Biserica fortificata de la Daia, judetul Sibiu

Data publicarii: 09 nov 2010

Click aici pentru a vedea galeria completa de fotografii

Satul Daia se afla in imediata vecinatate a orasului Sibiu, pe fundul unei vai. Ca sa ajungi la el trebuie sa cobori dealul pe care e construit drumul spre Agnita. Pe partea opusa exista un turn de cetate care insa nu impresioneaza prin dimensiuni.

Intrebam cine ar putea sa ne arate cetatea si suntem indrumati de un copil la o casa din apropierea cetatii. De undeva de sus, dintr-un cuib construit in virful unui stilp doua berze ne privesc curioase.

Suntem condusi in interiorul cetatii de o doamna muzeograf ( imi pare rau ca nu i-am notat numele ) care s-a dovedit a fi o gazda foarte amabila. Ne deschide poarta cetatii, aflata linga turnul-clopotnita pe care il vazusem la intrarea in sat. In  interiorul zidurilor se afla o bisericuta mica, eleganta si foarte bine intretinuta. In jurul ei sunt morminte.Intrarea e strajuita de doua poetre mari pe care se afla niste obiecte vechi de piatra, probabil elemente ornamentale ale constructiilor din cetate.

Bisericuta este simpla insa bogat decorata cu covoare, steaguri, picturi. Sa o luam sistematic, in spate in partea vestica se afla orga urcata pe gelerie. Din nefericire biserica a fost pradata de hoti care au sustras tuburile. Hotii au fost prinsi, dar tuburile nu au fost recuperate. Acum a ramas doar o carcasa decorata in stil baroc si citeva tuburi.

Pe partile laterale sunt doua galerii de lemn. Bancile de lemn sunt dispuse si ele pe lateral lasing pe centru un culoar strimt. Ceea ce e deosebit este faptul ca toate bancile de lemn au spatar, fapt mai rar intilnit la bisericile sasesti de sat.Amvonul din piatra este decorat cu motive florale. Pe partea sudica, la galerie ne atrag atentia doua steaguri. Pe unul din ele este tesut un chip ce reprezinta un baiat. Doamna muzeograf ne explica faptul ca tinarul a pierit in razboi iar mama sa a tesut acest steag in memoria fiului sau si l-a daruit bisericii.

Linga amvon, de o parte si de alta sunt doua galerii scurte. In partea stinga se afla o orga mica al carei rol este sa o inlocuiasca pe cea avariata. Altarul este simplu si are in centru scena rastignirii. Doamna muzeograf ridica fata de masa de pe altar pentru a ne arata decoratiunile si inscriptiile de pe acesta.

La final suntem rugati sa scriem succint citeva impresii legate de aceasta vizita. In timp in cartea de oaspeti s-au adunat o gramada de pagini.

Putina istorie( sursa: pliantul Bisericii Fortificate din Daia   )

Biserica este o bazilica romanica de la inceputul sec. XIII, trecuta prin faze succesive de reconstructie, cele mai ample lucrari apartinand anului 1778.

Anterior, probabil prin sec. XV, s-a construit in locul absidei un cor poligonal si au fost ridicate contraforturile de pe fatadele vest si sud.Prima incinta de fortificatii s-a ridicat inca din sec. XIII, actualul turn datand de la inceputul sec. XVII.

Teoria oficiala spune ca regele Geysa II a chemat  in anul 1224 colonisti din regiunea de nord-vest a Germaniei. Cancelaria de la Budapesta a scris despre ei numindu-i saxoni (sasi ).

Alta teorie spune ca 10000 de tarani si Valonia si Flandra participanti la cruciada spre Ierusalim au ramas blocati in Serbia si atunci au sosit in Transilvania.

In anul 1200 citeva familii din Vila Hermani intemeiaza gospodarii taranesti noi pe Valea Hartibaciului. Ei erau nevoiti sa se apere de multe ori impotriva turcilor sau tatarilor. In 1250 satul purta numele de Thalhaym cu 43 de tarani care se ocupa de agricultura si cresterea animalelor. Satul se afla sub jurisdictia Scaunului de Hermanstadt.

In 1270 este atestata o basilica de tip romanic, ulterior fortificata cu ziduri de aparare si clopotnita. Aceasta a suferit in timp o serie de renovari si restaurari.Preotul Peter de Thalhaym este mentionat intr-un document datat in anul 1327 ca facind parte din instanta judecatoreasca din Hermanstadt( Sibiul de azi ).

In 1380 contele Georg Hann si judecatorul satului Hans Cecillil sunt mentionati  intr-un alt document. Contele a trait pina in anul 1466. Zeciuiala se platea preotului, iar din 1580 voievodului.

In 1466 in Daia existau 18 gospodarii, iar in 1480 14 gospodarii si 3 saraci. La inceputul secolului al XVI-lea satul este jefuit de catre mercenari. Casa parohiala primeste apoi sprijin pentru a fi reparata. Pivnita si peretii grosi provin din acea perioada. Anexa noua dateaza din anul 1900. Din anul 2003 casa parohiala devine centru de ocrotire a minorilor fiind cunoscuta sub numele de Casa Papageno.

Dupa anul 1550 locuitorii din Daia au conflicte cu cei din Casolt, cu privire la un pod si apoi cu cei din Cornatel, pentru granite si cultivarea pamantului.In anul 1600 satul este pradat de trupele conduse de Mihai Viteazu. In 1698 satul este mistuit de un mare incendiu. In 1708 satul este supus din nou la o grea incercare: o epidemie de ciuma soldata cu 104 morti. In sat mai ramasesera atunci 34 de sasi, 9 romani si..un vagabond.

In primul razboi mondial in jurul satului Daia e zona de razboi. Aici au avut loc o serie de batalii intre armatele romane si cele germane. In 1930 un recensamant mentioneaza 300 de sasi, 232 romani, 61 de tigani si doi unguri.

Intre 1945 si 1952 sasii sunt expropriati si deportati in Ucraina. In Daia mai raman 35 de sasi.

In ultima parte a secolului XX populatia saseasca emigreaza masiv in Germania si Austria. In prezent in Daia mai sunt doar trei familii de origine saseasca.

Cum ajung la Daia:
Comuna Daia se afla la citiva kilometri de Sibiu, inspre Agnita. Pretul unui bilet de intrare este 2,50 lei.


Toate fotografiile Adauga un comentariu Inapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adaugati un comentariu

Citeste si alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022