Slovenia: Predjama,castelul de la gura pesterii

Data publicarii: 10 iul 2014

Click aici pentru a vedea galeria completa de fotografii

Aproape de Pestera Postojna, cel mai faimos obiectiv turistic al Sloveniei, se afla un alt punct de atractie, Castelul Predjama. Noi am cumparat bilete combinate care ne-au dat acces si la pestera si la castel.

Dupa ce am vizitat pestera Postojna ne-am urcat in masina si am calatorit inca 9km pe un drum tare intortocheat si ingust pina la Castelul Predjama.
 


Castelul asta e si el o bijuterie. Sa nu cerdeti ca e din cale-afara de frumos insa locul in care e construit e cel putin original: se afla chiar in gura unei pesteri, pe o stinca neagra, asa cum zice poezia. Si tot ca in poezie, in vale curge un riu mititel care iese din pestera.Noi am vizitat aceste locuri in luna octombrie cind se poate vizita numai castelul. Vara este permisa si explorarea pesterii.

Castelul are un aer auster. Seamana cumva cu Castelul Bran. Incaperile sunt reci si distante.

Istoria ne întoarce în timp prin secolul XII (prima atestare documentara este la 1274) când castelul a fost construit si botezat Castelul Jama ( jama = pestera in limba slovena). Numele actual, Predjamski Grad inseamna Castelul din fata Pesterii.Desi a avut nenumarati stapâni si a fost refacut sau renovat de câteva ori, povestile sale se leaga de un personaj ce a trait 3 secole mai târziu: baronul Erazem, cavaler, tâlhar si rebel. El a fost  constient de valoarea strategica a locului pe care-l stapânea începând cu anul 1478.

Acesta a intrat in conflict cu regele austriac Frederic al III-lea dupa ce l-a sprijinit pe regele Ungariei Matei Corvin si, ca o sfidare suprema, i-a provocat ostile sa cucereasca castelul. Atacul a avut loc în anul 1484 si a fost condus de  guvernatorul austriac de la Trieste.Avantajat de pozitie si având în secret o cale de acces prin pesterile subterane se parea ca nimic nu va duce la caderea castelului. Dar cineva il tradeaza pe baron care va avea o moarte pe cât de tragica pe atât de..penibila. O sluga a semnalizat prezenta acestuia în WC. Dusmanii pregatisera din timp un tun ce avea ca tinta acest important punct strategic al castelului. Dupa moarte baronul Erazem a fost ingropat sub un teiul aflat acum aproape de parcare, iar in timp toata povestea a devenit una din legendele Europei.

Forma actuala a castelului dateaza din secolul XVI. Nu e chiar un castel obisnuit, nu are turnuri, creneluri. Dupa ce observi valea din punctele de belvedere ale castelului realizezi ca senzatia de invincibilitate era inevitabila pentru oricine se apara în spatele zidurilor.

Castelul a fost construit la intrarea unui pesteri având ca fundatie un o stânca din fata acesteia îmbinând perfect creatia omeneasca cu lucrarea naturii si fiind un model de integrare a avantajelor reliefului în viata de zi cu zi.Interiorul castelului, cazon dar bine conservat, este valorificat de cei ce-l au în grija prin prezentarea si exemplificarea modului în care traiau si locuiau oamenii evului mediu în interiorul sau.Castelul are 5 nivele si 15 camere construite din zid (marea majoritate având cel putin un zid constituit din stânca muntelui) plus amenajarile din pestera.Odata trecuti de salile garnizoanei unde acum ni se verifica biletele si unde ni se face o poza fara sa fim intrebati, începem turul. Vizitam astfel spatiile în care locuitorii isi petreceau zilele dar si dormitoarele, capela, temnita si bucataria. In bucatarie sunt citeva amenajari care te duc cu gindul la vremurile moderne: un fel de hota pentru fum si a un fel de chiuveta, amplasata în interior, sub geam din care apa era evacuata afara printr-un jgheab.Pieta

Intram în sala de arme, trecem prim expozitia trofeelor de vânatoare, pe lânga rezervorul de apa si urcam în final la încaperile slugilor.Acestea din urma sunt în partea naturala, de pestera, inclusa în castel si amenajata ingenios în jurul sursei de lumina reprezentata de una din intrarile superioare în subteran. Am vazut aici pe lânga spatiile de dormit, bucatarie cu o soba pentru cazan, un put dar si un sistem extrem de ingenios de colectat apa ce se infiltra prin pietrele muntelui pâna în interiorul pesterii. Prin galeriile subterane ale pesterii cei din castel se puteau aproviziona in vreme de razboi cu alimente din satele din vale; apa, în cantitati suficiente, era furnizata de natura, si de aceea acest edificiu era greu de cucerit..

La iesire, pe singura zona mai dreapta e amenajat un teren unde se practica turnirul. In fiecare an, în timpul verii, sunt organizate concursuri pe teme medievale..

Ce ar mai fi de spus: cadrul in care e locuit castelul e foarte interesant. Personal nu am mai vazut ceva asemanator. Merita sa bateti drumul si numai pentru a-l vedea pe dinafara. Cred ca in perioada festivalului medieval atmosfera creata te aduce si mai aproape de ceea ce insemna odata Castelul Predjama si imprejurimile sale.


Toate fotografiile Adauga un comentariu Inapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adaugati un comentariu

Citeste si alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2021