Sa facem cunostinta cu Muntii Cindrel

Data publicării: 03 oct 2011

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Iacata ca venit vremea si pentru o tura in Muntii Cindrel. Acestia sunt relativ usor de abordat pentru ca se afla foarte aproape de Sibiu, unul din marile orase din Romania. Dupa mai multe tentative esuate din cauza vremii, de data asta am pindit prognozele si am plecat doar cind am fost foarte sigur ca vremea va fi buna.

Si nu am plecat singur la drum. Impreuna cu mine au mai fost Claudia si Adrian( Sibiu ), Costi( Brasov ),  Alex si Edi( Galati ). Asadar trupa serioasa, de 6 oameni, plini de buna dispozitie si amatori de drumetii.

Punctul de plecare e statiunea Paltinis, statia inferioara a telescaunului. Plecam pe marcaj comun cruce rosie  cu punct albastru spre Poiana Gaujoara. Marcajul merge citeva sute de metri pe drum forestier apoi in paraseste pe partea dreapta. Poteca merge la inceput pe curba de nivel pina intilnim un parau. Aici alimentam cu apa fiindca nu stim ce va fi cu sursele de apa in continuare.


Incepem sa urcam usor, pe serpentine largi si pe o poteca lata. Ajungem in Poiana Gaujoara cam dupa o ora si jumatate de mers. Aici punctul albastru se desparte de poteca noastra mergind spre Poiana si Cantonul Silvic Muncel.

Noi continuam pe cruce rosie urcam ceva mai accentuat pina ajungem in apropierea unei stine. Poiana e neasteptat de lunga. In fata noastra depasim un grup. Pe versanti sunt o gramada de culegatori de afine.

In fata noastra e virful Batrina unde este instalat un stilp inalt cam de 15-20 de metri. Glumim spunind ca stilpul cu siguranta e un stilp de marcaj si e pus acolo sa fie vazut de toata lumea.


Dupa citeva minute ajungem in Saua Batrina. Aici e atmosfera faina, zarva mare pentru ca un grup de copii joaca fotbal pe un mic platou. Putin mai incolo gasim o sageata indicatoare. Urmeaza sa schimbam marcajul, avem de mers pe banda rosie.

Un domn ne abordeaza si ne intreaba ce planuri avem. Ii spunem ca vrem sa vedem Iezerele Cindrelului, Virful Cindrel si sa inoptam la cort linga Refugiul Canaia. Ne spune citeva cuvinte despre traseu:
-    Coboriti pe linga stina, urmati drumul forestier. De acolo urcati pe Rozdesti, si datai in Saua Serbanei. Si dupa aia mergi si mergi si mergi si mergi si mergi si mergi …si la un moment dat ajungeti si pe virf.
Multumim de lamuriri si plecam mai departe.  Din fericire avem contact visual cu zona virfului dar si vedere frumoasa catre Muntii Lotru.

Plecam pe drum, traversam citeva paraie cu apa rece si buna.  Ajungem linga stina unde troneaza o sperietoare de ciori. Putin mai jos e punctul de minim al seii. De acolo drumul incepe sa urce catre Virful Rozdesti. Urcam ceva mai abrupt. Din spate se aude zgomot mare de motoare.

Apar vreo 4 motociclisti enduro, echipati pina in dinti. Trec in viteza pe linga noi lasindu-ne intr-un nor de praf. Asteptam ca praful sa se aseze si pornim mai departe. Ajungem pe culme si ne cautam un loc de popas, ca e ora mesei. Si gasim un loc frumos linga o piatra care iese din pamant si seama oarecum cu babele din Bucegi.


Stam si lenevim, unii dintre noi atipesc. Eu merg sa prospectez zona. Fac poze catre Muntii Lotrului, undeva mai spate se mai vad niste culmi, ma gindesc ca apartin Muntilor Capatinii. Spre nord se vad niste dealuri frumoase inspre satele din Marginimea Sibiului.

O camioneta tulbura linistea. Aceasta colecteaza afinele. In zona sunt multe echipe de culegatori, organizate in tabere de corturi care muncesc zi-lumina. Ne punem mai greu in miscare si coborim in Saua Serbanei. De aici se desprinde un marcaj punct rosu care duce la Refugiu Canaia.


Teoretic noi mai avem de parcurs trei delusoare pina sa ajungem in zona iezerelor. Cele trei delusoare aveau sa fie patru. Din cind in cind mai gasim flori de rhododendron. Traseul  e exac cum ni l-a descris  acel domn in Saua Batrina:
-    mergi si mergi si mergi si mergi si mergi si mergi…

prin unele locuri, iarba s jnepenii sunt uscati. Adi ne spune ca pe acolo a trecut cu siguranta Gheonoaia. Nimeni nu putea pirjoli si usca locurile intr-un asemenea hal.


