Biserica fortificata de la Rotbav

Data publicarii: 03 mai 2011

Click aici pentru a vedea galeria completa de fotografii

Dupa mai multe tentative esuate de a vedea biserica fortificata din Rotbav, am reusit in sfarsit sa o gasesc deschisa. Inauntru oamenii au facut curat, au greblat, au maturat curtea si biserica. Acum stau si se odihnesc. In sat mai sunt 10 familii de sasi care sunt deservite odata pe luna de un preot care tine slujba prin rotatie in mai multe sate.


Intram in biserica pe lateral, pe sub un portal ce are inscriptionati anii 1776 si 1977. Ingrijitorul cetatii este domnul Ervin Schaal care acum ii rasplateste pe cei ce l-au ajutat la curatenie cu biscuiti si cu suc. E bucuros de oaspeti si ne invita sa fotografiem dupa ce stam de vorba.

-     Biserica in care ne aflam este una dintre cele mai vechi din Tara Birsei. Anul trecut a implinit 760 de ani.

Interiorul este destul de simplu. Cea mai valoroasa piesa ni se spune ca e pictura altarului ce il reprezinta pe Iisus rastignit pe cruce. Pe stinga este un amvon de piatra decorat cu o tesatura de culoare verde. Spre vest este un balcon de piatra masiv care gazduieste orga. Domnul Schaal ne informeaza ca orga e buna si functioneaza foarte bine chiar daca are peste 100 de ani.


Bancile sunt lemn si numai citeva au spatar. Majoritatea sunt acoperite cu o perne lungi. Biserica este zugravita pe interior cu un albastru deschis iar tavanul are si el o decoratiune de mari dimensiuni de culoare alba.


Povestile cu domnii Ervin si Hans decurg in mod natural. Trecem de la una la alta: de la colectivizare la comunism, de la istorie la politica, de  la diferentele intre dialectul sasesc si germana literara. Oamenii sunt deschisi si doritori de vorba. Revenim in final la subiectul initial:

-    Pe vremuri exista o singura intrare in biserica, cea din spate, de linga turn. Apoi un incendiu a cuprins biserica in timpul unei slujbe creind panica si invalmaseala. Dupa aceasta intimplare s-a hotarit amenajarea a inca unui punct de acces in interior pentru o mai buna evacuare.


Iesim din biserica fiindca e mai cald afara.

-    Zidurile astea ascund multe povesti. Priviti mortarul: cel de la baza este maroniu, cel din partea mai inalta este cenusiu. De aici iti poti da seama ca au existat doua etape de constructie a cetatii. Dar mai intai de toate s-a zidit biserica.

Se face vremea de plecare. Domnul Schaal ma conduce la poarta. Ne invita sa revenim intr-o zi in care va avea la dispozitie mai mult timp. Ne promite ca se va urca cu noi in turn sa ne arate ceasul.

-    Am reglat ceasul din turnul bisericii, spune el cu mindrie. L-am tot bibilit si acum trebuie tras odata la 8 zile, e o perioada foarte buna. Acum sunt batrin nu prea mai am putere sa urc. Am pe cineva caruia i-am explicat si i-am aratat tot ce stiu despre ceas.


Ca orice sas este pasionat de mecanica. Priveste masina si ma intreaba o serie de detalii tehnice. Nu te-ai astepta ca un om atit de in virsta sa stie atit de multe lucruri despre autoturismele moderne. Revenim la discutia despre ceasurile de mari dimensiuni:

-    Am lucrat si la ceasul Casei Sfatului din Brasov. Dar mai este de muncit acolo. La o tragere ceasul merge doar trei zile. E putin si neplacut. Gindeste-te ca un om trebuie sa fie mereu la dispozitie, nu poate lipsi mai mult de trei zile. Trebuie sa urce sa traga ceasul.


Sasii au parasit sistematic Rotbavul in ultimele zeci de ani. Batrinii spun ca acum 40-50 de ani biserica era plina si abia aveau loc cu totii. Acum sunt putini si batrini.


Putina istorie
Localitatea Rotbav se gaseste cam la 20 de km de Brasov, inspre Sighisoara. Numele satului inseamna "raul rosu" (germana: Rotbach, maghiara: Vörösmárt, saseste: Roiderbrich). Numele s-ar datora unui eveniment tragic din sec. XIII in urma caruia o mare parte din familiile fondatorilor satului si-ar fi pierdut viata. Atunci, apa raului carea trecea prin imediata apropiere s-ar fi inrosit.

Biserica-cetate din sat isi afla inceputurile pe la 1250, cand locuitorii au inceput construirea unei basilici romanice. Pe la 1300 satul era locuit de peste 70 de familii, ceea ce inseamna un sat mare.

 


Construita din piatra de rau si de cariera in prima jumatate a secolului al XIII-lea, biserica nu a avut obisnuitul plan bazilical ci a fost ridicata ca o biserica-sala, precum cele de la Vulcan, Viscri sau Homorod.

