Biserica fortificata de la Dacia

Data publicarii: 14 sep 2010

Click aici pentru a vedea galeria completa de fotografii

Dacia este un mic sat aflat la citiva kilometrii de Rupea, spre Fagaras. Aici se gaseste, in spatele unor ziduri groase o frumoasa biserica fortificata. Custodele este domnul Schmidt, un tinar de 48 de ani asa cum se prezinta.

Ne deschide cu amabilitate poarta cetatii si ne invita inauntru exprimandu-si dezamagirea pentru faptul ca este santier in interiorul catatii si ca din aceasta cauza acesta nu este prea ingrijit. De asemenea, curtea scolii din Dacia da tot in interiorul cetatii fapt care il nemultumeste fiindca fortificatie devine teren de fotbal pentru copii. Din cauza asta a renuntat sa mai puna flori. Spune ca ii este rusine sa ne primeasca in acest loc fiindca nu e aranjat cum trebuie.

Dar noi ne bucuram si asa. Biserica este bine conservata pe interior. Au fost ceva probleme cu o ciuperca ce deteriora lemnul. Problema a fost rezolvata din fericire prin inlocuirea podelei de lemn cu dale de piatra si inaltarea stilpilor ce sustin galeria pe stilpi metalici.Biserica de la Dacia este simpla, bine intretinuta, fara sa aibe elemente spectaculoase.


Putina istorie( sursa: site-ul rupea-cohalm.ro )
Biserica a fost construita in secolul al XIII-lea si a fost refacuta in 1500 si in 1852.In secolul al XIV-lea se construieste o bazilica pe pilastri cu trei nave, fara turn. Navele laterale sunt demolate si "bolta-arcada" a navei centrale este zidita, la fel peretele superior al bisericii. Corul si nava sunt prevazute cu un coridor de aparare. Corul primeste o deschidere de 5/8, contraforturile corului sunt legate prin bolta. In spate sunt asezate gurile de smoala, deasupra carora se ridica un etaj de aparare. In 1517, deasupra navei centrale este ridicata o bolta cilindrica dreapta cu luneta la bolti.Ea e decorata cu o plasa de nervuri in forma de stea. In 1676 biserica este deteriorata in urma unui incendiu. In 1845 constructia e prelungita spre vest. Lungimea ei se modifica acum la 38,5 metri, latimea fiind de 10,8 metri. Etajul de aparare de deasupra salii si bolta dintre contraforturi sunt demolate. Tot atunci sunt construite un "iesind" inspre sud si incaperea pentru foalele orgii.Cu prilejul fortificarii bisericii se zideste un turn-clopotnita. In 1738 turnul-clopotnita se prabuseste din cauza unui cutremur, iar in 1763 acesta este reconstruit. In 1802 turnul se darima din nou, din cauza devastatorului cutremur din acel an, iar intre 1842-1848 se adauga prin constructie turnul actual al bisericii din Dacia, din caramida, la fatada vestica. La saparea fundatiei pentru turnul-clopotnita, au fost descoperite, la 2 metri adincime: o inscriptie de piatra si resturi ale unei sosele romane.

Biserica este inconjurata de un zid de incinta patrat (62 x 62 metri) de 4 metri inaltime, cu patru turnuri de sectiune patrata in colturi, construite din piatra de cariera si piatra de riu. In secolul al XV-lea a fost construit un zid de incinta, in forma de patrulater neregulat, cu laturile cuprinse intre 64 si 73 m.


 
Pe mijlocul laturii de nord al incintei se inalta al cincilea turn cu acoperis cu panta spre interior. Bastioanele au doua niveluri si deschideri pentru trageri la parter si etaj. Incinta a avut initial un drum de straja. Se mai pastreaza lacasuri in zid ale birnelor din structura de lemn. Incinta dateaza probabil din secolul al XVI-lea si a suferit usoare modificari in secolul al XVI-lea (1587) si dupa 1862, cand a fost daramat un bastion unde a functionat vechea scoala.

Cum ajung la Dacia:
Din drumul nationale ce leaga prasele Brasov si Sighisoara se desprinde, in orasul Rupea, o sosea care duce la Dacia, e vorba de 6 km.
La Dacia se poate ajunge si din Fagaras, urmand drumul catre Rupea.


Toate fotografiile Adauga un comentariu Inapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adaugati un comentariu

Citeste si alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2021