Muntenegru: Bar, Ulcinj, Budva, Sveti Stefan

Data publicării: 21 ian 2014

Tot in seria legata de excursia noastra in Muntenegru am avut si momente in care nu am fost pe munte. In decursul mai multor zile am vizitat si cele mai importante orase si statiuni de pe coasta muntenegreana a Adriaticii.

BarOrasul Bar se mindreste cu o plaja frumoasa si lunga. Aceasta e principala atractie a locului. Noi insa am vizitat orasul vechi, Stari Bar. De fapt este vorba de o cetate.
Aceasta se afla la cativa kilometri de orasul Bar, pe dealul Londsa, langa Muntele Rumija.

 

Ramasitele superbe ale Orasului Vechi sunt inconjurate de stanci abrupte. Aici s-au gasit obiecte din ceramica si metal care au fost datate ca fiind din anul 800 i.H. In secolul al III-lea, romanii care au ocupat aceasta zona au parasit asezarea in favoarea unui loc mai intins si mai aproape de mare.


Orasul Vechi are o istorie tumultoasa. Dupa ce imparatul bizantin Iustinian a construit un turn fortificat si dupa ce orasul a inceput sa se dezvolte ca un centru activ de pe coasta Marii Adriatice, a fost cucerit de slavi, devenind in acea perioada un centru politic, economic si cultural important. Apoi, a urmat batalia dintre muntenegreni si turci, cand acestia din urma au bombardat orasul in anul 1878, fiind distruse peste 240 de cladiri.Pe timpul vizitei in Orasul Vechi Bar veti putea admira o poarta veche din secolul al XI-lea, care apara orasul. Orasul este pazit de ziduri construite intre secolele al XI-lea si al XII-lea.Multe monumente din Vechiul Oras Bar sunt in stil venetian. Aici sunt doua biserici foarte bine conservate, Biserica Sf. Catarina din secolul al XVI-lea si Biserica Sf. Veneranda din secolul al XV-lea. Tot aici se gaseste si o Baie Turceasca din secolul al XIII-lea, dar si ramasitele Bisericii Sf. Nicolae, care a fost construita in anul 1288 de sotia imparatului sarb Uros.

Ulcinj
Ulcinj este cel mai sudic oras al coastei Muntenegrului, cu un potential turistic natural, fiind foarte aglomerat intre lunile mai si septembrie. Populatia orasului este majoritara albaneza si, impreuna cu Tuzi, Ulcinj este unul dintre cele doua mari centre de populatie albaneza din Muntenegru.Mala Plaza si orasul vechi

Atmosfera in Ulcinj seamana foarte mult cu cea de pe litoralul romanesc: galagie, dughene peste dughene, negustori ambulanti, anunturi diverse la portavoce. Noi am petrecut ceva timp linga Mala Plaza( Plaja mica ). Tot la Ulcinj exista si Velika Plaza( Plaja Mare ) cu o lungime de 12km, cea mai lunga din tara.
Vechiul oras Ulcinj se afla pe varful unui munte ce are vedere spre tarm si este o atractie importanta. Din pacate locul a fost o dezamagire: cetatea gazduieste acum multe restaurante si pensiuni. Nici macar nu este valorificat ca si muzeu asa cum este la Bar.
Daca bugetul de vacanta e mai mic tineti cont ca Ulcinj este cea mai ieftina statiune muntenegreana.

Budva

Orasul Budva este foarte bine pozitionat, cam la mijlocul rivierei muntenegrene, fiind un important centru turistic. Limba rusa pare a fi la ea acasa.In port si in larg sunt o multime de iahturi semn ca statiunea e vizitata de oameni cu bani.Peturi si orasul BudvaOrasul este inconjurat de muntii Lovcen si Pastrovici, ceea ce face ca in aceasta zona conditiile naturale sa fie deosebite, peste 200 de zile pe an sunt pline de soare.


Orasul Vechi, reprezinta emblema orasului Budva. La inceput a fost construit pe o insula, dar cu timpul s-a format o bariera de nisip care a unit tarmul cu insula. Orasul a fost recunoscut ca asezare inca din antichitate, avand un stil arhitectural unic. Orasul Vechi Budva este vechi de mai bine de 2500 de ani, fiind unul dintre cele mai vechi centre urbane din jurul Marii Adriatice.
Zidurile orasului vechi sunt o mare atractie pentru turistii care vin in vacanta in Budva. Acestea au fost construite in Evul Mediu, perioada in care zona a fost condusa de venetieni. Cand vizitati orasul vechi o sa aveti impresia ca intrati intr-un labirint, cu strazi stramte, piete, ziduri si turnuri din Evul Mediu. Astazi multe cladiri au fost transformate in galerii de arta, magazine, cafenele, buticuri. In orasul vechi se afla trei biserici: Biserica Sfantul Ioan, Biserica Sfanta Maria din Punta si Biserica Sfanta Treime.Stari Grad a suferit doua dezastre naturale, sub forma unor cutremure foarte puternice, primul in anul 1667, si al doilea in anul 1979, insa a fost reconstruit de fiecare data.