Unele virfuri le ocolim in urcare usoara, altele le urcam in plin. Ajungem in Saua Cindrel unde e intersectie de trasee. Un triunghi albastru merge la Refugiul Canaia( 30 minute ) si acelasi triughi merge la Cantonul Niculesti( 3 ore ).

Noi mai urcam in virf si in sfarsit suntem la poalele virfului Cindrel.  Lasam rucsacii linga un stilp si plecam spre Iezerul Mare. Coborim citeva zeci de metri. Pe fundul unei caldari glaciare gasim un lac mare cu apa verde. Numai privindu-l uiti de toate grijile.


Linga el se mai agsesc doua tauri strajuite de jnepeni. Ne oprim, facem poze si ne minunam de culoarea neobisnuita a apei.

Revenim la bagaje. Ne asteapta asaltul final. Costi renunta la aceasta urcare fiind chinuit de o durere de calcai. Restul grupului pleaca spre virf fara bagaje. Plecam in pas sprinten, urcam o serpentina si vedem zi zona Virfului Cindrel. Locul e intersant si misterios: Virful se afla la capatul Platoului Diavolului.


Pe o zona destul de plata se gasesc  citeva gramezi de pietre, citeva cruci, sageti indicatoare. Pina acum cred ca este cel mai drept virf pe care l-am atins. Mergem spre locul care ni se pare cel mai inalt.


Poza de grup de pe virf, de la stinga la dreapta: Bogdan, Claudia,Adrian, Alex si Edi.

Peste vale, in Muntii Lotru, se afla fratele virfului Cindrel, care se numeste Steflesti si are 2243de metri altitudine, cu doar un metru mai scund decit Cindrelul. Trecerea dintr-un masiv in celalalt se face prin Saua Steflesti, o sa destul de inalta, apreciez ca are cam 1700-1800 de metri.

In zare se vad niste munti mari. Acestia sunt Parangul si Retezatul. Grupul e plin de buna dispozitie, incercam poze din saritura, ne amuzam copios pe seama incrcarilor de a sari cit mai sus.


Coborim de pe platoul virfului Cindrel. In fata noastra sunt 3 drumuri. Adi decreteaza: asta duce la Gheonoaia, asta la Muma Padurii, asta la Printesa cea Frumoasa. Pe care mergem?

Ideea noastra era sa gasim si Iezerul Mic. O luam pe un drum la intimplare si ajungem in partea superioara a caldaria ce gazduieste Iezerul Mare. Diferenta de nivel e mai evidenta. Ai senzatia ca pamantul se termina brusc iar de acolo incepe o alta lume.

Mergem o vreme pe buza caldarii. Apoi mergem catre o terasa de unde speram sa vedem lacul. Din pacate nu reusim s ail gasim si renuntam sa coborim in caldare. Adi insa mai face o incercare, aude zgomot de ape dar tot nu vede lacul. Asta presupunind ca am cautat unde trebuie.

Dupa aceasta plimbare care ne-a mai mincat o ora ne intoarcem spre Saua Cindrel. De data asta aleg buza caldarii. Ajungem cu bine la bagaje. Il gasim pe Costi bine imbracat fiindca incepuse sa se insereze si sa bata vintul. Noi suntem inca incalziti asa ca salatam voiniceste rucsacii si ne punem pe mers ca sa ajungem pe lumina sis a punem corturile.


Din Saua Cindrel trecem peste Virful Canaia si coborim in viteza spre Refugiul Canaia. Am fost sfatuiti sa nu dormim inauntru sis a luam cortul. Si bine am facut. Refugiul are deschise doua incaperi  care sunt destul de mizere, locurile de dormit nu te prea imbie la somn...

Cu toate acestea la refugiu gasim doi domni foarte umblati si foarte de treaba, unul din Sibiu, celalt din Medias.

Montam corturile si abia apoi ne punem la masa, la povesti si la foc. Ni se alatura ceilalti doi domni. Cel mai in virsta, mediaseanul, ne spune ca are 70 de ani si ca muntele l-a ajutat sa fie sanatos si disciplinat. Omul arata drept, ca un capitan, nici unul dintre noi nu i-ar fi dat mai mult de 50 de ani.

Observam pe dealul opus, aflat in Muntii Lotru si impadurit, niste lumini ce se misca rapid. Intrebarea ce a guvernat seara e urmatoarea: a fost sau n-a fost ….OZN ?


Dormim bine, unii insa se pling de frig. A fost racoare dar no..asa e aerul de septembrie noaptea. Dimineata ma trezesc  chiar inainte de rasaritul soarelui. De la Canaia se vede cum sorele apare de dupa lunga creasta a Fagarasilor.

