Cetatea de la Salasu de Sus

Data publicării: 26 ian 2010

Am descoperit ruinele Cetatii Salasu de Sus tot in drum spre Retezat, mai exact spre poarta de intrare de la Cirnic. Tot din goana masinii. Amplasamentul este destul de ciudat, in momentul de fata constructia se gaseste in curtea unui localnic. Citeva panouri metalice vechi sunt cele care atrag atentia, altfel poti trece cu succes pe linga ruine fara sa le observi.

-No, imi zic, la intoarcere ne-om opri aici sa vedem ce e cu cetatea asta.Si cum avem prostul obicei de a ne tine de cuvint ne oprim, cititm pe panouri si uite ce aflam:

Cetatea de la Salasul de Sus a fost simboul cnezatului Salasului intre secolele XIV si XVII. Incinta este dreptunghiulara, pe un teren plan fiind inconjurata de un zid gros cam de 1 metru. La colturile incintei ca si pe laturile ei au existat odinioare turnuri. Interiorul incintei adapostea caza de zid a cneazului si o capela de curte cu turn clopotnita intemeiata cel mai devreme in jurulu secolului XVII si transformata ulterior in capela calvina.Curtea nobiliara  fost ridicata in Evul Mediu tirziu. Se spune ca nobilul din tinutul Salasului, dupa ce  a construit in apropiere o cetate, si-a amenajat aici o resedinta mai confortabila, ridicind in jurul unei curti interioare camere mai spatioase si mai luminoase decit cele ale fortificatiilor. Se pare ca locul nu a fost ales la intimplare. Aici exista deja un turn mai vechi si care a fost integrat in noua constructie.

Vechiul turn fusese construit pentru a proteja intrarea in sat. De aceea avea ziduri groase si ferestre inguste de fortificatie. Arcasii puteau supraveghea de aici zona fara a a putea fi la rindul lor in bataia armelor. Poarta era joasa semn ca nu se putea intra calare in curtea interioara.Ca si la Cetatea Malaiesti intrarea in turn se facea cu ajutorul unei scari mobile de lemn. Astazi se mai vad inca sparturile in locurile unde mica platforma de lemn din fata usii era prinsa de zid.

Camerele de locuit aveau ferestre cu ochiuri de sticla facute manual. Deasupra ferestrelor au fost construite bolti din caramida din care s-au mai pastrat doar citeva bucati.Cetatea de la Salasul de sus a apartinut tot familiei Mara, care stapinea si Cetatea de la Malaiesti.

Cum ajung la Cetatea Salasu de Sus:

Din drumul national ce leaga Hategul de Petrosani, in localitatea Ohaba de sub Piatra exista un indicator spre satul Nucsoara. Strabatem apoi satul Salasu de Jos, apoi urmeaza la Salasu de Sus. Cetatea se afla imediat dupa intrarea in sat, pe partea stinga.


Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022