Să facem cunoștință cu Munții Cindrel

Data publicării: 03 oct 2011

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Iacătă că venit vremea şi pentru o tură în Munţii Cindrel. Aceştia sunt relativ uşor de abordat pentru că se află foarte aproape de Sibiu, unul din marile oraşe din România. După mai multe tentative eşuate din cauza vremii, de data asta am pândit prognozele şi am plecat doar când am fost foarte sigur că vremea va fi bună.

Şi nu am plecat singur la drum. Împreună cu mine au mai fost Claudia şi Adrian( Sibiu ), Costi( Braşov ), Alex şi Edi( Galaţi ). Aşadar trupă serioasă, de 6 oameni, plini de bună dispoziţie şi amatori de drumeţii.

Punctul de plecare e staţiunea Păltiniş, staţia inferioară a telescaunului. Plecăm pe marcaj comun cruce roşie cu punct albastru spre Poiana Găujoara. Marcajul merge câteva sute de metri pe drum forestier apoi îl părăseşte pe partea dreaptă. Poteca merge la început pe curbă de nivel până întâlnim un pârâu. Aici alimentăm cu apă fiindcă nu ştim ce va fi cu sursele de apă în continuare.

Începem să urcăm uşor, pe serpentine largi şi pe o potecă lată. Ajungem în Poiana Găujoara cam după o oră şi jumătate de mers. Aici punctul albastru se desparte de poteca noastră mergând spre Poiana şi Cantonul Silvic Muncel.

Noi continuăm pe cruce roşie urcăm ceva mai accentuat până ajungem în apropierea unei stâne. Poiana e neaşteptat de lungă. În faţa noastră depăşim un grup. Pe versanţi sunt o grămadă de culegători de afine.

În faţa noastră e vârful Bătrâna unde este instalat un stâlp înalt cam de 15-20 de metri. Glumim spunând că stâlpul cu siguranţă e un stâlp de marcaj şi e pus acolo să fie văzut de toată lumea.

După câteva minute ajungem în Şaua Bătrâna. Aici e atmosfera faină, zarvă mare pentru că un grup de copii joacă fotbal pe un mic platou. Puţin mai încolo găsim o săgeată indicatoare. Urmează să schimbăm marcajul, avem de mers pe banda roşie.

Un domn ne abordează şi ne întreabă ce planuri avem. Îi spunem că vrem să vedem Iezerele Cindrelului, Vârful Cindrel şi să inoptam la cort lângă Refugiul Cînaia. Ne spune câteva cuvinte despre traseu:
- Coborâţi pe lângă stână, urmaţi drumul forestier. De acolo urcaţi pe Rozdesti, şi dați în Şaua Șerbanei. Şi după aia mergi şi mergi şi mergi şi mergi şi mergi şi mergi …şi la un moment dat ajungeţi şi pe vârf.
Mulţumim de lămuriri şi plecăm mai departe. Din fericire avem contact visual cu zona vârfului dar şi vedere frumoasă către Munţii Lotru.

Plecăm pe drum, traversăm câteva pîraie cu apă rece şi bună. Ajungem lângă stâna unde tronează o sperietoare de ciori. Puţin mai jos e punctul de minim al şeii. De acolo drumul începe să urce către Vârful Rozdești. Urcăm ceva mai abrupt. Din spate se aude zgomot mare de motoare.

Apar vreo 4 motociclişti enduro, echipaţi până în dinţi. Trec în viteză pe lângă noi lăsându-ne într-un nor de praf. Aşteptăm ca praful să se aşeze şi pornim mai departe. Ajungem pe culme şi ne căutăm un loc de popas, că e ora mesei. Şi găsim un loc frumos lângă o piatră care iese din pământ şi seama oarecum cu babele din Bucegi.

Stăm şi lenevim, unii dintre noi aţipesc. Eu merg să prospectez zona. Fac poze către Munţii Lotrului, undeva mai spate se mai văd nişte culmi, mă gândesc că aparţin Munţilor Căpăţânii. Spre nord se văd nişte dealuri frumoase înspre satele din Mărginimea Sibiului.

O camionetă tulbură liniştea. Aceasta colectează afinele. În zonă sunt multe echipe de culegători, organizate în tabere de corturi care muncesc zi-lumină. Ne punem mai greu în mişcare şi coborâm în Şaua Șerbanei. De aici se desprinde un marcaj punct roşu care duce la Refugiu Cînaia.

Teoretic noi mai avem de parcurs trei deluşoare până să ajungem în zona iezerelor. Cele trei deluşoare aveau să fie patru. Din când în când mai găsim flori de rhododendron. Traseul e exact cum ni l-a descris acel domn în Şaua Bătrâna:
- mergi şi mergi şi mergi şi mergi şi mergi şi mergi…

prin unele locuri, iarba s jnepenii sunt uscaţi. Adi ne spune că pe acolo a trecut cu siguranţă Gheonoaia. Nimeni nu putea pârjoli şi usca locurile într-un asemenea hal.

