Biserica fortificata de la Bradeni

Data publicării: 20 oct 2010

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Satul Bradeni e situat pe cursul superior al riului Hirtibaciu pe o vale laterala nordica aflata la o altitudine de 840m si se afla la distanta egala de orasele Fagaras, Agnita si Sighisoara. Prima atestare documentara dateaza din 1297 unde satul e mentionat sub denumirea Terra Heen. Denumirea germana este Hendorf.Noi am ajuns venind dinspre Fagaras traversind satele Soars, Barcut si Retis. De departe se vede o cetate mare ce are inauntru o biserica inalta cu o parte a acoperisului proaspat renovata. Gasim si pe doamna Balint, cea care are cheile cetatii si care lasa gemul pe foc ca sa ne arate cea mai impunatoare constructie a zonei.

Asteptam putin afara pina ce doamna inchide cainii de paza aflati in interiorul cetatii. Noi insa ne gasim ocupatie. Stam si ne miram cit de  mari, de batrani si de grosi sunt copacii aflatati in micul parculet de linga cetate.La un semn, deschisa ne e calea spre interiorul zidurilor. Patrundem in cetate pe o alee cu dale de beton. Pe lateral ni se povesteste ca pe interiorul zidului au fost amenajate camere pentru provizii. In biserica se intra pe lateral. Am descoperit o adevarata comoara, prezervata si intretinuta excelent.

De cum intri iti ramai impresionat de picturile aflate pe galeriile de lemn. Sunt atit frumoase, de proaspete de ai zice ca artistul abia si-a terminat treaba. Temele abordate sunt diverse: de la flori, teme biblice, picturi ce infatiseaza biserici si cetati dar si scene din viata satului.Amvonul este si el din lemn, este pictat si casetat. In fata lui la mica distanta se afla un capac de lemn care acum este ridicat si care acopera fintina bisericii.

Altarul are o pictura interesanta infatisind Cina cea de Taina dintr-un unghi mai putin conventional: Iisus sta singur pe o latura a mesei iar apostolii sunt dispusi intr-un fel de semicerc de cealalta parte.Orga se afla deasupra altarului. In zona invecinata, pe ziduri sunt citeva urme de fresca. Biserica a fost pictata insa dupa Reforma picturile au fost indepartate.

Iesim in curtea interioara, ocolim biserica prin partea vestica unde se mai afla o intrare decorata cu un portal. Gazda ne imbie sa intram intr-o casuta unde este amenajat un mic muzeu cu obiecte traditionale donate de oamenii din sat. Printre ele un razboi de tesut, porturi populare sasesti, fotografii, o tuba.

Urmeaza vizita, obligatorie in mai toate bisericile fortificate, in turn. De fapt nu e vorba de un turn, fiindca biserica din Bradeni e de tip sala, ci de podul acesteia. Urcam la inceput prin trepte de piatra. Ne oprim la doua nivele in care sunt spatii destinate depozitarii slaninei.Continuam si ne oprim in podul bisericii. Locul este folosit la intreaga lui capacitate adapostind o multime de lazi destinate pastrarii cerealelor in vremurile de asediu.


Putina istorie( sursa: pliantul Bisericii Fortificate de la Bradeni )

Biserica-cetate din Bradeni, cu hramul Sf. Andrei a fost menţionată prima oară n 1350, cnd a obţinut de la Roma, la cererea a trei localnici, o indulgenţă pentru nchinătorii bisericii. Aceeaşi indulgenţă a fost căpătată şi ntre 1406 şi 1416 si apoi in 1466. Datorită tuturor acestor indulgenţe, biserica a putut fi ntreţinută, jucnd se pare şi rolul unui loc de pelerinaj. n 1507, se ştie că fortificaţiile fuseseră terminate, dar nu ştim dacă biserica fusese reconstruită din temelii sau dacă se folosiseră părţi ale mai vechii biserici din secolul al XIV-lea.

