Biserica fortificată de la Laslea

Data publicării: 17 dec 2009

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Laslea este o localitate aparent neînsemnată situată pe un drum lăturalnic undeva între Sighişoara şi Mediaş. Satul păstrează încă urmele viețurii saşilor, este curat, are o stradă principală largă. Aici se găseşte o biserică fortificată declarată monument istoric.

Cheia bisericii o găsim la spital, cum îi spun localnicii, o clădire ce pare proaspăt renovată. Mie mi s-a părut că edificiul adăposteşte mai degrabă un cămin de bătrâni. Interiorul străluceşte de curăţenie. Traversez o sală în care doamne şi domni în vârstă se uită la un televizor mare.

O doamnă asistentă îmi înmânează trei chei mari. Ne roagă să lăsăm nu ne atingem de nimic şi să nu păstrăm vreo carte drept amintire. Deschidem mai întâi în poarta cetăţii, apoi pe cea a bisericii. Surpriză este plăcută. Biserica e simplă, nu conţine elemente de artă spectaculoase dar este foarte bine conservată, fapt pentru care cei ce au grijă de acest monument merită felicitări.


Culorile dominante sunt griul şi albul, pe care le găsim în structura altarului, la amvon, pe balcon, pe pereţi şi pe tavan. Chiar şi orga este vopsită în aceste culori.

În interiorul cetăţii se găseşte un turn vechi, solitar. Aduce de departe cu turnul donjon de la Calnic. De fapt este vorba de turnul vechii biserici. Din păcate acesta pare a fi, cel puţin în partea superioară, într-o stare de degradare avansată. Cel mai bine se păstrează scara de piatră care duce la cel de-al doilea nivel.


Puţină istorie( sursă: panoul de informare aflat în biserică )
Turnul bisericii din Laslea figurează pe lista monumentelor istorice. Potrivit unei inscripţii bine păstrate, biserica veche a fost construită în 1456. De la biserica cu hramul Sf. Ladislau s-au păstrat până în timpurile noastre numai turnul clopotniţă şi câţiva metri ai părţii de vest a navelor laterale.

Amplasamentul navei centrale este vizibil la turn, la fel şi zidul fostei bolţi. Cum arată şi resturile de mortar, acoperişul bisericii vechi a ajuns până la etajul cinci al turnului. Parterul turnului a avut forma unui pridvor deschis în trei părţi. Ulterior acesta a fost închis în timpul atacurilor turcilor.


Astăzi se ajunge la etajul al doilea printr-o scară de piatră, situată în partea de vest, construită mai târziu, care duce printr-o fereastră anterior mărită. La etajul al treilea s-a păstrat intrarea în fostul pod. Turnul clopotniţă are o galerie de apărare din lemn şi acoperişul în formă de piramidă.


După denumirrea părţilor bisericii vechi şi după numărul stranelor se constată că era vorba de o basilică simplă, cu trei nave şi trei arcade de mărime mijlocie. Intrarea bisericii se află pe partea de sud a navei laterale, parterul turnului fiind închis.

În jurul anului 1840 vechea biserica, lăsată în paragină, s-a dărâmat. În 1842 s-a început construcţia unei noi biserici sub conducerea maestrului constructor Samuel Teusch din Sighişoara.


Biserica a fost aliniată pe direcţia nord-sud şi este o biserică spaţioasă, fără un stil anume, clădită din cărămidă, cu ferestre mari, rotunde. Lângă biserică s-a clădit un nou turn clopotniţă. Însă înainte de terminarea construcţiei acest turn s-a dărâmat şi nu a mai fost reconstruit. În 1845 biserica a fost sfinţită de episcopul Georg Paul Binder.

Altarul clasicist datează tot din 1845 şi este opera lui Friedrich Pokotz din Braşov. Este împodobit cu un singur tablou mare şi flancat de stâlpi puternici, corintici.


Amvonul şi baldachinul său datează tot din 1845 şi este opera sculptorului Nikolaus Popp din Braşov. Zidul de incintă este construit din gresie în forma unui oval neregulat. Ruinele turnurilor nici măcar nu se mai păstrează.

Cum ajung la Laslea:
Laslea este aproape de Sighişoara. Din drumul ce leagă Sighişoara de Mediaş se desprinde o şosea asfaltată şi aflată în stare bună care după 2km ne duce în satul Laslea. Cheia o găsiţi la spital, chiar lângă biserică.


Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2023