Biserica fortificata de la Dobirca

Data publicarii: 03 iun 2010

Click aici pentru a vedea galeria completa de fotografii

Dobirca este un sat aflat in judetul Sibiu in apropiere de Miercurea Sibiului. Eu am ajuns aici coborind din Poiana Sibiului, distanta de 8km, pe un drum forestier. De departe, de pe deal se zarea o cetate ce adapostea o biserica. Cetatea este impozanta iar vechimea ei si a bisericii impresioneaza. Ma asteptam sa gasesc ceva demn de vazut, mai ales ca cetatea este trecuta pe unele harti cu biserici fortificate.


Am lasat masina linga poarta bisericii si am facut citeva poze din exterior. Ma gindeam pe unde sa intreb de omul cu cheia, mai ales ca imprejurimile se aratau destul de pustii, nici macar o casa nu se vedea pe aici. Intre timp prietenii mei au ajuns la poarta cetatii, (unde erau doua zabrele de  fier), au apasat pe clanta si surpriza! Usa se deschide.

Rasuflu usurat crezind ca omul cu cheile e chiar in interiorul cetatii ceea ce m-ar scuti de cautat. Intram pe sub un turn si vedem biserica cea veche. Pe exterior arata destul de bine, atrag atentia doar noste geamuri sparte. Insa in momentul in care am intrat in interior am avut parte de un adevarat soc.

BISERICA ESTE VANDALIZATA !!!

Hai sa facem un inventar. In ordine aleatoare:
1.    Bancile de lemn de pe mijloc lipsesc. Probabil ca au fost puse pe foc.


2.    O parte a podelei de asemenea lipseste, banuiesc ca a sfirsit tot pe foc.


3.    Din altar a mai ramas doar scheletul.


4.    Placa de marmura cu mortii din cele doua razboaie mondiale este sparta.


5.    Treptele de la amvon, distruse.


6.    Orga a fost pur si simplu aruncata de sus de la galerie


Aici e locul de galerie si urma de pe perete unde a fost orga


7.    Galeria e acum mai mult o platforma, caci balustradele de lemn au disparut si ele, probabil tot pe foc.


8.    Bancile de la galerie nu mai exista.


9.    Banca de vis-a-vis de amvon e darimata.10.    Prin nu se stie ce minunte sculptura de piatra aflata alaturi de amvon, in cor a scapat neatinsa ca si vasta inscriptie de pe arcul triumfal.
Nu imi pot imagina ce fel de oameni au putut face asta si ce i-a indemnat sa o faca. Oricum, au depus eforturi majore fiindca sa scoti orga din perete si sa o arunci de la etaj nu e lucru usor. N-am inteles ce cistig au avut daca au spart piatra cu mortii..N-am inteles multe..

Pe exterior lucrurile se prezinta mai bine. In afara de o spartura mare in zidul cetatii altceva nu mai atrage atentia. Am intrat pe un gang, la parterul turnului, aici totul se afla in stare buna. Nu s-a apucat nimeni de spart peretii de piatra.


Am aflat de la domnul Radu Olteanu( http://art-historia.blogspot.com ) ca in 1998 biserica era ingrijita si bine intretinuta, iar interiorul arata perfect. De la dinsul am primit si un link cu poze. Nu am reusit sa imi dau seama cind au fost facute insa interiorul bisericii se prezenta ceva mai bine.

Sper ca textul meu si pozele sa sensibilizeze pe cineva care poate pune macar un lacat, un paznic. Sunt locuri in care sasii si-au putut conserva istoria. Sa pui citeva indicatoare, sa ceri 2-3-5 lei pe un bilet si sa ai doi  sau trei oameni care sa aiba grija de o cetate si de o biserica nu e asa de greu. In multe locuri acest lucru s-a reusit. La Dobirca, deocamdata nu.

Speranta mea se indreapta spre cei ce au locuit odata aici, spre comunitatile sasesti din strainatate. Pe autoritatile noastre nu avem de ce ne baza, caci cu complicitatea lor a fost posibila aceasta stare de fapt.

Dobirca, 29 mai 2010.

Toate fotografiile Adauga un comentariu Inapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 2

  • Ioan Stanca

    17 oct 2012 13:03:54

    Cei din Dobirca sunt criminali, nu-si imagineaza ce au pierdut!

  • Máthé János

    19 nov 2013 17:30:50

    Aşa sîntem noi. Dacă nu sîntem în stare ceva sţ dăinuie mai bine distrugem. Oare cînd copii vor creşte şi şi ei o-să calşce pe urmele noastre, ce vom spune, oare cine au fost vandali aceştia. Foarte frumos ce ai făcut. Frumos dar trist. Din 2006 şi eu m-ă ocup cu tema asta, şi ştiu cît de dureros să vezi mizeria făcute de uni pe care nici nu ştii cum să-i numeşti. Cu stimă şi respect Máthé János (Ioan) Domnu să-ţi dea sănătate să poţi face încă multe lucruri dinaceste triste dar frumoase.

Adaugati un comentariu

Citeste si alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2021