Hoinari in Crai

Data publicării: 05 nov 2008

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

De simbata seara ma tot framintam si nu ma puteam decide ce tura sa abordez duminica. Vremea se anunta destul de buna si cele trei variante la care ma oprisem erau toate la fel de ispititoare: sa fie Bucegi? Sa fie Fagaras? Sa fie Piatra Craiului?

Dimineata ma trezesc cu nopatea-n cap si ma hotarasc: Piatra Craiului! Cum ziua e cam scurta si forma fizica a echipei de azi(eu si Ramona) e medie alegem urmatorul parcurs: Plaiul Foii-Ref. Spirlea -Umerii Pietrei Craiului-Saua Tamasel-Plaiul Foii. Dar socoteala de acasa nu avea sa se potriveasca cu cea din tirg.

Masina ne duce cu bine pina la Plaiul Foii, cei 11km dintre Zarnesti si cabana trebuiesc insa parcursi cu atentie. Ne echipam si plecam pe la ora 9. Salutam sagetile indicatoare ce ne ne spun ca pina in Vf La Om e cale de 5-6 ore, iar pina la canton la Rudarita, una din portile de intrare in Fagaras,e drum de 10km.

Urcam usor pe un drum forestier si  ajungem intr-o zona unde e un mic canton forestier cu toata mizeria aferenta. Aici dam de o bariera si de o rascruce de drumuri:
-spre Refugiul Spirlea, Zaplaz, Lanturi, Vf. La Om; banda rosie
-spre Rucar ( prin Plaiul Mare, Curmaura Foii si Valea lui Ivan) ; triunghi rosu
-spre  Saua Funduri( prin Plaiul Mare, Curmatura Foii, Marele Grohotis si Cerdacul Stanciului )-6-7 ore- triunghi albastru
-spre Vf. Papusa( prin Plaiul Mare, Stina din Tamasul Mare, Dimbovita, Stina din Dracsin)

 
Urcam la inceput pe un drum forestier, din fericire accesul auto e restrictionat de bariera ce vreau sa cred ca ramine inchisa si in timpul saptaminii. Trecem riul iar urcusul incepe sa se accentueze. Pe la 11 ajungem la Spirlea. Starea refugiului e ok. Facem o pauza de masa si hidratare. Din padure incep a se auzi urlete. Nu-s animalele salbatice, ci doar citeva rude sarace ale lor, pe care unii le denumesc oameni. Plecam repede pentru ca dorim sa ne bucuram de liniste si Crai. Dupa vreo 20 min ajungem la o ramificatie de trasee:
In stinga, in sensul de urcare, se merge la Zaplaz, Lanturi si Vf. La Om( pe indicator scrie 3 ore ) banda  rosie
In dreapta se Merge spre Vf. Lerescu si Comisu ( 7 ore ) tot banda rosie.

Urmeaza apoi o parte mai lejera, se merge pe curba de nivel. In stinga noastra se inalta semete stinci. Ramona vede o vaioaga iar la capatul ei doua stinci ce stralucesc in soare. -Eu ma duc pina acolo, vreau sa ma catar un pic! Ma astepti? Si o ia in sus fara sa imi mai astepte raspunsul.

Genunchiul spune: NUUUU!, insa pe mine ma ia gura pe dinainte si zic:
-Stai asa, ca vin si eu!

Urcam cu grija, terenul e un pic alunecos si ajungem pe o mica si frumoasa custura. Admiram Fagarasul, Iezerul si bineinteles peretii impunatori ai Craiului. E soare si hotarim ca e nimerit sa facem un pic de plaja. Ne dam cu greu dusi din locul acela. Revenim pe marcaj si coborim / urcam o portiune scurta de grohotis. Continuam prin padure si ajungem la Micul Grohotis. In citeva minute suntem in saua Tamasel. E ora 14.Indicatorul de aici nu ma lamureste prea bine in privinta continuarii drumului. Insa explorez un pic zona si dau de banda rosie si triunghiul albastru. Coborim intr-o poiana pe care o gasim arata de mistreti. SI cind spun arata nu exagerez deloc. Aveam sa mai intilnim astfel de lucrari si in alte poienite. La un moment dat marcajul nostru dispare insa apare patratul rosu ce marcheaza limita parcului national. Poteca e clara, o urmam. Mai jos regasim doua marcaje banda rosie vechi. Continuam insa nu mai gasim marcajul iar poteca se infunda intr-o zona cu multi copaci doboriti. Continuam cautarea insa in zadar. Hotarim ca e mai cuminte sa ne intoarcem tot pe drumul pe care am venit. Nu cunoastem zona prea bine ca sa ne avenuram la o coborire pe nemarcate.

Asadar..o luam la deal si ajungem cu bine in Saua Tamasel. Evaluam pierderile: toata balaureala a durat o ora. Vremea pare ca vrea sa se strice, citiva nori saruta creasta si incepe sa picure. Din fericire ploaia nu venit, iar noi am ajuns uscati la Spirlea unde am mai intilnit un grup de tineri veniti din Padina Lancii. Apoi mai vin doi baieti ce facusera Nordica si au coborit pe Lanturi. La Plaiul Foii am ajuns la 17:30 fix. 

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2023