Munții Făgăraș: pe vîrfurile Dara și Hîrtopu

Data publicării: 18 ian 2016

O tură de vară în Munţii Făgăraş este întotdeauna binevenită. Mai ales dacă pentru asta muntele te aşteaptă cu vreme bună. După mulţi ani şi după multe intenţii a venit şi ziua în care am urcat două vârfuri înalte din ţara noastră, însă în general evitate şi uitate în statistici. Cel două vârfuri sunt Dara(2500m) şi Hârtopul Darei(2506m)

Cele două vârfuri se găsesc în zona Urlea dar se afla în afara traseului turistic de creastă. Până la ele nu există marcaj aşa că majoritatea turiştilor, în goana lor după bifarea crestei Făgăraşului, nu mai fac ocolul necesar. Întotdeauna am asemuit aceste vârfuri cu Vânătoarea lui Buteanu, un vârf aflat tot în afara traseului de creastă însă care oferă poate cea mai frumoasă privelişte din Munţii Făgăraş.

Ne-am strâns pentru această excursie următorii: Ramona şi Dan Chiriţă, Mihai Sprânceană, Radu Săftoiu, Dan Ioenscu şi Bogdan Balaban. Planul de acasă prevedea să urcăm în creasta pe Valea Sâmbetei, să înoptam lângă Lacul Urlea, să urcăm apoi vârfurile Dara şi Hirtopu şi să coborâm pe Cheia Bîndei, Piatra Caprei şi Valea Sâmbetei.

Lăsăm maşinile lângă Păstrăvărie şi urcăm pe drum. Spre surpriza mea acesta e în stare foarte bună şi destul de circulat. De la un moment dat regretăm că nu am mers cu maşinile mai mult. Peisajul e foarte schimbat faţă de cum îl ştiam. Sunt câteva exploatări forestiere, funiculare şi o microhidrocentrală nou-nouţă unde se termină de fapt şi drumul. De aici se trece valea şi chiar mult nu mai este până la cabană.

Poteca e foarte circulată şi lumea e cam pestriţă. Remarc cu tristeţe faptul ca stânca unde şi-a avut adăpost Părintele Arsenie Boca a devenit un adevărat loc de pelerinaj. Deşi accesul e destul de greu, pelerini echipaţi neadecvat urcă şi coboară poteca abruptă către chilia călugărului. Părintele Arsenie a fost cunoscut mai degrabă pentru modestia sa şi pentru sfaturile bune şi uneori tăioase pe care le dădea celor care îl căutau. Asta cât a fost în viaţă. În ultimii ani însă am asistat la un fel de publicitate şi marketing care au transformat numele său într-un adevărat brand. De acolo de unde este acum, Părintele Arsenie Boca nu mai poate face nimic pentru a stăvili aceste lucruri cu care sigur nu ar fi fost de acord.

Facem o pauză mai lungă la cabană, mâncăm câte ceva şi refacem proviziile de apă. Începem apoi o urcare uşoară pe firul Văii Sâmbetei. Aproape de capătul acesteia trecem apă şi începem să urcăm abrupt şi greu către Fereastră Mare a Sâmbetei.

Muncim din greu şi tot urcăm printre jnepeni până când vegetaţia se tot răreşte. Începem să ne apropiem de Fereastră. Vremea se cam strică, se înoreaza brusc şi începe să bată vântul. Suntem cam înşiraţi şi trebuie neapărat să ne regrupăm în şa.

Plecăm spre Urlea în urcuş uşor. Ploaia ne ajunge din urmă însă nu e una cu adevărat consistentă. Aşadar mergem pe modelul capul în pământ, paşi mari şi repezi. Ăsta cine mai poate.

Facem o nouă regrupare sub vârful Urlea. De aici încolo urmează o porţiune de creastă îngustă. Poteca însă merge pe sub ea, pe curba de nivel şi pe alocuri este ceva mai tehnică. Urcăm într-o mică portiţă de unde începe coborârea către Lacul Urlea.

Diferenţa de nivel e destul de importantă şi o resimtitm din plin acum, la sfârşitul zilei. Dar coborâm cu bine şi ajungem pe malul lacului. Puţin mai jos se găseşte un refugiu semisferic. Nu era chiar într-o stare grozavă însă oferă adăpost bun.

Dan şi Radu îşi întind corturile, restul de 4 urmează să dormim în refugiu. Iară am cărat cortul degeaba, dar până una-alta, a fost un bun antrenament.

Seara la refugiu a fost una cu adevărat specială, cu multe râsete şi glume. Cuvântul de ordine fiind cuvântul arhaic ștremeleac. Şi tot aici am aflat ce valoare mare are o bucată de slănină şi o ceapă roşie.

Noaptea a fost destul de rece însă am supravieţuit cu bine şi în sacii de vară. Dimineaţa se anunţă promiţătoare, soarele ne mângâie la peste 2000m.

Strângem lucrurile, facem rucsacii şi începem să urcăm din nou în creastă. Ne mişcăm bine şi repede. La fel şi norii care încet-încet pun stăpânire pe creastă. Ne trezim mergând prin ceaţă, deocamdată pe marcaj.

