Prin seile Bucegilor

Data publicarii: 21 iul 2010

Click aici pentru a vedea galeria completa de fotografii

Date de intrare: doua jumatati de zi libere, simbata dupa-amiaza, duminica pina la prinz; participanti: eu si Sorin.
Date de iesire: excursie pe munte.

Asadar, restrictii destule, optiuni putine. Alegem Bucegii. Initial gindisem traseul astfel:
prima zi: Moeciu de Sus - Saua Strunga - Padina.
a doua zi: Padina - Horoabele - Saua Batrina - Poiana Gutanu - Moeciu de Sus

Pina la urma a iesit altceva, dar traseul cred ca a fost cel putin la fel de frumos. Intram in traseul tirziu, pe la ora 14:30 pe o vreme inchisa. Nici nu pornim bine ca ne intilnim cu Iulian Cozma( mountainguide..ro ) care ne binete astfel:

-    Cam tirziu, cam tirziu!
-    Unii mai si lucreaza..Si mai e vorba aia: daca pleci de acasa ai sanse sa ajungi undeva.

Schimbam citeva vorbe si ne vedem fiedcare de drumul nostru. Noi avem de parcurs pentru inceput un drum forerstier marcat cu cruce rosie. Apar citeva picaturi razlete de ploaie, asa scot husa si acopar rucacul, preventiv. Mergem intr-un ritm bun, intilnim citeva masini si ATV-uri. 

Portiunea de drum forestier de-a lungul Vaii Bangaleasa dureaza cam o ora. Drumul se sfirseste brusc iar noi trebuie sa trecem riul. Traversam o poiana in care se afla un foisor si o casuta, ambele nefolosite. Mai trecem riul inca odata si dam intr-o poiana. Pe culoarul pe care se scurge Piriul Pravalelor luam primul contact vizual cu peretele vestic Bucegilor.


De aici avem de facut o urcare abrupta prin padure. Incepe sa ploua dar padurea deasa ne protejeaza indeajuns de bine incit sa nu fie nevoie sa ne echipam cu hainele de ploaie.

Inainte de a parasi padurea si de a iesi in golul alpin Sorin aduna betigase. El a primit de curind o jucarie foarte interesanta: este vorba de un arzator pe lemne cu tot cu vase de gatit, totul ultra-usor. E la prima folosire si instructiunile de folosire sunt extrem de optimiste, spun ca 900ml de apa se fierb in 10 minute.


Dupa ce operatiunea de recoltare a vreascurilor este incununata de succes mai zabovim sub copaci asteptind incetarea ploii. Mai sus de noi, doi tineri si un ciobanesc german fac acelasi lucru.

Ploaia se rareste iar noi o luam cu curaj in sus. E o portiune plina de stilpi indicatori pina ce poteca se intersecteaza cu banda rosie care vine de la Simon prin Poiana Gutanu. Prospectam doua vaioage sa vedem pe unde am gasi apa.

Continuam pe poteca in urcare usoara. Saua Strunga e tot mai aproape. In spatele nostru observam alti doi turisti sau cel putin asa credeam. La refugiu ne asteapta trei tineri de la CPNT care ne intreaba daca suntem de la concurs. Oops! Uitasem ca e in weekendul acesta in Bucegi se desfasoara concursul Maraton 7500. Asadar cei din spatele nostru sunt doi concurenti.

Concursul este dur, de anduranta, si se desfasoara pe un traseu lung de 90 km si cu diferente de nivel ce depasesc cei 7500 de metri din denumire. Exista insa si o varianta mai scurta, de 30km numita Hobby.

Si ca sa intelegeti mai bine ce spun, traseul de concurs arata asa:
Salvamont Pestera - Cabana Virful Cu Dor - Cabana Poiana Stanii - Cab. Piatra Arsa - Refugiul Salvamont Jepi - coborire Jepii Mari - urcare Jepii Mici- Cabana Babele - Salvamont Pestera( aici se termina varianta scurta ) - Cabana Omu - Valea Cerbului - Gura Diham - Poiana Izvoarelor -  La Prepeleac - Vf. Bucsoiu - Cabana Omu - Muntele Ciubotea - Bran - Saua Polite - Valea Gaura - Cabana Omu - Muntele  Doamnele - Poiana Gutzanu - Saua Strunga - Salvamont Pestera.