Unele vârfuri le ocolim în urcare uşoară, altele le urcăm în plin. Ajungem în Şaua Cindrel unde e intersecţie de trasee. Un triunghi albastru merge la Refugiul Cînaia( 30 minute ) şi acelaşi triunghi merge la Cantonul Niculeşti( 3 ore ).

Noi mai urcăm în vârf şi în sfârşit suntem la poalele vârfului Cindrel. Lăsăm rucsacii lângă un stâlp şi plecăm spre Iezerul Mare. Coborâm câteva zeci de metri. Pe fundul unei căldări glaciare găsim un lac mare cu apă verde. Numai privindu-l uiţi de toate grijile.

Lângă el se mai găsesc două tăuri străjuite de jnepeni. Ne oprim, facem poze şi ne minunăm de culoarea neobişnuită a apei.

Revenim la bagaje. Ne aşteaptă asaltul final. Costi renunţă la această urcare fiind chinuit de o durere de călcâi. Restul grupului pleacă spre vârf fără bagaje. Plecăm în pas sprinten, urcăm o serpentină şi vedem și zona Vârfului Cindrel. Locul e intersant şi misterios: Vârful se afla la capătul Platoului Diavolului.

Pe o zonă destul de plată se găsesc câteva grămezi de pietre, câteva cruci, săgeţi indicatoare. Până acum cred că este cel mai drept vârf pe care l-am atins. Mergem spre locul care ni se pare cel mai înalt.

Poza de grup de pe vârf, de la stânga la dreapta: Bogdan, Claudia, Adrian, Alex şi Edi.

Peste vale, în Munţii Lotru, se află fratele vârfului Cindrel, care se numeşte Șteflești şi are 2243de metri altitudine, cu doar un metru mai scund decât Cindrelul. Trecerea dintr-un masiv în celălalt se face prin Şaua Șteflești, o şa destul de înaltă, apreciez că are cam 1700-1800 de metri.

În zare se văd nişte munţi mari. Aceştia sunt Parângul şi Retezatul. Grupul e plin de bună dispoziţie, încercăm poze din săritură, ne amuzăm copios pe seama încercărilor de a sări cât mai sus.

Coborâm de pe platoul vârfului Cindrel. În faţa noastră sunt 3 drumuri. Adi decretează: ăsta duce la Gheonoaia, ăsta la Muma Pădurii, ăsta la Prinţesa cea Frumoasă. Pe care mergem?

Ideea noastră era să găsim şi Iezerul Mic. O luăm pe un drum la întâmplare şi ajungem în partea superioară a căldarii ce găzduieşte Iezerul Mare. Diferenţa de nivel e mai evidentă. Ai senzaţia că pământul se termină brusc iar de acolo începe o altă lume.

Mergem o vreme pe buza căldării. Apoi mergem către o terasă de unde speram să vedem lacul. Din păcate nu reuşim sa îl găsim şi renunţăm să coborâm în căldare. Adi însă mai face o încercare, aude zgomot de ape dar tot nu vede lacul. Asta presupunând că am căutat unde trebuie.

După această plimbare care ne-a mai mâncat o oră ne întoarcem spre Şaua Cindrel. De data asta aleg buza căldării. Ajungem cu bine la bagaje. Îl găsim pe Costi bine îmbrăcat fiindcă începuse să se însereze şi să bată vântul. Noi suntem încă încălziţi aşa că săltăm voiniceşte rucsacii şi ne punem pe mers ca să ajungem pe lumina şi să punem corturile.

Din Şaua Cindrel trecem peste Vârful Cînaia şi coborâm în viteză spre Refugiul Cînaia. Am fost sfătuiţi să nu dormim înăuntru şi să luăm cortul. Şi bine am făcut. Refugiul are deschise două încăperi care sunt destul de mizere, locurile de dormit nu te prea îmbie la somn...

Cu toate acestea la refugiu găsim doi domni foarte umblaţi şi foarte de treabă, unul din Sibiu, celălalt din Mediaş.

Montăm corturile şi abia apoi ne punem la masă, la poveşti şi la foc. Ni se alătură ceilalţi doi domni. Cel mai în vârstă, medieșeanul, ne spune că are 70 de ani şi că muntele l-a ajutat să fie sănătos şi disciplinat. Omul arată drept, ca un căpitan, nici unul dintre noi nu i-ar fi dat mai mult de 50 de ani.

Observăm pe dealul opus, aflat în Munţii Lotru şi împădurit, nişte lumini ce se mişcă rapid. Întrebarea ce a guvernat seara e următoarea: a fost sau n-a fost ….OZN ?

