Biserica fortificata de la Stejeris

Data publicării: 16 mar 2010

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Un nou episod din pelerinajul nostru pe la fortificatiile din Transilvania, se consuma la Stejeris, in apropiere de Agnita, judetul Sibiu. Drumul de la civilizatie si pina la acest sat consta in vreo2-3km plini de gropi, dar masina mea a vazut multe la viata ei.

Asadar ne deplasam cu viteza melcului pina in sat, unde, spre surpriza noastra, calitatea drumului se imbunatateste brusc. Cetatea se vede de departe, intrebam citiva copii unde sade omul cu cheia. Cum avem deja experienta, gasim pe cine trebuie si patrundem in biserica-cetate de la Stejeris dupa ce platim un bilet in valoare de 5 lei.Interiorul cetatii de la Stejeris este cald si primitor asemeni domnului care ne este ghid astazi. Chiar linga intrare dam de un ceas solar pictat in culori vesele, ca pentru copii. Urcam o scara de piatra destul de abrupta ce ne duce la baza turnului. Aici se afla un mic muzeu cu citeva obiecte traditionale: ulcele, steaguri bisericesti, roata de tors, furca de tors si fus, carti vechi.

Intram in biserica si avem supriza sa constatam ca ne gasim sus, undeva pe galerie, chiar linga orga. Biserica este decorata extrem de simplu. Galeriile de lemn sunt vopsite in nuante de verde, de tavan atirna doua candelabre de lemn. Pe laterale, sus, doua steaguri.

Coborim printre bancutele mici si cochete iar faptul ca biserica este ingrijita cum se cuvine de catre oameni de isprava iti da un sentiment de caldura si de liniste. Si asta in ciuda faptului ca in interior temperatura e destul de scazuta.

Altarul este simplu, elegant, bine conservat. Este incadrat de doua placi de culoare neagra cu inscriptii aurii, pemenind numele celor ce au trecut in vremea dreptilor in cele doua razboaie mondiale si numerele caselor la care acestia au locuit. Deasupra altarului o inscriptie mare, cu caractere gotice. Nu reusesc insa sa identific toate literele.Amvonul se deosebeste de majoritatea celor pe care le-am vazut pina acum prin faptul ca ii lipseste partea superioara, coroana..

Apoi urmeaza partea cu senzatii tari: urcarea un turn. Aceasta se face pe scari abrupte si solide din lemn. Dupa ce terminam de urcat prima scara dam de locul unde sasii pastreaza slanina. Aici sunt citeva bucati generoase, care pot satura o hoarda de oameni flamanzi.

Urmatorul etaj e mai misterios, fiindca e putina lumina. In plus urcusul se face  pe o scara metalica, care ne duce pina la niste trepte abrubte din piatra. Nivelul la care ajungem e ceva mai bine luminat. Suntem chiar sub balcon. Inca o scara de lemn, si asta abrupta ca toate scarile bisericii fortificate de la Stejeris.

Ne insiram si urcam pe rind. Intre timp stau de vorba cu gazda noastra care imi spune ca, in ciuda dificultatii, muzicienii fanfarei satului au urcat cu tot cu instrumente in turn si au sustinut un concert chiar acolo, la balcon. In timp ce vorbeam despre toate astea se aude o voce care invoca numarul de urgente 0-SALVAMONT.Iata-ne pe toti ajunsi cu bine in turn. Privelistea asupra satului este extraordinar de frumoasa, pacat ca am nimerit o vreme cam inchisa in care ploaia se joaca cu noi cind vrea. Acest ultim etaj suprinde prin faptul ca nu gasim, cum ne asteptam, clopotele si nici acea tesatura de birne. Practic avem de a face cu un spatiu mare si plat. Probabil turnul micut aflat in interorul curtii gazduieste clopotele.

Coborim cu mare grija si ajungem cu bine jos fara sa mai apelam la salvatorii montani. Inconjuram biserica si ne miram cind vedem ca suprafata curtii interioare este mai mare decit credeam. Descoperim si clopotnita. Urcam pina la primul etaj unde se afla un sicriu plin cu rumegus. Oare pe aici doarme Dracula? Renuntam sa urcam pina la capat mai ales ca scarile, podelele si balconul nu inspira deloc incredere.

Putina istorie:
Satul Stejeris are prima atestare documentara in anul 1223. Din cauza frecventelor inundatii provocate de riul Hartibaciu, satul a fost stramutat intr-un loc departat de albia riului. Biserica a fost ridicata in secolul XIV. Din aceasta prima biserica s-au pastrat doar peretii laterali.

Fortificarea bisericii a inceput in jurul anului 1500 cind in partea de vest a fost construit un turn-donjon. La parter exista un portic boltit in fata intrarii in biserica. La primul nivel exista o fintina alimentata de apele unui izvor care trecea chiar pe sub turn. Aici au fost adapostite initial clopotele, mutate ulteior intr-un alt turn de aparare. Nivelul inferior al donjonului a fost umplut n ntregime cu piatră şi pămnt.Sub tavanul din lemn al biserici s-a construit o bolta gotica din caramizi, plasata destul de jos. Apoi peretii navei au fost inaltatai astfel incit sa se poata crea un etaj de aparare care se intindea si deasupra corului, unde a fost creat si un drum de straja.

Dupa 1860 au loc alte modificari: bolta gotica este desfiintata fiindca ameninta sa se prabuseasca, corul este demolat, favorizind astfel o prelungire a salii. Drumul de straja a fost si el refacut peste noua structura.Incinta din jurul bisericii are forma unui traseu poligonal neregulat. Dupa 1860 zidula fost demolat, iar materialul rezultat a fost folosit la lucrarile de extindere a bisericii. Astfel, unul din turnurile care faceau parte din incinta interioara este astazi complet izolat. Acest turn gazduieste astazi clopotele.

Cum ajung la Stejeris:
Din drumul Agnita - Sighisoara la un moment dat avem un indicator spre satul Stejeris, 3km.

Cheia o gasiti la casa cu numarul 111. Taxa de intrare: 5 lei.


Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 5

 • Andree Andreas

  17 ian 2011 13:39:53

  Eu locuiesc in stejeris am 17 ani si sunt unul din cei mai tineri Sasi din Stejeris. Eu iti pot zice ce scrie deasupra altarului: EHRE SEI GOTT IN DER HOHE.

 • Andree Andreas

  17 ian 2011 14:05:37

  Cum am spus mai devreme eu locuiesc in satul Stejeris si imi place foarte mult ce ai scris despre biserica Stejeris. ce nu imi place este ca nu pot sa iau pozele de pe site.

 • Bogdan

  17 ian 2011 15:05:40

  Andreas, iti multumesc pentru cuvintele tale frumoase. Poate la urmatoarea vizita a mea la Stejeris ne vom putea cunoaste personal. In ceea ce priveste fotografiile, am dat un raspuns pe email si cred ca vei fi multumit.


  Cum se traduce EHRE SEI GOTT IN DER HOHE? Eu inteleg doar atit: Slava lui Dumnezeu.

 • Eva Walter

  02 nov 2011 10:12:28

  Thank you very much for this site.It\'s unic and fantastic. I visited the site with my friends and we just absolutly enjoyed it. Could this be translated in english too ? would be great.

 • Bogdan

  03 nov 2011 03:18:09

  Eva, Thank you very much. For an English version please try this: http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=ro&tl=en&u=http%3A%2F%2Fbogdanbalaban.ro%2F

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022