Timpul limita este de 50 de ore. Concursul a inceput vineri dimineata. Asa ca noi am prins doar partea de final.

Mai multe detalii gasiti aici: http://marathon7500.cpnt.ro/
Dupa cum se vede, traseul este extrem de solicitant si eu personal am toata admiratia pentru toti cei ce s-au incumetat sa plece la un astfel de drum si mai ales pentru toti cei care au reusit sa il si termine.

Sorin are cu el o plosca si se duce dupa apa. Vine cu aprozimativ 8 litri. Plosca are dedesubt un dispozitiv asemanator unui robinet asa ca e apa suficienta pentru spalat si baut pentru toata lumea de la refugiu.


Ploaia de mai devreme ne face sa ne hotarim sa ramanem la refugiu. Si bine facem. Putin mai tirziu aveau sa vina doi tineri care urcasera pe Valea Horoabelor si care erau uzi leoarca. Ne spun ca au mers prin apa si au urcat prin cascade. Coarda lor musteste de apa. Tot cu ei vine si un domn din Bucuresti care insa a coborit de la Omu.

Sorin pune arzatorul in functiune ca sa facem ceai. Ne chinuim un pic pina reusim sa aprindem betigasele dar reuzltatul e spectaculos: apa fierbe in 7 minute.


Asadar stam cu arbitrii si asteptam concurentii, mai ales ca pe unii dintre ei ii stiu. La Saua Strunga e ultimul post de control si cu totii sunt extrem de obositi ca sa nu spun epuizati. Starile lor sunt foarte diferite: unii sunt asa de obositi incit abia reusesc sa ne salute, altii desi au o mina ceva mai optimista se misca greu.

Incercam sa ii incurajam cu o vorba buna.

-    Bravo, hai ca nu mai aveti mult!
-    Toata lumea ne spune asta! Si nu se mai termina. Unde e postul de control?
-    Treceti de sageata si 50m mai jos e refugiul.

Putin mai tirziu:
-    Merge treaba? De acum va fi doar de coborit.
-    Auleo, nu mai putem de mult..Dar trebuie sa continuam.

Si mai tirziu soseste o echipa mixta:
El: @#$%)(&^%#@ de maraton!
Ea apare putin mai tirziu, are zimbetul pe buze si pare destul de proaspata.
Ea: Daca ne-am bagat la treaba asta trebuie sa o terminam, spune ea diplomatic.
El: Eu am fost cinsit. E rindul tau.
Ea: La anu’ nu mai venim.


De departe cel mai impresionant a fost un domn pe care l-as incadra in categoria 60-70 de ani si care a sosit in jurul orei 23. Coechipierul sau a abandonat la Omu dar el a tinut sa termine traseul.
-    Coborirea aia de pe Batrina e grea si periculoasa.

Arbitrii il sfatuiesc sa ocoleasca stina de mai jos mai ales ca intilnirile cu cainii sunt mult mai neplacute noaptea.

Am stat la povesti cu domnul din Bucuresti pina aproape de miezul noptii. Despre trasee, munti, alimentatie si tenis. Mai vine o echipa. Pina dimineata mai trebuie sa ajunga ultimele trei echipaje. Sosesc in etape pe parcursul noptii. Ultimii au ajuns in Saua Strunga in jurul orei 6 dimineata. Sper ca au reusit sa se incadreze in baremul de timp. Arbitrii au plecat la putin timp dupa ei.

Baietii si mai ales fetele de la Marathon 7500 m-au impresionat si mi-au cistigat admiratia. Bravo tuturor si succes oriunde ati alerga! Efortul a fost mare din partea tuturor( organizatori si concurenti ). Arbitrii din postul de control 15 au avut parte, daca nu de atita alergatura, atunci de cel putin doua nopti albe.

Stringem repede, mincam cite ceva si ne pregatim de plecare. Grupul de trei merge la Moeciu pe drumul cel mai scurt, iar noi mergem tot acolo dar prin Saua Batrina. Inchidem refugiul si ne luam talpasita.

