Biserica fortificata de la Bazna

Data publicarii: 21 iun 2010

Click aici pentru a vedea galeria completa de fotografii

Dupa experienta traumatizanta de la Velt, ne-am indreptat spre Bazna. Mai fusesem aici intr-o seara si vazusem cetatea si biserica luminate. Splendid. Daca atunci nu am intrat in interior, de data aceasta am ajuns la o ora mult mai potrivita pentru vizite.

Locul este prietenos cu turistii. Se urca niste trepte solide, in buna stare pina la poarta cetatii. Acolo gasim doua numere de telefon la care gasim pe cineva care sa ne deschida cetatea. Sunam si avem succes. Asa da!

 

Isi face aparitia domnul Eugen care, cu niste chei enorme deschide poarta cetatii. Dinsul ne spune ca el nu e  ghid dar ca ne poate spune citeva cuvinte. Si asa aflam ca in germana satul se numeste Bassen si ca inseamna "mai bun". Legenda spune ca acestea ar fi fost cuvintele celor care cautau locul in care sa intemeieze vatra satului.

Satul s-a dezvoltat puternic si acest lucru este evident doar privind cetatea. Au existat resurse materiale importante din moment ce satenii au reusit sa construiasca asa o cetate impozanta.

In sat mai exista acum putini sasi dar sunt sprijiniti in continuare de cei plecati in Germania.

Biserica este cunoscuta si vizitata de oamenii veniti din toata lumea. Un artist german a facut carti postale cu cetatea in grafica iar domnul ne-a daruit fiecaruia, cite o astfel de vedere. E tare mindru ca au reusit sa faca, prin resusrse proprii iluminarea pe timp de noapte a cetatii.Interiorul cetatii este impecabil. Iarba e cosita, aleile sunt ingrijite, peste ceva saptamini vor iesi si flori. Interiorul este, asa cum ne asteptam, bine conservat. Primul lucru care mi-a iesit in evidenta a fost reteaua de nervuri aflata pe tavanul boltit.

Pe galerii sunt expuse citeva covoare vechi dar si steaguri. Altarul, amvonul si orga sunt intretinute impecabil.

Putina istorie:

Biserica-sala a fost ridicată probabil în a doua jumătate a secolului al XIV-lea. Lucrarile de fortificare incep la inceputul secolului al XV-lea.

Incinta este aproximativ circulara şi avea iniţial trei turnuri. La sfârşitul secolului al XIX-lea au loc modificari de anvergura: înălţimea iniţială a curtinei, de aproximativ 7-8 metri, a fost redusă la 2-3 metri.

Tot atunci au fost demolate turnurile de nord şi est, păstrându-se doar turnul de poartă de pe latura sudică. Către exterior poarta era flancată de doi contraforţi între care glisa hersa. Ultimul nivel al acestui turn, al patrulea, are un drum de strajă, iar sub acoperiş sunt montate clopotele bisericii, datind secolele XV şi XVI.Cind s-au executat lucrarile de fortificare corului i-au fost adăugate două niveluri, deservite până în 1896 de un drum de strajă din lemn.

Tabernaculul se află pe peretele nordic şi este decorat cu un basorelief cu tema Vir Dolorum pe care apare înscris anul 1504. Corul are la exterior, pe laturile de nord şi sud, câte doi contraforţi, iar fiecare dintre cele două caturi superioare este prevăzut cu metereze. Accesul către aceste două niveluri se face printr-un turnuleţ circular plasat pe latura sudică, prin care se poate ajunge şi la tribunele laterale.

În 1924 a fost restaurată bolta sălii, care suferise daune serioase provocate de un cutremur.

La ora actuală sala este boltită semicilindric şi are o reţea de nervuri romboidale. Arcul triumfal este masiv, pentru a putea susţine etajele superioare ale corului, care este acoperit de o boltă în cruce.

Particularitatea acestuia este lipsa absidei altarului, corul terminându-se către est cu un simplu perete. Acesta este sprijinit de trei contraforţi, între care se află două ferestre cu arcade semicirculare, iar pe latura sa de sud se găseste o fereastră în arc frânt.

La nordul corului se află sacristia, cu ferestre mici şi două nişe în peretele sudic. La vest este ridicată pe trei arcade semicilindrice tribuna orgii. Pe latura sudică a sălii se află patru ferestre în arc frânt şi un portal modificat. Arcul frânt al portalului original este încă vizibil. La exterior, în colţul de sud-vest, se află turnuleţul circular prin intermediul căruia se face accesul către podul bisericii.Cum ajung la Bazna:
Urmam soseaua Medias - Tirnaveni iar in satul Blajel exista un indicator spre Bazna( 4km ). Cheile se gasesc la casele cu numerele 465( Ioo Eugen ) sau 121 ( Binder Albert ).

Toate fotografiile Adauga un comentariu Inapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 2

  • Eliza

    03 mai 2011 03:56:51

    Cea mai buna descriere gasita! Va felicit!

  • Megerle Simona

    05 iul 2012 16:00:46

    O locatie care trebuie neaparat vizitata. Si toata stima pentru cei care promoveaza astfel de locuri si obiective istorice. Pacat si rusine autoritatilor care nu fac nimic sa includa intr-un circuit toate bisericile fortificate. Felicitari pentru poze si explicatii!!

Adaugati un comentariu

Citeste si alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2021