Dormim bine, unii însă se plâng de frig. A fost răcoare dar no..aşa e aerul de septembrie noaptea. Dimineaţă mă trezesc chiar înainte de răsăritul soarelui. De la Cînaia se vede cum soarele apare de după lunga creastă a Făgărașilor.

Lumea începe să se trezească. Alex şi Edi sunt primii. Ei se grăbesc şi încearcă să plece cât de repede. Strâng rapid tot ce au, se echipează şi pleacă spre Păltiniş.

Noi ceilalţi lenevim până pe la ora 9. Ne vedem tacticos de masă de dimineaţă, de bagaje. Facem câteva poze şi plecăm spre Şaua Șerbanei. De data asta mergem pe punct roşu. La 5 minute de refugiu e o tabără a culegătorilor de afine. Aceştia au toată gama de material de campare, de la corturi improvizate şi până la corturi adevărate luate din magazine.

Zăbovim pe la afine că sunt încă din belşug cu toate că există mulţi oameni care piaptănă( la propriu ) toată zona.

Revenim în traseul de creastă. De aici ştim drumul: mergem peste Vf. Rodzești către Şaua Bătrâna. Poposim lângă unul din izvoare, facem plinul. Din Şaua Bătrâna spre deosebire de ziua precedentă, vom ţine marcajul de creastă. O vreme mai stam pe la înălțime admirând Făgărașii şi Munţii Lotrului, apoi drumul ne coboară în pădure. Mergem cu răbdare, coborând uşor până la Cantonul SIlvic Muncel. De aici mai e puţin până la Păltiniş.

Coborâm câteva sute de metri pe drumul forestier apoi intrăm în pădure pe o potecă că coboară mai accentuat. Revenim la un moment dat în drumul forestier. Printre brazi vedem Poiana Găujoara, pe unde urcasem ieri. Ne intersectăm cu telescanul de Păltiniş. Ultimele minute ale excursiei le petrecem coborând pe pârtia de ski. Ajungem la maşină mulţumiţi: am reuşit, în sfârşit, să facem cunoştinţă cu Cindrelul.



Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 12

  • Constant

    04 oct 2011 13:39:26

    Am citit cu placere "reportajul" desi nu spui daca ceeace ai vazut ti-a facut placere au ba. Jnepeni uscati sunt asa de prin anii 50 cand o "ideie" sovietica vroia sa faca pasunatul mai amplu - si aici. Pacat ca din Saua Cindrel nu ati coborat spre stanga (triunhi al.) spre Niculesti; la 30 minute ati fi gasit refugiul Iezar- mai putin mai curat decat Canaia. Da, sau Steflesti are 1725m dar din Vf Cindrel ati vazut sigur Sureanu cu Vf lui Patru spre vest.Dar ce va veni sa plecati fara harta,ghid sau ceva info.? Poteci multe si bune- totusi.

  • Bogdan

    05 oct 2011 01:28:18

    Ma bucur ca ti-a placut ceea ce am scris. De asemenea multumesc pentru lamuririle suplimentare aduse. Raspund pe rind la problemele ridicate de tine: Stiam de existenta refugiului Iezer. Am optat pentru dormit la cort linga Canaia pentru ca o parte din colegii de tura aveau o intilnire cu fix a doua zi si trebuiau sa fie repede la Paltinis. Am avut harta, am avut si citeva informatii culese de la oameni din zona. Pentru o prima tura eu apreciez ca ne-am descurcat destul de bine. Toate cele bune

  • Costel Ceapchi

    14 oct 2011 07:25:49

    Ca de obicei, am citit cu mare placere jurnalul de Cindrel, mai cu seama ca acest masiv l-am parcurs in prima parte a tinertii si am amintiri de neuitat din aceasta zona. Bogdane, in jurnal ai lasat o portita de revenire pe plaiurile Cindrelului si as fi bucuros sa te insotesc in tura pe care as extinde-o prin saua Steflesti, pe creasta muntilor Lotrului cel putin pana in Vf. Negovanu Mare cu iesire la Gatul Berbecului, daca nu pana la cabana Prejba, cu iesire la Talmacel. Sanatate sa fie si timp fain sa fie.

  • Bogdan

    14 oct 2011 09:58:40

    Ma bucur ca apreciezi cele scrise de mine. Da, vreau sa revin in Cindrel si mi-ar face mare placere sa ni te alaturi pentru o tura putin mai lunga. Cum spui si tu, sanatate si timp fain sa fie!

  • Profudegeogra. eu

    30 mar 2012 14:42:26

    Foarte interesanti acesti munti mai ales iarna. Vara sunt ideali pentru motociclisti si atv-uri. Am si eu o intrebare:La refugiul Canaia se platea cazarea ? Mersi mult!

  • Bogdan

    31 mar 2012 02:50:16

    La refugiul Canaia nu se plateste cazarea. Nu este nimeni care sa se mai ingrijeasca de refugiu.