Lumea incepe sa se trezeasca. Aex si Edi sunt primii. Ei se grabesc si incearca sa plece cit de repede. String rapid tot ce au, se echipeaza si pleaca spre Paltinis.

Noi ceilalti lenevim pina pe la ora 9. Ne vedem tacticos de masa de dimineata, de bagaje. Facem citeva poze si plecam spre Saua Serbanei. De data asta mergem pe punct rosu. La 5 minute de refugiu e o tabara a culegatorilor de afine. Acestia au toata gama de material de campare, de la corturi improvizate si pina la corturi adevarate luate din magazine.

Zabovim pe la afine ca sunt inca din belsug cu toate ca exista multi oameni care piaptana( la propriu ) toata zona.


Revenim in traseul de creasta. De aici stim drumul: mergem peste Vf. Rodzesti catre Saua Batrina. Poposim linga unul din izvoare, facem plinul. Din Saua Batrina spre deosebire de ziua precedent, vom tine marcajul de creasta. O vreme mai stamp e la inaltine admirind Fagarasii si Muntii Lotrului, apoi drumul ne coboara in padure. Mergem cu rabdare, coborind usor pina la Cantonul SIlvic Muncel. De aici mai e putin pina la Paltinis.

Coborim citeva sute de metri pe drumul forestier apoi intram in padure pe o poteca ca coboara mai accentuat. Revenim la un moment dat in drumul forestier. Printre brazi vedem Poiana Gaujoara, pe unde urcasem ieri. Ne intersectam cu telescanul de Paltinis. Ultimele minute ale excursiei le petrecem coborind pe pirtia de ski. Ajungem la masina multumiti: am reusit, in sfirsit, sa facem cunostinta cu Cindrelul.


Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 12

 • Constant

  04 oct 2011 13:39:26

  Am citit cu placere "reportajul" desi nu spui daca ceeace ai vazut ti-a facut placere au ba. Jnepeni uscati sunt asa de prin anii 50 cand o "ideie" sovietica vroia sa faca pasunatul mai amplu - si aici. Pacat ca din Saua Cindrel nu ati coborat spre stanga (triunhi al.) spre Niculesti; la 30 minute ati fi gasit refugiul Iezar- mai putin mai curat decat Canaia. Da, sau Steflesti are 1725m dar din Vf Cindrel ati vazut sigur Sureanu cu Vf lui Patru spre vest.Dar ce va veni sa plecati fara harta,ghid sau ceva info.? Poteci multe si bune- totusi.

 • Bogdan

  05 oct 2011 01:28:18

  Ma bucur ca ti-a placut ceea ce am scris. De asemenea multumesc pentru lamuririle suplimentare aduse. Raspund pe rind la problemele ridicate de tine: Stiam de existenta refugiului Iezer. Am optat pentru dormit la cort linga Canaia pentru ca o parte din colegii de tura aveau o intilnire cu fix a doua zi si trebuiau sa fie repede la Paltinis. Am avut harta, am avut si citeva informatii culese de la oameni din zona. Pentru o prima tura eu apreciez ca ne-am descurcat destul de bine. Toate cele bune

 • Costel Ceapchi

  14 oct 2011 07:25:49

  Ca de obicei, am citit cu mare placere jurnalul de Cindrel, mai cu seama ca acest masiv l-am parcurs in prima parte a tinertii si am amintiri de neuitat din aceasta zona. Bogdane, in jurnal ai lasat o portita de revenire pe plaiurile Cindrelului si as fi bucuros sa te insotesc in tura pe care as extinde-o prin saua Steflesti, pe creasta muntilor Lotrului cel putin pana in Vf. Negovanu Mare cu iesire la Gatul Berbecului, daca nu pana la cabana Prejba, cu iesire la Talmacel. Sanatate sa fie si timp fain sa fie.

 • Bogdan

  14 oct 2011 09:58:40

  Ma bucur ca apreciezi cele scrise de mine. Da, vreau sa revin in Cindrel si mi-ar face mare placere sa ni te alaturi pentru o tura putin mai lunga. Cum spui si tu, sanatate si timp fain sa fie!

 • Profudegeogra. eu

  30 mar 2012 14:42:26

  Foarte interesanti acesti munti mai ales iarna. Vara sunt ideali pentru motociclisti si atv-uri. Am si eu o intrebare:La refugiul Canaia se platea cazarea ? Mersi mult!

 • Bogdan

  31 mar 2012 02:50:16

  La refugiul Canaia nu se plateste cazarea. Nu este nimeni care sa se mai ingrijeasca de refugiu.

