Biserica fortificata de la Cristian, judetul Brasov

Data publicării: 08 sep 2010

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Cristian este un fost sat sasesc situat foarte aproape de Brasov. Aspectul s-a pastrat destul bine, cine parcurge drumul principal va observa cu siguranta casele masive si portile inalte, tipic sasesti. In centru se gaseste o biserica mare, inalta, excelent intretinuta, vopsita in galben.Dupa mai multe incercari nereusite de a o vizita, intr-o zi de vara avem noroc si dam de cine trebuie. Un domn in virsta de 77 de ani, care se misca cu greu ne deschide poarta. Trecem apoi pe un gang semicircular construit sub o casa, fara indoiala aici este poarta pentru vehicule. O alee impecabila ne conduce spre un portal mare de intrare deasupra caruia se afla un rosariu.

-    Intrati, ne indeamna gazda noastra, biserica e deschisa.

Si intram. In primul holisor e amenajat un mini muzeu cu citeva obiecte tipic sasesti: doua porturi populare, o lavita, chiar si un pian.

Interiorul este impresioant prin dimensiuni si prin faptul ca totul este perfect conservat. Pe pereti exista tot felul de inscriptii in limba germana. Din ele nu reusesc sa disting decit anii. Biserica este scaldata intr-o lumina verzuie odihnitoare.Bancile de pe partea stinga sunt simple fara spatar, iar cele de pe dreapta sunt mai confortabile . In centrul salii se afla un candelabru urias cu mai multe nivele dispuse in cerc. Pe lateral sunt doua balcoane mari sprijinite de coloane masive.

Amvonul e dominat de culoarea aurie. Accesul in el se face prin interiorul sacristiei. Altarul impresioneaza prin inaltime si prin marimea neobisnuita a statuii reprezentindu-l pe Iisus incadrat de doua rinduri de coloane albe, cilindrice.La Biserica cetate de la Cristian exista si vitralii in cor flancand altarul. Asta e un fapt destul de rar fiindca putine sunt bisericile fortificate de sat care sa se aibe asa ceva.

In spatele altarului este o interesanta sculptura in piatra reprezentind o femeie, precum si alte doua simbouri: o floare si un miel tinind o cruce in gura.

Orga este plasata  in partea din spate, la un balcon sprijinit de doua coloane circulare.

Iesim sa vedem interiorul cetatii. Curtea de invadata de o mireasma de iarba a fost proaspat cosita de jur imprejurul bisericii e plin de flori. Ocolim biserica observind atent zidurile si turnurile. In interiorul zidurilor este un drum de straja ce leaga un turn de altul. Ne oprim pe banca in fata bisericii alaturi de gazda noastra.

-    Mai sunt sasi in Cristian? Il intreb.
-    Sunt doar citiva batrini. Putini si neputinciosi. Daca ploua sau ninge nici nu mai vin la biserica.
-    Ati facut o treaba excelenta, se vede ca se ocupa cineva de biserica.
-    Biserica asta e veche, de la 1270. Pe vremuri erau scari se putea urca in turnuri. Dar s-au putrezit si nu am mai avut putere sa fac altele. In cetate erau camari unde stateau oamenii si isi adaposteau proviziile. Dar au fost darimate ca de la un moment dat incolo nu isi mai aveau rostul.
-    Cum ati reusit sa renovati biserica?
-    Ne-au ajutat sasii din Cristian care acum stau in Germania. Ei au dat banii. Si eu am doi copii care locuiesc in Germania. Din pacate ei nu se vor mai intoarce. Si ce e mai tragic e ca nici nu au copii. O duc bine acolo. Vin la noi in fiecare an. Mi-au tot spus: Tata, vinde casa si hai sa stai cu noi. Dar nu pot. Am fost in Germania de nenumarate ori dar eu nu vreau sa plec de aici. Sotia ar vrea..Dupa citeva minute apare si doamna. Ne povesteste despre pisicile ei si despre greutatile pe care le au in administrarea bisericii. Dar se descurca si reusesc sa faca un loc frumos din cetatea aceasta.