Biserica in stil romanic a suferit numeroase transformari in cursul secolelor, astfel incat stilul romanic initial se combina cu elemente gotice si baroce. Corul patrat al bisericii pastreaza ca elemente originale doar absida semicirculara si arcul triumfal dinspre sala.

In secolul XV in jurul biserici a fost construit un zid de aparare inalt de 6 metri aparat de un sanţ si sprijinit de contraforturi. Zona superioara are metereze in forma de gaura de cheie si masiculi devansate, la care se ajungea pe un drum de straja. Camarile de provizii captuseau si aici zidul.


Nivelurile superioare ale clopotniţei erau accesibile printr-o scara spiralata adapostita de un turnuleţ aflat pe latura vest a bisericii. In secolul al XV-lea cand turnul a fost fortificat, porticul s-a zidit, iar intrarea in biserica a fost blocata. Este, de altfel, singura clopotniţa din Ţara Barsei fortificata in aceasta perioada, datorita proximitaţii zidului de incinta.Nivelul al doilea a fost prevazut cu nise semicirculare pentru tragere. Catul al patrulea are atat ferestre cat si metereze, iar cel urmator are amenajate guri de turnare iesite in consola. Acoperisul piramidal se incheie cu o lanterna si un turnuleţ cu bumb aurit.


Cetatea fost utilizata de catre generalul Giorgio Basta drept refugiu in anul 1602. Aici el a fost asediat fara succes de catre principele Transilvaniei, Gabriel Bathory. Acesta din urma a hotarit incendierea cetatii. Pagubele au fost imense, în mare parte şi datorită faptului că cele mai multe construcţii erau din lemn. Aşezarea şi cetatea au fost reconstruite ulterior din piatră.

Turnul de poarta distrus in 1603 a fost construit catre interior, faţada sa principala fiind aliniata zidului de incinta. Similar s-a inalţat turnul de sud-est, pe a carui faţada era vizibil in secolul al XIX-lea anul 1522.


Fortificaţia oferea loc pentru magazii, ateliere, grajduri, o bucătărie comună, o crescătorie de albine. Intrarea în cetate era apărată de turnul porţii, în care se afla şi administraţia oraşului, cu o celulă pentru prizonieri sau condamnaţi. Aceasta poate fi văzută chiar şi în zilele noastre.

Biserica-cetate si satul Rotbav au fost arse in urma unui cumplit incendiu in anul 1732. Din anul 1738 a inceput reconstructia bisericii si a cetatii in forma in care se pastreaza si astazi.

Bolta semicilindrica actuala dateaza din urma transformarilor in stil baroc de la mijlocul secolului al XVIII-lea, cand a fost amplasat si altarul. In aceeasi perioada tavanul salii a fost acoperit cu stucatura.

In secolul XIX s-a daramat latura de est a zidului pentru construirea casei parohiale, care se pastreaza si astazi in bune conditii. E locuita dar nu de catre preot.

In anul 1908 a fost instalata o noua orga comandata la Pecs si un orologiu in turn.

Pe uşa intrării în biserică se află trei inele, care în interpretarea catolică însemnau „Tatăl, Fiul şi Sfântul Spirit”. După trecerea la credinţa evanghelică, aceste simboluri au fost traduse prin „credinţă, iubire, speranţă”. Aceste inele se află şi astăzi pe stema Rotbavului.Legende:

Se spune că, sub actuala biserică evanghelică a satului, există o multitudine de catacombe şi tuneluri secrete, care în trecut erau folosite pentru a fugi de către inamici sau, pentru apărare. Singura dovadă solidă existentă şi descoperită în momentul de faţă, sunt ruinele unui presupus astfel de tunel, descoperite la malul Oltului.


În trecut s-a încercat parcurgerea acestui tunel, dar s-a constatat că acesta este surpat în multe locuri, dovadă a vechimii acestuia. De asemenea, speculaţii cum că în presupusele catacombe au fost îngropaţi oameni sau, au rămas şi murit acolo din cauza surpării pământului nu au fost excluse, dar nu există nicio dovadă actuală care să demonstreze acest lucru. Momentan accesul în subsolul bisericii evanghelice este interzis, toate aceste presupuneri nemaiputând fi verificate.

La 21 februarie 2015 probabil s-a scris ultimul capitol al Bisericii Fortificate de la Rotbav. Turnul bisericii s-a prabusit.


Cum ajung la Rotbav:

Cu masina: Cetetea se afla chiar linga drumul european E60, Brasov – Sighisaora, cam la 20 de km de Brasov

Cu trenul: la Rotbav este  gara in care opresc trenurile de persoane. Ca si reper, e locul in care coboara pescarii fiindca in zona este o  salba de lacuri.

Toate fotografiile Adauga un comentariu Inapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 1

  • Constantin Ceapchi

    03 mai 2011 14:36:38

    Interesant!

Adaugati un comentariu

Citeste si alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022