Fosta Biserica fortificata de la Velț

Data publicării: 02 iun 2010

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Velt este un sat aflat undeva aproape de limita judeţelor Sibiu şi Mureş, relativ aproape de Mediaş. Am ajuns aici studiind o hartă care indică faptul că la Velț există o biserica-cetate. Am găsit o ruină, o cetate şi o biserică abandonate. Corul bisericii este prăbuşit, curtea e invadată de buruieni iar biserica a fost pur şi simplu vandalizată.


Astăzi ea arată aşa şi îşi trăieşte probabil ultimii ani. În sat nu mai trăieşte nici un sas, iar faptul că nimeni nu se mai ocupă de biserică a dus la această tristă situaţie.


Puţină istorie
Satul Velț( în germană Welz ) este atestat documentar din anul 1359. Biserica datează din secolul XV şi a fost ridicată în stil gotic târziu. Corul, acum prăbușit, era separat de sală printr-un arc triumfal foarte înalt şi era luminat de trei ferestre, încheiate odinioară în arc frânt.

Separate prin platforme din scânduri, nivelurile de apărare erau prevăzute cu şapte metereze fiecare - câte două în pereţii longitudinali ai corului şi câte unul pe cele trei laturi din est ale absidei. Meterezele, de formă dreptunghiulară, erau destinate exclusiv armelor de foc.


În anul 1880 un cutremur a avariat serios biserica. După acest moment s-a ridicat bolta actuală, corul a fost consolidat cu un dublu cerc şi opt bare transversale de fier în interior( care astăzi, din păcate, sunt foarte vizibile ), iar partea inferioară, veche, a bisericii a fost reconstruită din piatră şi cărămidă. Bolta şi pereţii înălţaţi deasupra ei sunt clădiţi numai din cărămidă. în 1912, s-a făcut o restaurare generală.

Iniţial zidurile incintei erau mai înalte şi aveau o formă ovală. Fortificaţia este delimitată pe una din părţi de malurile unui râu, care creează o porţiune de apărare naturală. Pentru o rezistenţă de lungă durată, zidul incintei trebuia să aibă o înălţime de minimum 5 metri, şi este de presupus că şi aici partea lui superioară era prevăzută cu metereze la care se ajungea de pe un drum de strajă.


În centrul laturii de sud a cetăţii, deasupra unei intrări boltite, este aşezată clopotniţa. Partea inferioară este construită din piatră, iar nivelul al doilea exclusiv din cărămidă. Etajul superior adăpostea clopotele şi avea patru ferestre largi.

În interiorul cetăţii existau cămări destinate proviziilor şi o aşa-numită cămară a cărnii, lipită de clopotniţă. Aceasta a fost însă demolată şi reconstruită lângă casa parohială.

Cum ajung la Velt:
Pentru cei tari de inimă care vor să vadă ce a mai rămas din biserica şi cetatea de la Velț poate sunt utile următoarele informaţii: la Velț se ajunge urmând drumul Mediaş - Târnăveni până în satul Blăjel. De aici se urmează indicatorul spre Bazna iar apoi la o intersecţie este semnalizată direcţia către Velț. Uşa de la cetate nu mai există iar biserica este deschisă.



Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 3

  • catalin oli

    27 apr 2011 14:03:11

    Salut,ma bucur sa gasesc oameni pasionati de a releva minuni ale arhitecturii pe care inca le mai avem in Transilvania !sper sa trezesti interesul cui ar trebui in acest caz...

    Imi permit si sper sa nu te superi in a ti aduce o mica corectare in ceea ce priveste curentul stiistic in care ai incadrat biserica...intr-adevar in secolul in care s a ridicat biserica si anume secolull 15- in acea perioada in vestul europei putem putem vorbi de un gotic tarziu sau flamboyant cu caracteristicile sale,aici din ce se vede in foto putem vorbi doar de o trecee stilistica de la romanic tarziu spre prima faza a goticului...

    in primul rand goticul tarziu prezinta pe fatada pp cel putin doua turnuri chiar trei...prezenta rozasei de dimensiuni mari ,o elansare pe verticalamult accentuata fata de ce gasim aici,acea dantelarie pe care o gasim in zona cornisei.....iarasi interioarele aici se incadreaza intr un gotic timpuriu....in faza goticului tarziu boltile sunt mult mai elaborate,sexpartite,barlonge....

    multumesc si sper sa nu te supere remarca mea.

  • Bogdan

    27 apr 2011 15:02:11

    Salut, Iti multumesc mult pentru corectii si completari. Sunt binevenit mai ales ca eu nu sunt un specialist in acest domeniu. Caut doar sa arat ceea ce este frumos in Transilvania, sa arat locuri de care putini au auzit. Nu e chiar usor, implica timp, bani, deplasari lungi. Dar nu imi pare rau deloc.

  • Megerle Simona

    06 iul 2012 06:15:01

    Pacat ca s-a ajuns ca o biserica fortificata sa ajunga in halul asta. Dupa cum ai descris-o si dupa poze viata lunga nu o sa mai aiba. Pacat ca nimeni nu isi arata interesul, si probabil daca cineva s-ar arata preocupat, s-ar lovi de birocratie si incultura. Dar probabil pentru ca cetatile fortificate au fost ale sasilor si secuilor pentru autoritatile romane nu prezinta NICIUN INTERES. Oricum felicitari pentru articol. O locatie care cu siguranta o voi vizita dar probabil voi ramane cu acelasi gust amar ca in multe alte locuri.

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024