Parangul Central

Data publicării: 13 dec 2011

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Dupa aventura prin Parangul de Est, ca tot ne-am facut incalzirea, am hotarat ca a doua zi sa mergem pe partea centrala a crestei. Plecam cu masina de la Rinca, trecem Pasul Urdele si coborim o parte din serpentine pina gasim undeva un loc in afara carosabilului unde sa o putem lasa.


Trebuie sa urcam pina intr-o mica sa in zona careia gasim citiva stilpi. Si uite asa ajungem si pe traseul marcat. Astazi vremea nu e asa de frumoasa, e rece si e vint, dar vizibilitatea e exceptionala. Observam ca linga masina noastra mai parcase cineva. Un domn in virsta trage tare sa ne ajunga din urma. Noi incepem insa urcusul si pina la urma aproape de Vf. Iezerul( 2157m) suntem ajunsi.

Domnul care ne urmarea este din Iasi, se numeste Alexandru Stanila. Ne spune ca are 59 de ani si ca in tinerete a praticat alpinismul. Apoi s-a dedicat activitatii profesionale, in prezent fiind profesor la Universitatea din Iasi.


Pe virful Iezer e o cruce de metal. Cineva a murit pe aici in urma cu multi ani. De aici urmeaza o coborire pina intr-o sa de unde se reia urcarea abrupta spre Mohoru(2357m).


Incepem sa conversam cu domnul Stanila. Ne spune ca a venit la Rinca cu treaba pe la unul din santiere insa astazi este ziua lui libera si si-a propus sa urce putin pe munte. Scopul sau e sa ajunga dor pina pe Virful Mohoru. Noi nu avem o tinta clara, vrem sa mergem cit se poate de mult.

Poteca noastra insa ocoleste Virful Mohoru si face o curba larga pina sa ajunga pe Virful Plescoaia. In dreapta e o vale adinca. Domnul Stanila isi schimba planul si se hotaraste sa ni se alature pentru restul turei.

O buna bucata mergem pe curba de nivel, apoi incepem sa urcam usor. Marcajul e bun, e pus pe pietre. Din pacate nu prea sunt pietre sau alte zone unde se poate marca. Uneori  poteca nu e prea clara, iar pe timp de ceata in aceasta zona pot fi probleme.


La un moment dat, pe o piatra lata e un marcaj triunghi rosu iar sub el scrie Spre Lac. Oare despre ce lac e vorba? Si mai ales, cit se face?


Noi tinem in continuare banda rosie si urcam spre virful Setea Mare(2365m). Privelistile se deschid se vede exceptional Creasta Muntilor Fagaras, in vale citeva lacuri. Nu mai zic partea inalta a Parangului. Domnul Stanila incearca sa identifice Virfurile de pe Fagarasi. La Parang ne spune ca nu se pricepe.


Din virful Setea Mare pleaca o creasta ceva mai ingusta foarte, frumoasa care merita parcursa matematic. In dreapta ar fi trebuit sa se vada niste lacuri( cel mai important e Lacul Pasari ). Cele mai multe sunt secate, se vede locul in care era apa. Seceta din acest an iata ca face victime si aici.


Atingem si Virful Setea Mica(2278m) bucurindu-ne de peisaj si de aceasta creasta ingusta. In partea opusa se mai vede o salba de lacuri mici, numita Lacusoarele Iesu. In dreapta Lacul Zanoaga Mare inca are multa apa dar conturul tradeaza faptul ca si el a fost afectat de seceta. Ajungem in Saua Piatra Taiata.


Aici, linga o momaie mare se afla niste sageti indicatoare care insa nu folosesc nimanui. Pe jos scrie ceva de Obirsia Lotrului, marcaj cruce rosie.

Noi de aici vom schimba marcajul. O sa urmam de acum o banda albastra veche, care tine o culme secundara. Pe hartile mai vechi aceasta apare ca duce pina hat-departe, la Cabana Sureanu.

Traseul de creasta coteste brusc stinga din Saua Piatra Taiata si coboara tare pina in Saua Gheresu. De acolo se poate relua ascensiune spre Vifurile Iesu(2375m),Piclisa(2335m),Gruiu(2345m) si Parangul Mare(2519m).


Noi insa ne pregatim sa ajungem la punctul final al ecursiei. Tinem banda albastra si mai urcam inca doua virfuri. Ne oprim sub cel mai inalt si ne punem si mincam sub el. Vintul din ce in ce mai puternic ne ajuta sa mai cistigam un metru la altitudine.


Din locul asta se poate tine o lectie strasnica de geografie: creasta Parangului se intinde in fata noastra si toate virfurile importante se pot distinge cu usurinta. Sa le luam pe rind  de la dreapta la stinga:
Mija(2390m), Custura Cirja, Cirja(2405m), Stoenita(2421m), Gemanarea(2437m),Parangul Mare(2519m), Gruiu(2345m), Piclisa(2335m), Iesu(2375m). In fata pe fundul vaii se afla Lacul Gheresu.


Vintul e tot mai puternic iar noi pornim spre lungul drum de intoarcere.


Si din fericire de data asta suntem mai atenti si reperam si celebrul Lac Calcescu, cel mai important din Parang. Parcurgem din nou creasta spre Setea Mare de data asta mai cu grija fiindca in anumite momente vintul te darama.


In departare se vede Transalpina. Si de aici, de departe nu se vede bine. E ca o rana adinca facuta in munte.


Incet-incet depasim toate celelalte virfuri coborim si de pe Iezer iar in final ajungem la masina dupa 9 ore. Domnul Stanila ne multumeste si e vizibil impresionat de faptul ca l-am luat cu noi. Ne daruieste o sticla de vin, noi il omenim cu un cozonac.


Pina ajungem la Rinca soarele apune iar din drumul spre Novaci surprindem culorile frumoase ale apusului.

La revedere Parangule, pe curind!

 

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 2

  • Munteanu Eduard

    14 dec 2011 02:02:41

    Superb traseul, sper sa il fac si eu cat de curand!

  • Bogdan

    15 dec 2011 08:35:07

    Edi, sper sa facem traseul impreuna, mi-a placut nespus de mult.

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2023