Biserica fortificata de la Vurpar, judetul Sibiu.

Data publicării: 07 mar 2011

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Satul Vurpar se afla cam la 30 de km de Sibiu, inspre Agnita. Singurul lucru care atrage privirea este o biserica falnica aflata pe un deal. Accesul catre ea se face printr-un pasaj al scarilor asemenator cu cel de la Sighisoara sau pe niste alei frumos amenajate unde urcarea este mai blinda.Gasim cu greu pe cei ce au cheile bisericii. Un domn in virsta ne insoteste si ne arata mindru toate frumusetile. Biserica a fost recent sparta de niste copilandri pusi pe rele. Astfel de intimplari se petrec prin mai toate satele in care tiganii au ajuns majoritari. Din fericire nu au reusit sa strice prea multe.

Intrarea in cetate se face pe sub o poarta arcuita aflata in vecinatatea unei case care probabil a apartinut paznicului cetatii. In prezenta aceasta casa pare devastata.

Interiorul cetatii este invadat de liniste si ordine. Ce mult conteaza sa existe citiva oameni de buna credinta care sa aiba grija de un astfel de monument. Chiar daca raufacatorii nu pot fi opriti intotdeauna e important ca locul sa aiba un stapan.Intram pe o usa solida deasupra careia se afla o veche sculptura: pomul vietii este incadrat de un animal ciudat cu trup de leu si cap de peste, iar de cealalta parte este de asemenea un pradator cu corp de felina. Biserica in sine este o adevarata opera de arta care este intretinuta foarte bine.Pasim pe un culoar aflat intre bancutele simple din lemn pina ce ajungem spre altar. Accesul in cor se face pe sub un arc mare de piatra.Pe una din laturile acestui arc se afla amvonul, frumos decorat si datat 1876.

Pe partile laterale se afla doua galerii de piatra sustinute de stilpi. Galeriile sunt  domitate de o nuanta placuta de verde, casetat si decorat cu elemente aurii si sunt datate 1870. Prin spatele orgii se face accesul catre turnul-clopotnita.

Tavanul este decorat cu linii curbe.La balconul aflat deasupra intarii a fost instalata orga, inca functionala avind o carcasa de culoare galbena care se integreaza de minune in acest spatiu.Urcam mai multe rinduri de scari de lemn fiind atenti sa nu ne lovim la cap si ajungem cu bine in locul cel ma inalt. Panorama asupra satului este incintatoare.Cercetam indeaproape si vechile clopote si mergem la ferestre pentru a privi satul de sus.Coborim si multumim insotitorului nostru, domnul Hans, si mai dam o roata, pe  exterior, bisericii. Vechiul zid al cetatii a fost pe alocuri invadat de vegetatie dar cu toate acestea inca se incapatineaza sa stea in picioare.


Putina istorie

Datele istorice legate de cetatea si biserica de la Vurpar sunt din pacate reduse. In ciuda faptului ca am scotocit Internetul, inclusiv pe site-uri de limba germana, cautaind date despre biserica-cetate de la Vurpar, a trebuit sa ma multumesc doar cu citeva date succinte.Localitatea are nsă o istorie extrem de bogată, cu numeroase vestigii datnd din epoca bronzului şi din neolitic. Astfel, n apropiere de sat, n "Pădurea copiilor", a fost descoperit un topor neolitic de piatră lustruit şi neperforat n formă triunghiulară.

La locul numit "Radeburg" s-au descoperit n 1877 trei seceri de bronz cu crlig precum si două cercuri de butuci de roţi din acelaşi metal. Tot n vatra satului au mai fost găsite o secure plată de aramă, un ac de bronz alături de nouă brăţări, un vrf de lance şi o sabie de fier.Cel mai important obiectiv turistic al aşezării este de departe Biserica Evangelică, una dintre cele mai vechi bazilice romanice din Transilvania. Atestată documentar la 1296 sub numele de "Villa Heoholm", biserica păstrează cele trei nave romanice şi corul, doar absida fiind nlocuită n secolul al XV-lea cu un altar poligonal. Ulterior, n 1750, a fpst construit n partea de vest şi turnul.

Luneta portalului de nord este decorată n relief cu pomul vieţii, ncadrat de un leopard n dreapta şi de o fiinţă fantastică, avnd cap de leu şi corp de peşte, n stnga. mpreună cu relieful apropiat ca formă de la Ocna Sibiului, sunt singurele reprezentări de acest fel ale stilului romanic de la noi.Din vechea fortificaţie se mai păstrează doar un bastion pe latura de nord, precum şi unele porţiuni ale incintei de apărare. Vurpăr este locul de origine al medicului, avocatului şi scriitorului Ion Banea (1905-1939), progonit şi apoi asasinat de regimul carlist din cauza simpatiilor sale profound legionare.

Cum ajung la Vurpar:
De la Sibiu urmam drumul catre Agnita pina la indicatorul spre satul Daia. Strabatem apoi satele Daia si Rosia, dupa care ajungem la Vurpar.


Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 1

  • Suatean Horatiu

    18 mar 2012 04:12:02

    Aceasta Biserica este una speciala, daca tinem cont ca in interiorul ei se gaseste una dintre putinele sarpante romanice care se mai pastreaza in Transilvania.

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022