La inceputul secolului XVI biserica a fost intarita cu galerii de lupta ce se ridica deasupra corului si a navei. Galeriile sunt scoase in consola pe grinzi de lemn sprijinindu-se in acelasi timp si pe contraforti puternici de piatra. In aceeasi perioada se bolteste corul si se construieste si scarile de acces spre galeriile de lupta pe latura de nord a navei.Portalul de sud a fost ridicat tot la inceputul secolului al XVI-lea so contine elemente stilistice care marcheaza trecerea de la Goticul Tirziu la perioada Renasterii.

Deşi  pare opacă şi simplă pe dinafară, lăcaşul este bogat ornamentat pe dinăuntru. Are o sală şi un cor pentagonal, iar pe faţada apuseană se află portalul principal, singura intrare iniţială n biserică, care era probabil nchis cu o hersă. Deasupra altarului se află tribuna orgii, la care se ajunge printr-o scară circulară.
Alte scări lipite de latura de nord comunică cu nivelurile de apărare, la care se ajungea numai din interiorul sălii şi al sacristiei. Odată ce se nchidea hersa portalui de vest biserica devenea o adevărată cetate inexpugnabilă. n cazul n care duşmanii ar fi trecut totuşi de acest obstacol, ei trebuiau să treacă şi prin patru camere suprapuse, fiecare dintre acestea putnd fi blocată. Pentru aceleaşi cazuri de asediu, exista n sală o fntnă cu apă potabilă şi cămăruţe din scnduri n care era păstrată de obicei slănina.

La etajul de aparare de deasupra navei au fost instalate trei clopote. Clopotul mare dateaza din secolul XIV conform inscriptiei de pe el, cel mijlociu a fost turnat de mesterul sighisoarean Hans Weiberger in 1649, iar clopotul mic este si el inscriptionat.n cele două etaje de apărare se află un depozit, unic n ntreaga ţară, de  lăzi, asemanatoare unor cufere cu patru picioare. Unele dintre ele datează din secolul al XVI-lea. Marginile şi laturile le-au fost dăltuite cu elemente de decor, colorate n albastru sau brun-roşcat. Cuferele jucau, pe lngă rolul de recipiente de provizii, şi pe cel de mobilier. n ele se păstrau hainele scumpe de sărbătoare, din postav, piele sau blană, iar mai trziu sticlele sau butoiaşele cu ţuică, prunele uscate, chiar şi făina sau crnaţii afumaţi. Aceeaşi tradiţie poate fi observată şi n picturile datate 1776 nfăţişnd naturi moarte, scene cmpeneşti sau fantastice şi peisaje urbane, care mpodobesc tribunele, fiecare cu mica ei poveste scrisă dedesubt.Putenica fortificatie ce inconjoara biserica a fost construita in plan rectangular cu ziduri inalte de 5-6 metri si cite un turn masiv in fiecare colt. Turnul de sud-est, care avea trei etaje a fost transformat in locuinta pentru ingrijitorul bisericii. Turnul de nord-est a fost demolat iar in partea de sud-vest si nord-vest se mai pastreaza doua turnuri cu cite doua etaje.

Cum ajung la Bradeni:
Dupa cum scriam si la inceput Bradeniul se afla in judetul Sibiu si se afla la distanta aproximativ egala de orasele Fagaras, Agnita si Sighisoara. Drumul daca veniti dinspre Fagaras trebuie sa va asteptati cam la 10km de drum neasfaltat dar bun. Dinspre Agnita si Sighisoara se ajunge pe un drum national aflat in stare decenta in septembrie 2010.

Cheia o gasiti la familia Balint care sta la casa cu numarul 210. Biletul de intrare costa 5 lei. Biserica se poate vizita in fiecare zi intre orele 9-17.


Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 1

  • Marin Balta

    20 oct 2010 14:58:53

    Avem multe si interesante obiective de la care avem ce vedea si invata. Astfel de obiective ma indeamna la multa reflectie si meditatie. In multe din cele realizate in jurul nostru se vad aplicatii tehnice din trecut care se dovedesc a fi viabile in prezent.

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022