  • maria obarse

    31 mai 2012 11:11:12

    Frumos descris traseul.Felicitari! Noi facem anual cate 3-4 drumuri la Cindrel,fie pe creasta,pe unde ati urcat voi,fie prin Saua Steflesti,unde urcusul pare mai "uman".

    Acum imi permit sa-ti explic unde este Iezerul Mic:E f.usor de gasit.De pe Platoul Diavolului,(din zona aia cu crucile),mergi spre nord pe platou,pe poteca,circa 1000 metri,(ai in spate Muntii Lotrului),si gasesti pe aceeasi parte cu Iezerul Mare,o alta caldare glaciara,unde vei vedea Iezerul Mic. Daca vrei sa cobori,e destul de dificil, e plin cu jnepenisuri si grohotis.Apa are aceeasi culoare ca si in Iezerul Mare,iar platoul ala e impresionant.

    Cel mai frumos de mers la Cindrel este la jumatatea lui iunie,(14 - 15)cand este plin de bujor.Batranii au ca punct de referinta pentru inflorirea bujorului,"cand infloresc teii in Sibiu". Refugiul va intra in reabilitare in acest an, au obtinut deja fonduri europene si primarul din Rasinari are ambitii mari.Sa vedem daca va fi re-ales si se va tine de cuvant.

  • Bogdan

    31 mai 2012 12:47:30

    Maria, iti multumesc pentru mesaj si pentru informatii. Sper ca refugiul Canaia sa nu fie lasat de izbeliste fiindca e pacat.

  • mariaobarse

    28 sep 2012 13:19:31

    Buna seara Bogdane, Am revenit din Cindrel ieri si,de data asta vreau sa-ti dau vesti bune despre refugiul din Canaia,care e complet nou,seamana mai degraba cu o vila.Mai e de lucru putin,(cca 2-3 saptamani) si totul e gata:(acoperis nou din tigla,fereastra cu celule fotovoltaice pe acoperis ptr.ioncalzit apa,grup sanitar in interior,baie,peretii tapetati cu rigips,generator de curent propriu,a fost scos si aruncat tot mobilierul vechi si va fi inlocuit cu altul nou,-asta probabil la primavara-,usi noi la toate camerele,podele noi,apa calda si rece curenta in interior,geamuri termopan peste tot,(geamurile alea mici si multe de la sala de mese inlocuite cu doua ferestre mari din termopan,sobe noi etc.,etc.). Daca revii la anul pe meleagurile sibiene,imi permit sa-ti recomand sa vezi Cindrelul, la jumatatea lunii iunie,cand roododendronul e inflorit si nu vei regreta. Daca imi dai o adresa de mail,ti-as putea trimite un folder cu cateva poze actuale din Canaia.(Daca esti de acord,te rog trimite-mi adresa ta de mail pe adresa mea mariaobarse@yahoo.com. Multumesc.

  • Rusu Eugen

    02 iun 2014 13:09:40

    Mi-am propus si eu sa ajung anul acesta in Cindrel (pe la inceputul lui august). As pleca din Paltinis plecaind spre Lacul Oasa Mica si de acolo spre Sarmizegetusa Regia si inca citeva obiective mai pe linga Dunare. Nu prea am gasit informatii pe unde se campeaza. Eu as ajunge dimineata in sibiu apoi cu ceva ocazie spre Cisnadie si cred ca seara as pune cortul pe linga iezerele Cindrelului (nus daca ajung si la stejarul de 500 ani), a doua zi as pleca spre Lacul Oasa Mica (unde iarasi as campa). Cam pe la Iezerele Cindrelului ar fi mijlocul, se poate campa pe acolo ? sau am sanse mari sa fiu singur ?

  • Smaranda Enica

    29 nov 2016 18:25:37

    Am citit cu nesat articolul tau, incercand sa aflu mai multe despre Muntii Cindrel. Desi mama mea s-a nascut la Gura Raului, un foarte frumos sat din Marginime situat la iesirea raului Cibin din zona montana, iar eu am fost de multe ori la bunici si am ajuns de multe ori cu copiii din sat pana la Paltinis cu misiunea de a culege afine, nu am apucat niciodata sa ajung in zona inalta a acestor munti. Asa ca ma pregatesc acum, la inceput de iarna, sa urc la Canaia si, daca vremea va tine cu noi, pana pe varful Cindrel. Asa ca informatiile tale imi sunt extrem de utile. Si eu care banuiam ca mecanturistii n-au ajuns pe aici in ultimii 5 ani!

  • Bogdan

    05 dec 2016 08:07:33

    Draga Smaranda, Uite ca ai avut o surpriza. Cred ca la vremea respectiva Mecanturist-ul nu exista in forma in care se gaseste astazi. Insa oameni doritori de urcat pe munte se gaseau.

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024