Biserica-cetate de la Viscri

Data publicării: 07 dec 2008

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Ca satele din Ardeal ofera privelisti si surprize de ordin cultural nu e o noutate pentru nimeni. Ca marea masa a concetatenilor nostri nu acorda atentia cuvenita si nu cunosc geografia locala este un alt crud adevar. In ultima vreme am inceput sa descopar locuri noi de pe la noi de prin judet dar am mai fugit si pe la vecinii din Covasna si Sibiu.

Astazi, 7 decembrie 2008, am ajuns la Viscri, un vechi sat sasesc, ce se gaseste in judetul Brasov, in zona Rupea. Satul e  vestit prin biserica fortificata despre care se spune ca este una dintre cele mai vechi din Transilvania, primele vestigii datind din secolul XII. Atestarea documentara dateaza insa din secolul XIV.Cum ajungem la Viscri?
Exista doua posibilitati:
-Din drumul ce leaga Brasovul de Sighisoara, in localitatea Bunesti, se desprinde un drum asfaltat, recent renovat, care la capatul a 9km ne aduce  la Viscri.
-Din drumul ce leaga Brasovul de Sighisoara, in Rupea, se desprinde un drum care duce in satul Dacia ( 6km ). De la Dacia la Viscri sunt 7 km care insa trebuiesc parcursi pe un drum de pamint aflat in stare proasta actualmente.

Satul Viscri este un sat tipic sasec, cu case frumoase, multe dintre ele vopsite in nuante de albastru, cu porti inalte si ulite largi. Din pacate acum in sat mai vietuiesc doar 26 de sasi. Restul populatiei e completata de romani si tigani, acestia din urma fiind majoritari.


 
Am gasit satul pustiu. Nici macar magazinul nu era deschis. Am plecat spre biserica pe o strada pietruita si tare ma temeam ca nu voi reusi se intru in cetate. Insa vad pe o casa o placa pe care scie Punct de Informare Turistica. Intru si dau de o sasoaica simpatica. Rasuflu usurat: am noroc! Voi intra in biserica fortificata de la Viscri!

Doamna deschide poarta cetatii. Intrarea este taxata cu 2 lei. Iata ce e de vizitat in interiorul cetatii:

-biserica-turnul bisericii, de aici putem admira imprejurimile de la inaltime-muzeul etnografic-unul dintre bastioane

 

-Turnul SlanineiDe asemenea e interesant de vazut si cimitirul aflat in afara fortificatiilor.


 
In Viscri se practica agroturismul ecologic. Mi se spune ca turistii se pot caza in vechi case sasesti, avind mobilier sasesc autentic dar care insa sunt lipsite de televizor sau apa curenta. Cu alte cuvinte cei ce vor sa retraiasca in atmosfera de altadata au toate conditiile.
 
Inchei cu o informative utila pentru cei ce gasesc biserica inchisa: pe custozii cetatii ii gasiti la Centrul de Informare Turistica sau la casa de la nr. 141.

Bun venit la Viscri!

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2023