Sveti Stefan
Fara indoiala perla litorarului muntenegrean este mica si cocheta statiune Sveti Stefan(Sfantul Stefan).Insula Sfantul Stefan este o insula naturala, aflata aproape de tarmul marii, la poalele muntilor Lovcen, intr-o zona de o frumusete deosebita, in Muntenegru.
 
Potrivit legendei locale, in anul 1442, pe insula Sveti Stefan, a fost zidita mai intai o fortareata. Intreaga insula a fost imprejmuita, mai apoi, cu un puternic zid de aparare, astfel incat familiile din localitatile invecinate sa se poata refugia pe aceasta, in cazul atacurilor otomanilor si ale piratilor.Aceeasi legenda marturiseste ca intemeierea acestei fortarete a urmat unui atac asupra unei cohorte otomane, initiat de catre unul dintre neamurile Pastrovic. Acestia i-au atacat pe otomani, luand de la ei toate proviziile, avutiile si armele; cu acestea s-a ridicat mai apoi fortul de pe insula. In fortul initial existau 12 case, fiecare familie a neamului Pastrovic vietuind in cate una.Pe terenul neted dinaintea bisericii inchinate Sfantului Stefan, aflata in centrul insulei, clanul Pastrovic s-a intalnit vreme indelungata, spre rezolvarea problemelor locale, de ordin juridic si politic. Acest obicei a tinut pana in anul 1929, locul fiind numit insa, pana astazi, Locul Dreptatii.Pe insula numita "Sveti Stefan" se afla astazi trei biserici ortodoxe: Biserica Sfantul Stefan, de la care si-a primit numele intreaga insula, este asezata pe cea mai inalta culme a insulei; Biserica Sfantul Alexandru Nevski si Biserica Adormirea Maicii Domnuluib, cea mai mica dintre toate, ramasita a unei vechi manastiri, aflata chiar la intrarea in oras, in micutul port al insulei.

Datorita localizarii acesteia, insula s-a dovedit a fi un adevarat centru comercial si comunicational in vremea familiei Pastrovic. In perioada de glorie a Republicii Venetiene, insula ocupa o pozitie strategica si comerciala de mare insemnatate, majoritatea schimburilor comerciale avand loc in apropiere.

Pe la jumatatea secolului al XIX-lea, insula numara pana la 100 de locuinte, trei biserici si peste 400 de locuitori. Aceasta era capacitatea ei maxima. Asezarea de pe Insula Sfantul Stefan si-a pierdut din importanta spre sfarsitul secolului al XIX-lea, cand locuitorii acesteia, in mare parte pescari, au inceput sa emigreze.In vremea razboaielor din Balcani, pe insula abia daca mai vietuiau vreo 30 de familii. In anul 1912, pe insula mai vietuiau abia 150 de locuitori, iar in anul 1954, numarul acestora ajunsese la numai 20.

De-a lungul vremii, insula Sfantul Stefan a cunoscut o serie de perioade succesive de glorie si decadere, ajungand astazi la a fi un puternic centru turistic. Refacerea insulei Sveti Stefan a inceput abia in anul 1955, cand aceasta a fost complet reparata, renovata si innoita, ea ajungand treptat un adevarat "oras-hotel".

Strazile, peretii, acoperisurile si fatadele isi pastreaza pana astazi infatisarea de odinioara, in vreme ce interioarele caselor imbina armonios traditionalul cu modernul. Pe insula se afla amenajate doua plaje naturale, una in partea dreapta si alta in partea stanga a insulei, avand impreuna o lungime de 1.170 de metri.Din pacate insula nu se poate vizita decit daca te cheama Sophia Loren, Marylin Monroe sau Liz Taylor. Astazi Sveti Stefan este o insula - hotel, cu preturi care incep de la 700 de euro pe noapte.

Noi am dat tircoale insulei mergind pe jos, inotind pe linga zidurile ei dar si venind, dinspre mare, cu vaporasul.
Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022