Noutati privind diverse obiective din tara

Data publicării: 29 sep 2008

Anul asta, fortat de imprejurari, a trebuit sa iau ultima parte de concediu in septembrie. Mi-am propus un periplu prin tara, cu masina de data asta. Vremea a fost posomorita, pe parcursul celor 9 zile de calatorie nu ne-am putut bucura de lumina si caldura soarelui.
 
Mi-am propus sa fac un rezumat cu citeva informatii legate de locurile pe care le-am vazut.
 
Mausoleul Cimpulung, Cimpulung, jud. Arges
Tarif: 2 lei
 
Rezervatia Trovantilor Costesti, jud. Vilcea
E practic o gradina cu..trovanti! Se afla inainte de intrarea in localitatea Costesti pe drumul ce leaga Rimnicu Vilcea de Tg. Jiu. Mai nou e amenajat aici chiar si un spatiu de parcare.
Intarea este libera
 
Pestera Liliecilor, Bistrita, Jud. Vilcea
Taxa de vizitare 2 lei. Inainte de a urca la pestera intrebati maicutele de la Manastirea Bistrita, ca nu cumva sa o gasiti inchisa.
 
Pestera Ursului, Bistrita, jud. Vilcea
Intrarea e libera. Din Cheile Bistritei se desprinde o poteca spre portalul cel impresionant al pesterii. Pe diferite portiuni ale potecii exista cabluri intrucit drumul e tare alunecos.
 
Pestera Polovragi, jud Gorj
Program: zilnic 10-16
Tarif 4 lei
Taxa foto 5 lei
Din satul Polovragi se desprinde un drum catre strabate Cheile Oltetului. Cam la 2km de sat se afla intrarea in pestera.
 
Pestera Muierilor, Baia de Fier, jud Gorj
Program: zilnic 10-19
Tarif 5 lei
Taxa foto 5 lei
 
Rezervatia de Zimbri Silvut � Hateg
Din drumul ce leaga Hategul de Calan, chiar in virful dealului din apropierea Hagetului se desprinde un drum prin padure. La capatul celor 2 km incepe rezervatia propriu � zisa. Dupa inca 500m ajungem la zimbrii. Acum la Hateg sunt 5 zimbrii dintre care 2 pui.
Tarif: 2 lei
 
Arboretum � Simeria, jud, Hunedoara
Arboretumul Simeria aduna o veche si valoroasa colectie de plante lemnoase exotice si autohtone. Rezervatie dendrologica si peisagera cu valoare de unicat pentru patrimoniul national, Arboretumul Simeria a fost creat la inceputul secolului al XVIII-lea prin amenajarea zavoaielor naturale din lunca Muresului.
Program de vizitare:
Tarif: 2 lei
 
Deva
Elevatorul Deva Tarif 8 lei. Pe dealul cetatii se poate urca si pe jos. Noi am ales elevatorul, traiesti niste senzatii�interesante in el.
Cetatea Deva e in santier.
Muzeul este si el in renovare.
 
 
Pestera Ursilor, Chiscau, Jud. Bihor
Cum ajungem: Pe drumul ce leaga Deva de Oradea, in localitatea Sudrigiu gasim un indicator spre Chiscau si Pietroasa. Traversam satul Chiscau la capatul lui gasindu-se Pestera Ursilor.
Program de vizitare : zilnic 10-17
Tarif: 10 lei
Taxa foto 15 lei
 
Pestera Meziad, jud. Bihor
Cum ajungem: Pe drumul ce leaga Deva de Oradea, in centrul orasului Beius gasim un indicator spre Alesd si Borod. In satul Remetea exista indicator spre satul Meziad. Traversam intreaga localitate(Meziad) iar apoi, dupa 5km de drum forestier ajungem la fosta Cabana Meziad. De acolo nu se mai poate merge cu masina. Dupa inca un 1kmde mers pe drum forestier se afla Pestera Meziad. Vizitarea ei este permisa doar insotit de custodele pesterii care are si lanterne pt vizitatori.
Program de vizitare: zilnic 9-13 � 14-17
Tarif: 5 lei
 
 
Muzeul Etnografic Flutur �Chiscau, jud. Bihor
Traversind satul Chiscau la un moment dat imi atrag atentia citeva vechi masini agricole aflate, ca la expozitie pe marginea drumului. Incetinesc si descopar intrarea la Muzeul Etnografic Flutur. Ce am gasit aici e greu de enumerat. Sotii Flutur au adunat o serie de obiecte, mai mult sau mai putin traditionale si le-au expus in propria curte. Nu se cere taxa, cei care vor sa doneze ceva bani pt muzeu au la dispozitie o cutiuta aflata in incinta muzeului.
 
 
 
 
La Baile Felix am gasit cazare cu 50 lei pentru o camera cu doua paturi.
La Baile 1 Mai e de vazut Rezervatia Naturala Piriul Petea � cunoscuta si sub numele de Lacul cu Nuferi. Rate multe, pitigoi si..multi nuferi!
 
 
Gradina Botanica Jibou, jud. Salaj
Surpriza de proportii. Surpriza placuta. Si se intimpla in Romania! Gradina Botanica Grigore Fati din Jibou a fost recent renovata iar cei de acolo nu s-au rezumat doar la atit. Au amenajat un acvariu, o incapere ce imita atmosfera Amazoniei si un spatiu pentru cerbi, caprioare si porci mistreti. De asemenea este in pregatire o vasta Gradina Japoneza care re, privita de pe un loc mai inalt este extrem de spectaculoasa.Cu toate ca vremea a fost foarte inchisa si cu toate ca norii s-au scuturat tot timpul, am stat citeva ore bune aici.
Program de vizitare: 9 � 17
Tarif: 4 lei
 
Gradina Zmeilor, Gilgaul Almasului, jud. Salaj
De la Jibou la Gilgaul Almasului sunt cam 10km. Se merge pe drumul catre Dej apoi se face o bifurcatie spre Hida. Mai punem cite o intrebare si ajungem cu bine la Gradina Zmeilor. Ploua cu galeata. Gradina cu Zmei e impresionanta. In fapt este ceea ce a mai ramas dintr-un fost fund de mare alcatuit din roci vulcanice.
 

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2023