Turism in Bucovina

Data publicării: 06 dec 2010

In noiembrie 2010 am petrecut o buna bucata a concediului in Bucovina, zona renumita pentru peisajul sau, pentru celebrele manastiri cu pictura exterioara, pentru ospitalitate. Bucovinenii se supara daca se intimpla sa le spui le spui moldoveni.

In Bucovina turismul este insa in epoca de piatra. Si aici nu mai vorbesc de infrastructura, ci de oameni, cei care ar trebui sa te faca sa te simti bine, sa iti doresti sa revii.

In primele zile am urcat pe munte. Am facut o aprovizionare succinta in Cimpulung Moldovenesc unde ne-am luat si prima teapa: schema clasica, pretul era unul la raft altul la casierie.

-    Deh..oameni rai si orbiti de bani sunt peste tot.

Am petrecut apoi trei zile pe munte: doua in Rarau si una in Giumalau. Aici totul a fost perfect. Dupa aceste zile de munte am planuit un circuit in care se vedem manastirile, satele, cele citeva atractii locale. Asadar pentru toate astea aveam nevoie de un loc in care sa stam. Pensiuni gasesti cu duiumul la o simpla cautare pe Internet.

Am cautat cazare in zona Gura Humorului, Vatra Moldovitei, Sucevita, Putna, Cimpulung Moldovenesc.Am sunat la prima pensiune. Nu cazeaza in timpul saptamanii. La a doua la fel. La a treia  nu ne cazeaza ca nu ei nu fac foc. Si tot asa. Am sunat la vreo 15 pensiuni si am fost refuzati. As putea sa scriu mai jos un pomelnic cu nume, adrese si numere de telefon. Dar sunt prea scirbit ca sa mai fac si asta. Cel mai amuzant refuz l-am primit de la un domn care ne-a spus ca sotiu lui nu e acasa. Ce legatura o fi avind asta cu cazare nu stiu.

Si uite asa am ajuns sa dormim noaptea in masina, norocul nostru au fost sacii de dormit pe care i-am luat cu noi desi nu ne propusesem sa ii folosim. Si uite asa perioada petrecuta in Bucovina am scurtat-o drastic. Mi-am propus ca de acum incolo sa merg in Bucovina doar pe munte, cu cortul. Ca sa evit alte complicatii.

Sa va mai spun si alte patanii.

1.    La majoritatea manastirilor se plateste taxa de intrare. Apoi se mai pretinde taxa foto: foto normal e 6 lei foto digital e zece. Care e diferenta intre foto normal si foto digital? Filmarea e peste tot 10 lei. Maicutele/calugarii platesc taxa de intrare cind merg la slujba? Nu am nimic impotriva platii unei taxe dar ar fi fine sa beneficiezi de ceva servicii. Daca tot e sa fie muzeu atunci ar trebui sa exiets cineva care sa ne vorbeasca pentru citeva minute despre manastire. Cireasa de pe tort a fost la Voronet unde nu am putut admira celebrele picturi din naos fiindca lumina era stinsa.

- Ori suntem golani, ori nu mai suntem? Sigla UNESCO din fata acestor monumente ar trebui sa insemne mai mult.

2.    La Manastirea Gura Humor vrem ca buni crestini ce suntem sa lasam un pomelnic. Ni se spune ca avem de dat 20 lei dar sa nu trecem pe pomelnic mai mult de 5 persoane.

3.    O alta zona interesanta..parcarea. Mai peste tot parcare inseamna niste dungi trase pe asfalt. Ce conteaza ca in locul de parcare se lucreaza cu excavatorul? Si de banii aia in unele orase mari poti parca in centru o zi intreaga.

4.    Iarasi la magazin: vitrina frigorifica cu zeci de produse, preturile nu sunt afisate pe produs. Pe vitrina sunt lipite o gramada de biletele cu pretul. Si la magazinul de linga e la fel.

5.    Am avut deosebita onoare de a conduce noapte prin Bucovina. Nicaieri nu am vazut atit de multe camioane cu lemne. Codrii Bucovinei iau calea pribegiei imbogatind pe unii si saracindu-i pe cai care ii taie efectiv si care spun apoi ca Dumnezeu ii bate cind apele inunda satele.

6.    O alta intimplare nefericita am avut-o in satul Vatra Moldovitei. Tot noaptea. La o intersectie in unghi drept indicatoarele rutiere erau plasate extrem de prost cam la 10m de intersectie, spre dreapta. N-am avut nici o sansa. Am mers linistit inca vreo 15 km pina m-am trezit fara asfalt la marginea unei paduri.


Si acuma sa zicem si de bine:

1.    La biserica din Arbore ( aici nu a fost niciodata manastire ) am beneficiat de citeva explicatii scurte, clare si concise din partea unei femei simple care ingrijeste Sfantul Lacas. Deci se poate.

2.    La Manastirea Moldovita nu ni s-a cerut nici un fel de taxa. Am putut parca gratuit am putut face fotografii pe exterior( in interior este un semn care interzice acest lucru ). Ba chiar o maicuta a stat indelung de vorba cu noi. A fost o surpriza placuta chiar inainte de a parasi Bucovina.

3.    In satul Ciocanesti am stat stat de vorba cu o doamna de la Muzeul Oualor Incondeiate. Am avut o discutie agreabila in care am aflat mai bine despre arta incondeierii oualor, despre traditiile si festivalurile locale. Povestindu-i patania nostra cu pensiunile doamna a ramas pur si simplu socata, asigurindu-ne ca in satul Ciocanesti nu s-ar intimpla niciodata asa ceva.

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022