-    Dupa ce ne ducem noi nu stim ce se va alege de biserica noastra. Nu mai are cine avea grija de ea. Preot nu mai avem aici in Cristian, vine preotul de la Vulcan.

Eu cred ca cetatea va rezista inca mult timp. Imi e greu sa cred ca un loc atit de bine conservat si intretinut va fi lasat de izbeliste. Desi in Romania e posibil orice.

Putina istorie( sursa: panoul informativ de la intrarea in biserica )
Biserica Fortificata Cristian este declarata monument istoric. Biserica veche, cu hramul Sf. Nicolae, a fost darimata in anul 1839. Portalul de vest, in stil romanic, rosariul, bogat si artistic ramificat, arata ca vechea cladire a fost o basilica romanica in stilul de tranzitie din secolul XIII. Edificiul dateaza de la 1270. Biserica actuala este o biserica sala, de mari dimensiuni inzestrata cu galerii. Ea a fost sfintita in anul 1841. Hala este despartita de cor printr-un arc de triumf. Turnul este zidit din piatra de tuf si flancat de doua turnulete semirotunde. Anterior turnul bisericii a fost acoperit de un acoperis scund cu deschizaturi pentru sunet. In 1903 turnul a fost inaltat cu un etaj si inzestrat cu un acoperis inalt cu patru turele in fiecare colt si o platforma in pareta superioara.In hala turnului se vad pe partea dreapta a peretelui stelemele provinciale. In partea stinga se gaseste un tablou infatisindu-l pe Iisus rastignit, insa autorul acestei picturi a ramas necunoscut.

Orga dateaza din 1910. Are doua claviaturi, 23 de registre pe sistem pneumatic. Proiectul a fost luat de la vechea orga din 1842.Policandrul cu 50 de lampi a fost confectionat din fier  batut in amintirea celor cazuti sau disparuti on timpul primului razboi mondial.

Altarul este inalt si construit in stil clasicist. Pe un podest se afla o copie cioplita in lemn a statui lui Iisus de la Thorwaldsen facuta de sculptorul Johan Bartel in anul 1900.
 ( mai multe detalii aici: https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Bertel_Thorvaldsen )

In spatele altarului este zidita in perete piatra funerara a preotesei Anna May din anul 1631. Defuncta este sculptata in haut-relief si arata portul obisnuit de atunci.Construirea cetatii bisericesti a inceput la mijlocul secolului XV. Cetatea se compune dintr-un zid de fortificatie interior ce era intarit de noua turnuri de aparare, dintre care unu, cel de la intrare nu mai exista. De asemenea mai exista si un zid exterior. Pe vremea aceea cetatea era inconjurata de un sant lat. In curtea cetatii erau amenajate casute din lemn legate de ziduri de fortificatie, pentru adapostirea locuitorilor si proviziilor acestora. In anul 1899 aceste cazute au fost indepartate, ca si galeria de aparare din lemn.De remarcat sunt turnurile de aparare, legate intre ele printr-un drum de straja. Turnurile sunt foarte variate atit in ceea ce priveste forma cit si dimensiunile: avem turnuri semirotunde, patarte, unul chiar pentagonal aflat la centura exterioara. Pe acest turn se poate citi urmatoarea inscriptie: ist angefangen in Gottes namen das werk be 1654, ceea ce s-ar traduce aproximativ cu a fost inceput in numele Domnului in 1654.In fata portii principale a fost zidit un fel de cap de pod semirotund. Numai prin poarta acestuia, intarita cu fier se putea ajunge peste podul santului la poarta principala asigurata printr-un grilaj din lemn.In turn exista patru clopote de otel turnate in anii 1903, respectiv 1926.

Cum ajung la Cristian:
Satul Cristian se afla la 7km de Brasov pe drumul inspre Bran si Pitesti. Se poate ajunge usor cu autobuzele de plecaca din autogara 2 din ora in ora spre Moeciu sau cu trenul operatorului feroviar Regiotrans.


Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022