 • maria obarse

  31 mai 2012 11:11:12

  Frumos descris traseul.Felicitari! Noi facem anual cate 3-4 drumuri la Cindrel,fie pe creasta,pe unde ati urcat voi,fie prin Saua Steflesti,unde urcusul pare mai "uman".

  Acum imi permit sa-ti explic unde este Iezerul Mic:E f.usor de gasit.De pe Platoul Diavolului,(din zona aia cu crucile),mergi spre nord pe platou,pe poteca,circa 1000 metri,(ai in spate Muntii Lotrului),si gasesti pe aceeasi parte cu Iezerul Mare,o alta caldare glaciara,unde vei vedea Iezerul Mic. Daca vrei sa cobori,e destul de dificil, e plin cu jnepenisuri si grohotis.Apa are aceeasi culoare ca si in Iezerul Mare,iar platoul ala e impresionant.

  Cel mai frumos de mers la Cindrel este la jumatatea lui iunie,(14 - 15)cand este plin de bujor.Batranii au ca punct de referinta pentru inflorirea bujorului,"cand infloresc teii in Sibiu". Refugiul va intra in reabilitare in acest an, au obtinut deja fonduri europene si primarul din Rasinari are ambitii mari.Sa vedem daca va fi re-ales si se va tine de cuvant.

 • Bogdan

  31 mai 2012 12:47:30

  Maria, iti multumesc pentru mesaj si pentru informatii. Sper ca refugiul Canaia sa nu fie lasat de izbeliste fiindca e pacat.

 • mariaobarse

  28 sep 2012 13:19:31

  Buna seara Bogdane, Am revenit din Cindrel ieri si,de data asta vreau sa-ti dau vesti bune despre refugiul din Canaia,care e complet nou,seamana mai degraba cu o vila.Mai e de lucru putin,(cca 2-3 saptamani) si totul e gata:(acoperis nou din tigla,fereastra cu celule fotovoltaice pe acoperis ptr.ioncalzit apa,grup sanitar in interior,baie,peretii tapetati cu rigips,generator de curent propriu,a fost scos si aruncat tot mobilierul vechi si va fi inlocuit cu altul nou,-asta probabil la primavara-,usi noi la toate camerele,podele noi,apa calda si rece curenta in interior,geamuri termopan peste tot,(geamurile alea mici si multe de la sala de mese inlocuite cu doua ferestre mari din termopan,sobe noi etc.,etc.). Daca revii la anul pe meleagurile sibiene,imi permit sa-ti recomand sa vezi Cindrelul, la jumatatea lunii iunie,cand roododendronul e inflorit si nu vei regreta. Daca imi dai o adresa de mail,ti-as putea trimite un folder cu cateva poze actuale din Canaia.(Daca esti de acord,te rog trimite-mi adresa ta de mail pe adresa mea mariaobarse@yahoo.com. Multumesc.

 • Rusu Eugen

  02 iun 2014 13:09:40

  Mi-am propus si eu sa ajung anul acesta in Cindrel (pe la inceputul lui august). As pleca din Paltinis plecaind spre Lacul Oasa Mica si de acolo spre Sarmizegetusa Regia si inca citeva obiective mai pe linga Dunare. Nu prea am gasit informatii pe unde se campeaza. Eu as ajunge dimineata in sibiu apoi cu ceva ocazie spre Cisnadie si cred ca seara as pune cortul pe linga iezerele Cindrelului (nus daca ajung si la stejarul de 500 ani), a doua zi as pleca spre Lacul Oasa Mica (unde iarasi as campa). Cam pe la Iezerele Cindrelului ar fi mijlocul, se poate campa pe acolo ? sau am sanse mari sa fiu singur ?

 • Smaranda Enica

  29 nov 2016 18:25:37

  Am citit cu nesat articolul tau, incercand sa aflu mai multe despre Muntii Cindrel. Desi mama mea s-a nascut la Gura Raului, un foarte frumos sat din Marginime situat la iesirea raului Cibin din zona montana, iar eu am fost de multe ori la bunici si am ajuns de multe ori cu copiii din sat pana la Paltinis cu misiunea de a culege afine, nu am apucat niciodata sa ajung in zona inalta a acestor munti. Asa ca ma pregatesc acum, la inceput de iarna, sa urc la Canaia si, daca vremea va tine cu noi, pana pe varful Cindrel. Asa ca informatiile tale imi sunt extrem de utile. Si eu care banuiam ca mecanturistii n-au ajuns pe aici in ultimii 5 ani!

 • Bogdan

  05 dec 2016 08:07:33

  Draga Smaranda, Uite ca ai avut o surpriza. Cred ca la vremea respectiva Mecanturist-ul nu exista in forma in care se gaseste astazi. Insa oameni doritori de urcat pe munte se gaseau.

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022