Filipisima

Data publicarii: 05 dec 2008

Printr-un fericit concurs de imprejurari am ajuns joi, 4 decembrie 2008, la un concert desfasurat la Opera Brasov. Cap de afis: Felicia Filip. Mi-a placut organizarea, la intrare fiecare am fost preluati de cite un plasator care ne-a condus la locurile noastre. Marketingul si PR-ul nu au fost deloc neglijate. Lume destul de pestrita: de la domni respectabili cu parul alb si doamne elegante de virsta a treia, la adolescenti cuminti veniti cu parintii si rockeri.

Am asteptat cu rabdare inceputul spectacolului. Si nu am fost dezamagit. Bandul si-a inceput a inceput primele acorduri. Felicia Filip apare pe scena la putin timp dupa aceea. Parca e mai stralucitoare ca niciodata. Fiecare pas, fiecare gest a fost atent studiat si este de o eleganta desavirsita. Zimbetul ei cucereste publicul instantaneu. Cred ca asta inseamna sa fi cu adevarat o diva.

Instalatia de sonorizare este si ea la inaltime, nici o secunda nu m-am simtit zgiriat pe timpane de tonurile inalte. Felicia ne va cinta astazi muzica pop! A adaptat, in limba romana, hituri mai vechi si mai noi. Piesa cintata in deschidere se numeste <<Dust in the Wind>>( pe romaneste Nor dus de vint ). Ropotele de aplauze incununeaza o interpretare exceptionala.

<<Fiecare dintre noi si-ar dori sa fie in norisor purtat de vint insa in intimitate toti ne dorim nemurirea>>.  Asa a fost prefatata cea de-a doua melodie, <<Who Wants To Live Forever>>, cintata pe vremuri de Freddie Mercury impreuna cu faimosul grup britanic Queen.

Dupa primele trei piese avem parte de o pauza..de dans. Doi tineri dansatori ai Operei Brasov ne prezinta o coregrafie originala pe muzica din <<Vaduva Vesela>>. Aplauze la scena deschisa. Felicia Filip revine pe scena interperetind, printre altele, Sailling( Rod Stewart ).

Avem parte de o surpriza placuta. Cristian Pomohaci ne aduce aminte ca se apropie Craciunul cel adevarat  interpretind doua colinde traditionale din zona Bistrita-Nasaud.
 
Nu sunt uitati nici cei mici si talentati. Doi elevi ai Liceului de Muzica din Brasov ne incinta cu pasaje la vioara si violoncel, acompaniati de pianista Operei din Brasov. Se acorda si premiul Felicia Filip. Cistigatoare sunt doua surori, eleve la Liceul de Muzica din Alba Iulia. Cele doua ne-au interpretat la pian, la patru maini, <<Dans slav>> de Dvorjak.

Vine si pauza. Forfota multa in foaier. Pe afara e un vint naprasnic ce mai trinteste din cind in cind cite o usa si care, aveam constat mai tirziu, se mai intimpla sa alunge tiglele de pe case. Pina si bradul din Piata Sfatului a fost doborit..

Incepe si partea a doua. E ora de blues. Mihai Godoroja interpreteaza doua piese propri, pentru mine cred ca pentru majoritatea celor din sala, in prima auditie. Cu toate acestea este este aprecia, spectatorii invatind repede versurile si batind din palme.

Urmeaza Mircea Vintila. Ne cinta  un folk curat, cinstit. Incepe interpretind Strada Popa Nan, continua cu ultima lui compozitie,<<Mielul>>, si incheie pe acordurile Cintecului Bufonului. Toate acestea ma duc cu gindul la Pasarea Colibri si la Florian Pitis cel plecat dintre noi.

Momentul poetic al serii este incredintat unui nume greu al scenei: Ion Caramitru. Putin incaruntit de vremuri, de politica, de viata, insa la fel de in verva ca la Revolutie, actorul ne-a reprodus pasaje intregi din opera lui Eminescu, de la poeziile adolescentei eminesciene, la Glossa sau Sarmanul Dionis. Incheie cu basmul legat de nasterea lui Mihai Eminescu.

Pe scena vin si baietii de la Iris.Minculescu arata parca din ce in ce mai rau, insa e in forma si cinta cu multa daruire Floare de Iris. Vin apoi dueturile cu Felicia Filip, savuram <<Ultima toamna>>, <<Baby>> si, bineinteles, <<De vei pleca>>.

Seara se termina pe acordurile <<Happy X-mas( the War is Over )>> compusa de John Lenon, pe care soprana o interpreteaza in duet cu sotul ei, Cristian Mihailescu, directorul Operei Brasov. Pe parcurs li se adauga Mike Godoroja. Pe scena sunt invitati apoi toti cei ce au performat in aceasta seara iar deasupra lor, masinaria de efecte speciale presara fulgi mari de zapada.

Urmeaza 15 minute de aplauze la scena deschisa. Si cu asta cred ca am spus tot.


Adauga un comentariu Inapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adaugati un comentariu

Citeste si alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2021