Plimbare prin Covasna

Data publicarii: 16 aug 2008

Fortat de ultima accidentare a trebuit sa renunt de tot la iesirile pe munte. Dupa aproape 2 saptamini de stat in casa hotarasc ca e timpul sa mai ies pe afara..Dar ..unde? Pai trebuie sa se poata ajunge cu masina( Slava Domnului, pot conduce!) sa fie relativ aproape, sa nu fie greu ca deocamdata nu prea am voie sa stau in picioare si sa merg prea mult.

Ia sa dam noi o fuga pina la vecinii de judet, sa vedem citeva lucruri prin judetul Covasna. Caut pe net insa apelez si la Irina pentru sfaturi diverse.

Sa vedem ce a iesit.

Am iesit din Brasov pe la Sinpetru. De data asta avem bafta si gasim deschis la Biserica Fortificata. Doamna care e custode e o sasoica simpatica si vorbareata care ne spune lucruri interesante despre biserica si despre viata sasilor de dinainte si de dupa revolutie. Acum comunitatea de sasi din Sinpetru e micuta dar sasii stiu sa isi faca viata frumoasa. Au intilniri, mese,serbari…Intrarea costa 2 lei.

Plecam din Simpetru spre Harman si de acolo directia Sf. Gheorghe pe un drum care imi era necunoscut pina acum, respectiv prin Podu Olt si Ilieni. Ne oprim in fata Muzeului National Secuiesc.

Muzeul Naţional Secuiesc
Putina istorie..
Cserei Jánosné Zathureczky Emilia şi-a donat colecţia proprie locuitorilor din Trei Scaune, Miercurea Ciuc şi Odorhei, aceasta fiind expusă în Sfântu Gheorghe. Aşa s-a născut prima colecţie a Muzeului Naţional Secuiesc. Secţiile de istorie, etnografie, arheologie şi ştiinţe ale naturii stau la dispoziţia Dvs. Spatiul de expunere este foarte bine amenajat si intretinut, bine iluminat, iar circuitul prin toate salile cladirii este bine marcat cu sageti. Personalul este foarte amabil.
Merita sa mergeti..Intrarea este 5 lei.

Prin centru
Am lasat masina linga parc bucurindu-ne apoi de umbra copacilor si de atmosfera relaxata de acolo. Copiii se distrau cel mai bine. Ne plimbam agale prin parc. Vedem cladirile oficiale, vedem doar de afara Galeria de Arta. Ne mai atrag atentia cladirea Bibliotecii Judetene, cea a teatrului „Tamási Áron”(cel de-al treilea teatru permanent din Ardeal, dupa cele din Cluj si Dej) si cea a liceului Miko.

Vizitam si catedrala ortodoxa,  impresionanta prin dimensiuni, prin coloane sale, prin  picturi si…atmosfera. Inauntru are loc un botez asa ca nu zavobim prea mult.

Biserica fortificată reformată
A fost construită la sfârşitul secolului XIV, în stil gotic. Turnul a fost reconstruit după cutremurul din 1802. Biserica se gaseste pe drumul dintre Sf. Gheorghe si Sugas Bai. Se situeaza pe o colina in spatele ei, in afara fortificatiilor gasindu-se si un vast si ingrijit cimitir. Nu se percepe taxa.

Băile Şugaş
Se află la doar 8 km distanţă de Sfântu Gheorghe. Aici găsiţi mofetă, izvoare de apă minerală şi balneară, iarna pârtia de schi cu teleschi vă stă la dispoziţie. Drumul pina aici e tare frumos, se merge prin padure. Accesul in zona e taxat cu 3 / autoturism. Nu veti gasi aici lucruri senzationale. Statiunea e foarte mica, exista doar citeva cladiri..E un loc foarte bun pentru cei ce prefera sa se relaxeze in zone linistite strajuite de paduri. Iarna se poate skia.

Arcuş, Valea Crişului, Calnic
Localitatea Arcuş este situata la 4 km de Sfântu Gheorghe. Aici în primul rând trebuie vizitat castelul construit în stil neobaroc şi parcul cu statui şi diferite specii de copaci ce îl înconjoară. Acest castel găzduieşte anual evenimente culturale precum întâlnir ale scriitorilor sau concerte. 

Program de vizitare a castelului: Luni-Vineri 9-14:30. Pret 2 lei.

Parcul este deschis tot timpul pentru vizitatori. E un loc tare frumos si linistit

Tot aici se află şi biserica fortificată ce datează din secolul al XVII-lea şi pe poarta căreia se află stema unitariană. Din pacate era inchisa..Insa am admirat zidurile si biserica din exterior.

In Valea Crisului ar fi de vazut deocamdata doar cele doua biserici. Fostul conac al grofului Kalnoky nu se poate vizita deocamdata. Cadirea scolii din localiate, care initial a fost minastire este de asemenea interesanta.

În localitatea Calnic se pot vizita biserica unitariană construită în anul 1674 şi turnul cu clopote din 1781. Acesta din urma este construit integral din lemn, fara a se folosi cuie  de fier.

Pe Dealul dintre Valea Crisului si Calnic se gasesc ruinele unei foste biserici gotice despre care se spune ca ar fi apartinut calogarilor rosii.


Adauga un comentariu Inapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adaugati un comentariu

Citeste si alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2021