Biserica fortificata de la Laslea

Data publicarii: 17 dec 2009

Click aici pentru a vedea galeria completa de fotografii

Laslea este o localitate aparent neinsemnata situata pe un drum laturalnic undeva intre Sighisoara si  Medias. Satul pastreaza inca urmele vieturii sasilor, este curat, are o strada principala larga. Aici se gaseste o biserica fortificata declarata monument istoric.

Cheia bisericii o gasim la spital, cum ii spun localnicii, o cladire ce pare proaspat renovata. Mie mi s-a parut ca edificiul adaposteste mai degraba un camin de batrini. Interiorul straluceste de curatenie. Traversez o sala in care doamne si domni in virsta se uita la un televizor mare.

O doamna asistenta imi inmineaza trei chei mari. Ne roaga sa lasam nu ne atingem de nimic si sa nu pastram vreo carte drept amintire. Deschidem mai intai in poarta cetatii, apoi pe cea a bisericii. Surpriza este palcuta. Biserica e simpla, nu contine elemente de arta spectaculoase dar este foarte bine conservata, fapt pentru care cei ce au grija de acest monument merita felicitari.Culorile dominante sunt  griul si albul, pe care le gasim in structura altarului, um amvon, pe balcon, pe pereti si pe tavan. Chiar si orga este vopsita in aceste culori.

In interiorul cetatii se gaseste un turn vechi, solitar. Aduce de departe cu turnul donjon de la Calnic. De fapt este vorba de turnul vechii biserici. Din pacate acesta pare a fi, cel putin in partea superioara, intr-o stare de degradare  avansata. Cel mai bine se pastreaza bine scara de piatra care duce la cel de-al doilea nivel.Putina istorie( sursa: panoul de informare aflat in biserica )
Turnul bisericii din Laslea figureaza pe lista monumentelor istorice. Potrivit unei inscriptii bine pastrate biserica veche a fost construita in 1456. De la biserica cu hramul Sf. Ladislau s-au pastrat pina in timpurile noastre numai turnul clopotnita si citiva metri ai partii de vest a navelor laterale.

Amplasamentul navei centrale  este vizibil la turn, la fel si zidul fostei bolti. Cum arata si resturile de mortar, acoperisul bisericii vechi a ajuns pina la etajul cinci al turnului. Parterul turnului a avut forma unui pridvor deschis in trei parti. Ulterior acesta a fost inchis in timpul atacurilor turcilor.Astazi se ajunge la etajul al doilea printr-o scara de piatra, situata in partea de vest, construita mai tirziu care duce printr-o fereastra anteriorara marita. La etajul al treilea s-a pastrat intrarea in fostul pod. Turnul clopotnita are o galerie de aparare din lemn si acoperisul in forma de piramida.Dupa denumirrea partilor bisericii vechi si dupa numarul stranelor se constata ca era vorba de o basilica simpla, cu trei nave, si trei arcade de marime mijlocie. Intrarea bisericii se afla pe partea de sud a navei laterale, parterul turnului fiind inchis.

In jurul anului 1840 vechea biserica, lasata in paragina, s-a daramat. In 1842 s-a inceput constructia unei noi biserici sub conducerea maestrului constructor Samuel Teusch din Sighisoara.Biserica a fost aliniata pe directia nord-sud  si este o biserica spatioasa, fara un stil anume, cladita din caramida, cu ferestre mari, rotunde. Linga biserica s-a cladit un nou turn clopotnita. Insa inainte de terminarea constructiei acest turn s-a darimat si nu a mai fost reconstruit. In 1845 biserica a fost sfintita de episcopul Georg Paul Binder.

Altarul clasicist dateaza tot din 1845 si este opera lui Friedrich Pokotz din Brasov. Este impodobit cu un singur tablou mare si flandat de stilpi puternici, corintici.Amvonul si baldachinul sau dateaza tot din 1845 si este opera sculptorului Nikolaus Popp din Brasov. Zidul de incinta este construit din gresie in forma unui oval neregulat. Ruinele turnurilor nici macar nu se mai pastreaza.

Cum ajung la Laslea:
Laslea este aproape de Sighisoara. Din drumul ce leaga Sighisoara de Medias se desprinde o sosea asfaltata si aflata in stare buna care dupa 2km ne duce in satul Laslea. Cheia o gasiti la spital, chiar linga biserica.


Toate fotografiile Adauga un comentariu Inapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adaugati un comentariu

Citeste si alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2021