoara si Medias am ajuns la Copsa Mare. Un domn in virsta m-a indrumat sa merg sa vad si cetatea si biserica - cetate din satul alaturat, Valchid. Asa am ajuns in acest sat.

Nu a fost greu sa gasim cheia, a fost nevoie sa rugam pe cineva care sade chiar vis-a-vis de biserica, la o casa vopsita in verde. Satul pastreaza si astazi urmele vietuirii sasilor cea mai evidenta dintre acestea fiind ulita extrem de larga si casele cu porti inalte.Intram in incinta cetatii pe sub un turn-poarta-clopotnita care de afara parea destul de avariat. Interiorul cetatii insa e tare frumos. Zidurile inalte cam de 4-5 metri adapostesc o alee frumoasa plina cu flori si o biserica veche care nu are turn. Din fericire in biserica nu e frig, cei ce vad d cetatea au avut inspiratia sa lase usa deschisa, ceea ce ne-a ajutat sa zabovim mai mult in interior.

Inauntru biserica pare incremenita in uitare. Un altar de dimensiuni reduse iar deasupra lui ceea ce a mai ramas din orga. Lipsesc multe tuburi iar cele ramase au tristul destin de a asista la degradarea ce a pus stapinire pe acest lacas. Picturile de pe galerie se afla insa in stare buna. La fel de bine ingrijit este si amvonul.In jurul bisericii se mai gasesc si alte turnuri insa nici unul dintre ele, nu este vizitabil, exceptind turnul pe sub care am intrat.

Putina istorie
Numele satului apare intr-un document datat 21 decembrie 1390, cind Papa Bonifaciu al IX-lea a acordat o indulgen bisericii parohiale a Apostolului Andrei din Waldhtten(Valchid), nume care s-ar putea traduce drept Colibele Pdurii. Comuna nu este localizata cu rigurozitate: Transylvaniensis diocesis, adic n dioceza Transilvaniei.

Biserica
Aceast dat (21 decembrie 1390) ar putea coincide cu nceperea construirii bisericii-sal. Biserica este construit n stil gotic i nu are turn. Anul 1507, inscriptionat pe peretele de sud al corului, sub streain, indic probabil momentul ridicrii bolii corului, o bolt semicilindric cu penetraii, mbrcat ntr-o reea nervuri in forma de romb. Edificiul este ngust, lung i nconjurat de zece contraforturi, care sprijin pereii slii. Ale cinci contraforturi ntresc colurile absidei pentagonale. ntre doua contraforturi ai peretelui de nord al corului a fost construit o sacristie care nu s-a mai pastrat.Orga a fost asezata n cor, deasupra altarului. La claviaturi se ajunge urcind o scara abrupta din lemn. Din pacate orga de la Valchid nu mai este in stare de functionare.

Bolta bisericii s-a prbuit in urma unui cutremur ce a  avut loc in anul 1916 i a fost nlocuit cu un tavan de scnduri. Ferestre se mai pstreaz numai n frontonul vestic i n peretele de est al corului, fiecare avnd cte patru lobi traforai. n secolul al XIX-lea a fost construit la vest i Tribuna Bieilor, restaurat n 1922, iar de-a lungul peretelui de nord s-a ridicat o alt tribun, susinut de dou arcuri din crmid ntre pilatri, cu o balustrad de lemn pictat, care dateaz din 1871.Pe faada nnegrit de fum de la vest se afl portalul principal. Portalul de sud are o intrare simpl i rectangular, find protejat de un mic portic cu bolt n cruce i de un acoperi n form de a. Intrarea din nord a fost zidit.

Fortificatia
Incinta din gresie brun-rocat i gri-galben este aproape dreptunghiular, fiind modificat doar prin retezarea colului din sud-vest, pentru a se adapta cursului prului. Zidurile au fost ridicate la nceputul secolului al XVI-lea. Marile cantiti de piatr folosite la construirea fortificaiei au fost aduse din valea Lapes (Lpuului), zon pentru care comunele nvecinate (Copa Mare, Mlncrav i Noul Ssesc) au dus o lupt secular i care a fost atribuit cnd uneia, cnd alteia, sau mprit ntre ele. Gresia de la mai toate construciile monumentale din mprejurimi a fost adus din aceast vale.

La alte biserici fortificate, care se afl pe teren plat n mijlocul aezrii, turnurile strjuiesc deobicei colurile patrulaterului incintei, dar la Valchid ele sunt aezate n centrul laturilor, ieind foarte putin n interior, drumul de straj continuindu-se peste faadele turnurilor. Turnul din sud s-a prbuit la cutremurul din 1916. Cu excepia turnului din vest, celelalte au parterul boltit, etajele superioare fiind, la toate, separate prin platforme de brne. Iniial, nu se intra n etajul doi turnurilor dect prin drumul de straj. Turnul din est, al crui coridor este boltit n cruce, strjuiete poarta de intrare. Accesul n turnurile de aprare se face astzi printr-o scar dispus n grosimea zidurilor.Terenul din colul de nord-est al cetii a fost loc comun de nhumare, muli localnici cznd victime molimelor sau rzboaielor. Un asemenea masacru pare s se fi ntmplat aici n timpul rzboiului civil din mai 1605, cnd trupele voievodului transilvnean tefan Bocskay, adversar al Habsburgilor, au incendiat comunele Valchid, Copa Mare, Richi i Saros.

Cum ajung la Valchid:
Se poate ajunge la Valchid de pe DN 14 (Medias - Sighisoara) intre localitatile Dumbraveni si Danes exista un indicator spre Valchid pe un drum lung de 6 km, neasfaltat, dar bun (in octombrie 2009).


Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022