Biserica fortificata de la Dirlos

Data publicării: 09 iun 2010

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Dirlos este o localitate aflata in vecinatatea Mediasului situata la intrarea unei vai. Pe una din laturile intersectiei din centru satului se gaseste o biserica impresionanta, veche. Are acea aura de mister a bisericilor vechi construite din piatra bruta. Urcam niste scari abrupte din piatra pina in fata portalului de intrare. Aici gasim o sageata care ne indeamna sa ne adresam casei de alaturi. Aici insa pare a fi pustiu.

In gradina e un domn in virsta care e numai zimbet cind ne vede. Ne spune ca are grija de oi si il roaga pe nepotul sau sa ne prezinte biserica.

Cind intri ai senzatia ca ai pasit intr-un loc straniu din care te vegheaza ochi nevazuti. Atit de de mic de simti pe lespezile de piatra. Totul este conservat astfel incit sa se pastreze cit mai mult din dotarile originale: lespede de piatra, banci fara spatar, citeva picturi in cor( o raritate in bisericile sasesti ),  altarul simplu din lemn pe care care este pictat Mintuitorul in chip de Pastor, galeriile de lemn gri, orga( mica, aflata undeva in spate ), amvonul, de asemenea foarte simplu, nervurile din cor.In cor, pe partea de jos, zidul nu este tencuit lasind sa se vada poetrele mari din care a fost construit zidul bisericii. Un loc fascinant care trebuie neaparat vazut.Zidurile care inconjurau cindva biserica nu se mai pastreaza. se pare că la nceputul secolului al XX-lea se păstra ncă o parte a incintei, cu cămări de provizii.

Portalul de la intrare este evidentiat de trei rinduri de coloane si o pictura veche care abia se distinge deasupra lui. Un pic mai sus este rosariul.

Putina istorie( sursa: panoul informativ aflat in interiorul bisericii ):

Biserica evanghelica din Dirlos a fost construita intre anii 1450-1500 din piatra bruta ca o biserica-sala gotica, fara turn. Corul si nava sunt despartite de un arc de triumf rotund. Biserica se sprijina de contraforturi.

Corul inchis poligonal are o bolta inchisa in nervuri care se sprijina pe sase coloane rotunde. Doua coloane, cele de partea de nord si de sud sunt asezate pe doua console rotunde sub baldachine avind forme de frunze. Consolele reprezinta figuri de femei.Cheia de bolta arata capul lui Hristos. Cele trei ferestre gotice inguste ale corului au muluri si in partea de jos o combinatie bogata de patru lobi. Cele trei ferestre de pe partea de sud a navei au muluri simple. Primul tavan al navei a fost inlocuit cu o bolta in jurul anului 1500. La renovarea bisericii din 1837 nava a primit un tavan de lemn drept.

Portalul de vest, foarte bine pastrat si bogat ornamentat este incadrat de un uscior articulat si se compune din cite trei perechi de colonete si arhivolte corespunzatoare cu urme de pictura. Capitelurile arata frunze de vita si de stejar frumos stilizate.

Sacristia atasata zidului de nord a fost mai tirziu darimata. Usa sacristiei si intrarea de nord au fost inchise.

Fatada corului a fost imbogatita in secolul XV cu picturi murale. In partile superioare, protejate de acoperisul iesit in afara picturile murale s-au pastrat destul de bine pina in timpurile noastre, mai ales un tablou mare cu Sfintul Cristofor.

Picturile infatiseaza in directia sud-est-nord:
1.    Biciuirea lu Iisus Hristos
2.    Sintul Cristofor
3.    Rastignirea
4.    Reinoirea MarieiLa picturi se poate lesne constata influenta bizantina. In partile exterioare ale zidului si in unele contraforturi sunt inzidite reliefuri romanice si o inscriptie.  In epoca moderna biserica a fost inzestrata cu un mic turnulet. In secolul XIX au fost distruse mulurile ferestrei nordice ale absidei si alte doua ferestre rotunde de deasupra intrarii sudice si deasupra intrarii initiale de nord au fost inchise, mulurile fiind distruse.

In anul 1896 s-a fost ridicat in fata intrarii de sud un portic si in locul fostelor camari de grine din fata bisericii s-a construit un zid de sprijin. Cristelnita in forma de potir, lucrata in lemn de stejar poarta data 1527.

 

Orga dateaza din 1841-1842 si este opera constructorului de orgi Matz din Biertan.

Cum ajung la Dirlos:
Satul se afla la 6km de Medias. Pentru a ajunge aici urmati traseul spre Dumbraveni. Pe acest drum, undeva in interiorul orasului Medias, exista un indicator care va trimite la Darlos.

Cheia o gasiti la casa alaturata bisericii.


Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2023