In aceasta zona in ultima luna au avut loc amenajari de trasee. S-au montat multi stilpi in traseul ce duce in Muntii Leaota, dar nu stiu pina unde. Sorin vede ultimul stilp, ajutat de monocular, in zona Virfului Bucsa. S-au pus stilpi noi si pe portiunea Saua Strunga -  Saua Batrina - Poiana Gutanu. Pe trase am gasit stilpi depozitati in doua locuri semn ca munca inca nu e finalizata.


Urcam lejer pina pe Virful Strungile Mari parasind la un moment dat marcajul si continuind aproape de perete ca peisajul era minunat si erau multe de vazut. Din acest loc de unde poti vedea cea mai mare parte a Bucegilor.

Un turn de orizont arata urmatoarele: Piatra Craiului, Iezer, abia ghicit, Leaota, Saua Strunga, o bucatica de Lac Bolboci, intrarea in Cheile Zanoagei. Sub noi iesirea din Cheile Horoabei. Se vad Padina, Hotelul Pestera, Zona Cotei 2000, Piatra Arsa, Babele, Releul de pe Costila, Zona Virfului Omu, Coltii Tapului. Vreme e insorita dar norisorii incep sa se adune pe deasupra crestelor.

Coborim in poteca pe care o apreciez acum ca fiind extrem de bine semnalizata, de cind s-au montat stilpii cei noi. Dar parca nu era nevoie de atitia.

Noi ne continuam frumosul traseu si ajungem la o zona stincoasa sub virful Batrina. Prilej de pauza, de poze, de urcat pe stinci si privit spre departari. Dinspre valea Horoabei vine un sant larg si destul de adinc care brazdeza muntele. Privit de departe e impresionant.


Santul asta se intilneste la un moment dat cu poteca. O vreme mergem pe buza lui urcind pe o serpentina larga pina linga o sageata veche ce ne trimite la Pestera pe triunghi rosu in 2 ore si jumatate. Vedem si rascrucea din Saua Batrina si ne indreptam repede spre ea. Aici alte indicatoare, destul de ruginite:
-    triunghi rosu spre Moeciu - 4 ore
-    banda rosie spre Virful Omu - doua ore si jumatate
-    banda rosie spre Saua Strunga - o ora si jumatate

Noi vom cobori spre Moeciu prin Poiana Gutanu. Asadar ne inscriem pe traseul intesat cu stilpi ce poarta in virf triunghiul rosu. Coborirea e lina la inceput, asprindu-se din ce in ce mai mult apoi. Poteca pare sa fi fost reamenajata judecind dupa faptul ca am gasit marcaje mai vechi care urcau pe la baza peretelui. Cea pe care coborim noi se afla la o oarecare distanta de perete, coborara pintre pietrioaie si turnuri de piatra, iar la un moment dat traverseaza o portiune de grohotis lasindu-ne intr-o poiana in care gasim cai si turisti. De aici se coboara la Poiana Gutanu printre jnepeni mari.


Taiem Poiana Gutanu de-a dreptul parasind marcajul de pe stilpi. Sau cel putin asa credeam, fiindca pe fiecare piatra mai mare din iarba gasim un triunghi ros, vechi. Linga casa de vinatoare un taran e cu vaca la pascut.

-    Ziua buna!
-    Sanatate, mai baieti! De unde veniti?
-    Din Saua Strunga si Saua Batrina.
-    Ehe...Departe... Drum bun!

Ajungem la o noua rascruce:
Triunghiul rosu coboara prin Valea Bangaleasa catre Moieciu( o ora si jumatate ), banda rosie merge la Simon( 3 ore ).

Cam in 45 de minute ajungem la capatul satului Moeciu de Sus. Recuperam masina si mergem sa onoram o invitatie la o aniversare.

Circuitul pe care l-am facut noi se poate face si intr-o singura zi. Noua ne-a luat 7 ore intr-un ritm lejer cu tot cu pauze de mincat, pozat si admirat.

Toate fotografiile Adauga un comentariu Inapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adaugati un comentariu

Citeste si alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2021