Rezervatia bio-geologica Cascada "La Chișătoare"

Data publicării: 06 iul 2010

Iarna trecută am mers pentru prima dată la Moeciu de Sus. Pe drum observat mai sus de Cheile Grădiștei un loc unde apa a îngheţat formând nişte coloane de gheaţă în culori interesante. Din păcate pentru mine accesul până la ele este barat de un râu de munte care e mai tot timpul nervos şi care se numeşte Turcu.


Aşadar tot ce rămâne de făcut este să le admirăm de la distanţă, lucru foarte bun ţinând cont că zona este invadată în fiecare săptămână de cocalari şi piţipoance care îşi fac mândrii poze cu telefonul.


Mai târziu am aflat că locul este declarat rezervaţie bio-geologica şi că poartă un nume extrem de sugestiv şi amuzant dat de vreun localnic mucalit: La Chișătoare. Cred că a fost numit aşa datorită zgomotului făcut de şuvoaiele subţiri de apă.


Este vorba de un fenomen carstic de suprafaţă, unic în zonă, favorizat de depunerile de carbonat de calciu sub formă de travertin constând în mai multe firişoare de ape care cad, mai întâi pe o zonă acoperită de vegetaţie; Vegetaţia se termină brusc fiind înlocuită de un perete stâncos iar firişoarele de apă şi se preling pe perete, fie cad cu putere de pe surplombă.


Apa de ploaie, după ce starbate solul devine acidă şi poate dizolva calcarele. În urma acestor acţiuni nu rezultă întotdeauna fenomele carstice mai cunoscute( peşteri, chei etc. )  ci şi depuneri de carbonat de calciu sub formă de travertin favorizate de pulverizarea apei provocată de cascada.


Merită să vă opriţi pentru câteva minute pentru a vă bucura de acest peisaj deosebit, mai ales în timpul iernii.



Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 4

  • Diana

    03 ian 2012 06:10:02

    acum se poate ajunge chiar langa deoarece s-a construit un pod din lemn pentru a putea traversa de partea cealalta a raului.

  • Bogdan

    03 ian 2012 07:24:12

    Am trecut recent pe acolo si am vazut ca s-a instalat acel pod de lemn. Nu cred ca e o idee prea buna fiindca exista in orice moment pericolul prabusirii coloanelor de gheata, mai ales ca in ultimii ani avem ierni blande. Sper ca turistii sa fie civilizati si sa nu distruga locul..

  • andreea

    30 apr 2012 10:37:13

    nu ca as avea o parere rea despre romani, dar mai bine nu se construia podul (parerea mea), ca sigur se va gasi cineva sa strice minunea asta de cascada.poate nu rau intentionat, dar din ignoranta. eu ador cascada asta,dar din pacate am vazut-o numai vara... drum bun drumetilor si sa aiba grija de natura!

  • bogdan

    15 mai 2012 05:40:15

    Tocmai vor sa le distruga, facand acolo un parc de distractii. Cred ca ar trebui sa ne mobilizam cu totii impotriva mafiotilor locali...

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024