Cetatea de la Sălașu de Sus

Data publicării: 26 ian 2010

Am descoperit ruinele Cetăţii Sălaşu de Sus tot în drum spre Retezat, mai exact spre poarta de intrare de la Cârnic. Tot din goana maşinii. Amplasamentul este destul de ciudat, în momentul de faţă construcţia se găseşte în curtea unui localnic. Câteva panouri metalice vechi sunt cele care atrag atenţia, altfel poţi trece cu succes pe lângă ruine fără să le observi.

- No, îmi zic, la întoarcere ne-om opri aici să vedem ce e cu cetatea asta.


Şi cum avem prostul obicei de a ne ţine de cuvânt ne oprim, cititm pe panouri şi uite ce aflăm:

Cetatea de la Sălaşul de Sus a fost simboul cnezatului Sălaşului între secolele XIV şi XVII. Incinta este dreptunghiulară, pe un teren plan fiind înconjurată de un zid gros cam de 1 metru. La colţurile incintei ca şi pe laturile ei au existat odinioară turnuri. Interiorul incintei adăpostea caza de zid a cneazului şi o capelă de curte cu turn clopotniţă întemeiată cel mai devreme în jurulu secolului XVII şi transformată ulterior în capela calvină.


Curtea nobiliară fost ridicată în Evul Mediu târziu. Se spune că nobilul din ţinutul Sălaşului, după ce a construit în apropiere o cetate, şi-a amenajat aici o reşedinţă mai confortabilă, ridicând în jurul unei curţi interioare camere mai spaţioase şi mai luminoase decât cele ale fortificaţiilor. Se pare că locul nu a fost ales la întâmplare. Aici există deja un turn mai vechi şi care a fost integrat în noua construcţie.

Vechiul turn fusese construit pentru a proteja intrarea în sat. De aceea avea ziduri groase şi ferestre înguste de fortificaţie. Arcaşii puteau supraveghea de aici zona fără a a putea fi la rândul lor în bătaia armelor. Poarta era joasă semn că nu se putea intra călare în curtea interioară.


Ca și la Cetatea Malaiesti intrarea în turn se făcea cu ajutorul unei scări mobile de lemn. Astăzi se mai văd încă spărturile în locurile unde mica platformă de lemn din faţa uşii era prinsă de zid.

Camerele de locuit aveau ferestre cu ochiuri de sticlă făcute manual. Deasupra ferestrelor au fost construite bolţi din cărămidă din care s-au mai păstrat doar câteva bucăţi.


Cetatea de la Sălaşul de sus a aparţinut tot familiei Mara, care stăpânea și Cetatea de la Malaiesti.

Cum ajung la Cetatea Sălaşu de Sus:

Din drumul naţional ce leagă Hațegul de Petroşani, în localitatea Ohaba de sub Piatră există un indicator spre satul Nucşoara. Străbatem apoi satul Sălaşu de Jos, apoi urmează la Sălaşu de Sus. Cetatea se află imediat după intrarea în sat, pe partea stângă.


Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024