Biserica Fortificata de la Miercurea Sibiului

Data publicării: 25 mai 2010

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Cum vii de la Sebes-Alba la Sibiu dai la un moment dat de un sat mare cu case frumoase si bine ingrijite. In centru este o piata mare in forma de trapez care ocupa o suprafata echivalenta cu Piata Sfatului din Brasov. Pe una din laturile acestei piete se afla o cetate, iar in interiorul cetatii, o biserica.Mergem spre intrare, gasim o usa mica si o sonerie. Sunam, dar nu avem succes. Ne mai plimbam pe linga ziduri. Cititm citeva inscriptii de pe ziduri. Aflam ca biserica cetate  evanghelica de la Miercurea Sibiului a fost renovata in doua rinduri, in 1877 si intre 1980 si 1982. Suntem abordati de un domn in virsta, slab cu parul alb, care ne intreaba daca dorim sa vedem biserica.

-Cum sa nu?

Domnul se prezinta, aflam ca il cheama Hutter si ne invita in inauntru. Intram pe un gang pe linga cladirea scolii. Domnul Hutter si familia dinsului locuiesc chiar in interiorul cetatii, intr-un loc plin de verdeata si liniste. Inauntru facem cunostinta cu cei doi nepoti, micul si simpaticul Edi( sper ca am retinut bine ) si sora lui mai mare Luise. Ei ne vor insoti inauntru.

Domnul Hutter este foarte suparat pe ciorile ce fac larma in jurul turnului bisericii. Luise ne spune ca invata la o scoala germana din satul Apold. Bunicul e mindru de nepoata sa :

- Vorbeste bine germana dar saseste nu cred ca va vorbi niciodata, spune el.Intram in biserica pe o usa laterala. Putinii sasi de la Miercurea Sibiului fac treaba buna si intretin biserica impecabil. Altarul este simplu si are ca element central scena crucificarii. Amvonul este de un alb imaculat si este foarte bine ingrijit.

Pe perete, intre amvon si altar se afla un obiect asemanator unui sigiliu din piatra. Tot pe perete gasim obinuitele liste cu numele celor ce au murit in razboaile mondiale si numarul caselor in care au locuit. Deasupra lor coroane proaspete. Bancile sunt si ele in buna stare. In spate e un balcon de lemn unde este pozitionata orga. Aflam ca este in perfecta stare de functionare dar din pacate nu mai este nimeni care sa stie sa cinte la ea. Domnul Hutter ne face si o mica demonstratie; in ochii lui citim faptul ca ii era dor sa mai auda sunetul acestei orgi.Putina istorie
Localitatea Miercurea Sibiului este menţionată documentar pentru prima oară la 1290. Din aceasta perioada dateaza o biserica veche, romanica despre care se spune ca are un turn in partea de vest. Din acest monument s-au păstrat planul şi turnul, precum şi cele patru perechi de stlpi. ntr-o a doua etapă au fost nălţate zidurile navelor laterale, din faza respectivă datnd şi portalul gotic din sud. Ultima perioadă de construcţie este cea n care biserica a fost alungită spre est şi au fost construite tribunele laterale şi bolţile.In jurul bisericii exista un zid inalt de forma ovala pe a carui latura interioara se afla drumuri de straja si depozite de cereale. 

Cetatea din jurul bisericii se compunea dintr-o incintă de ziduri cu două galerii de acces suprapuse, cea inferioară fiind plasată deasupra cămărilor boltite executate din cărămidă. n partea de sud se păstrează turnul de apărare al porţii.Cum ajung la Miercurea Sibiului:
Localitatea se afla la aproximativ 60km de Sibiu si la 20km de Sebes pe drumul european E68. Pentru a o vizita sunati cu incredere la poarta cetatii si intrebati de domnul Hutter.


Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 2

  • Bacalov Vladimir

    19 aug 2013 15:45:19

    Am vizitat cetatea in citeva rinduri.Prima data prin 1944.Observatii: Camarile din zidul cetatii nu erau numai pentru cereale, ci, mai ales pentru afumaturile din porc. Le tineau acolo, ca in cazul unor navaliri straine, sa le aiba la indemina, ca si ei, sasii, se retrageau tot acolo. Cit despre distanta dintre Miercurea si Sibiu, aceasta e de 35 km. Ar fi interesant de aflat daca dl.Hutter este cumva descendent al intemeietorul sectei huteritilor. A fost un serial la National Geographic\\r\\n

  • ion duguleanu

    12 sep 2013 23:41:26

    Sunt magistrat pensionar și scriu o lucrare consacrată sediilor instanțelor, fie ele în funcțiune sau desființate. În Miercurea Sibiului a existato judecătorie până în anul 1952.Dacă mă poate ajuta cineva cu o imagine a fostului sediu al acesteia și cu câteva date despre acea clădire. Mulțumesc încă de acum pentru sprijin.Ion Duguleanu

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2023