Salvarea noastră vine de la GPS-ul telefonului mobil. Identificăm corect unde trebuie părăsit marcajul şi începem să urcăm. Dan Ionescu renunţa să vină la vârf şi se oferă să stea cu bagajele. Scăpaţi de povară pornim voiniceşte în sus pe o creastă secundară. Cum trecem pe cealaltă parte a crestei, ceața se răreşte şi începem să vedem şi noi mai bine pe unde suntem. Găsim chiar şi o potecă lată. În căldarea din stânga se zăresc multe oi dar şi câteva lacuri.





Urmăm o vreme poteca lată apoi urcăm puţin şi trebuie să deviem uşor ca să ajungem pe Dara, vârf dotat cu indicator. Din fericire atmosfera începe să se limpezească, mai ales înspre creasta Făgăraşului. Suntem bucuroşi fiindcă am atins obiectivul. Cu toţii suntem pe Dara pentru prima dată. Savuram momentul şi facem o mulţime de poze.



Apoi ne deplasăm către Vf. Hîrtopu. Acesta e foarte aproape de Dara, cam 300-400 de metri şi este dotat cu o momâie mare din pietre. Ne bucurăm aşa de tare şi de acest vârf încât intrăm în transă. Spre deosebire de Dară, lângă Hirtopu este prăpastie.

Revenim în creasta principală, îl recuperăm pe Dan Ionescu şi o luăm înapoi spre Valea Sâmbetei. Facem iarăşi un popas sub Vf. Urlea mai ales că priveliştea merită din plin.





 


Drumul de întoarcere, până sub Cheia Bindei îl parcurgem neaşteptat de repede. Un indicator ne pune puţin la urcat, până pe vârf.

 



 De aici vedem foarte clar ce ne aşteaptă. O coborâre lungă şi abruptă ne pune genunchii la mare încercare. Mai ales pe ai lui Mihai. Ne regrupăm lângă stâlpul care ne indică intrarea pe traseul către Piatra Caprei.
 
 

Aici ne despărţim: eu şi Radu schimbăm marcajul şi mergem pe triunghiul albastru spre Piatra Caprei, restul grupului merge direct prin Valea Sâmbetei.

Traseul arata promiţător, se vede clar poteca faină ce merge pe curba de nivel, se văd şi destule marcaje. Traversam un pârâu pe la baza unei cascade şi urmăm poteca. Chiar ne gândeam că e fain, că o să ajungem repede. Poteca nu părea a fi prea umblată şi pe măsură ce înaintăm era din ce în ce mai sălbatică. Întâmpinăm ceva dificultăţi la fiecare traversare de pârâiaş, dăm de zone accidentate care necesită multă atenţie.

La un moment dat poteca e năpădită de vegetaţie şi nu mai vedem clar pe unde trebuie să mergem. Folosim GPS-ul dar fără succes. Urmează o lungă sesiune de înot prin jnepeni. Suntem cam în drept cu Cabana Valea Sâmbetei, uneori o vedem însă nu ne dăm seama cum am putea coborî la ea.

După ce scăpăm de jnepeni, răsuflam uşuraţi. Ne aşteaptă o porţiune de pădure. Credeam noi că de aici o să fie mai uşor. Pe naiba! Coborâm până la un perete stâncos, neabordabil. Urcăm ce-am coborât şi încercăm în altă parte. Ne bucurăm că vedem copaci tăiaţi cu drujba. Asta înseamnă că ar trebui să existe şi o potecă. Pe naiba, nu era nimic.

După multe încercări şi coborâri pe teren accidentat găsim un vâlcel pe care îl vedem de sus până jos. Poate fi coborât fără probleme. De la un moment dat apare şi un pârâiaş. Totul devine alunecos şi mocirlos. Chiar înainte să ieşim în poiana cu cabana trag o căzătură în pârâiaş. Asta se numeşte că m-am udat că ţiganul la mal.

Ceilalţi colegi sunt în faţă şi facem pasul mare încercând să îi ajungem. Deşi mergem bine, nu reuşim să îi prindem din urmă. Se face noapte Radu scoate o frontală impresionantă, un adevărat far călăuzitor.

Nu avem baftă să ne ia nimeni cu maşina pe drumul forestier, toate erau pline. Când eram aproape de Păstrăvărie, cam la 10 minute pe drum urca o maşină. Era Dan Chiriţă pornit voiniceşte să ne recupereze.

Astfel se termină o tură cu de toate: efort, voie bună, rătăcire. Excursia a fost apreciată cum se cuvine de participanţi şi uite că şi acum, când ne întâlnim, ne aducem aminte cu drag de ea. Am numit-o Tura cu Ștremeleacul.

Traseu:
Ziua1:
Păstrăvărie Sâmbăta - Cabana Valea Sâmbetei - Fereastra Mare a Sâmbetei(triunghi roşu) - Portiţa Urlea(banda roşie) - Lacul Urlea(punct albastru)
Durata: 9 ore

Ziua 2:
Lacul Urlea - Portiţa Urlea (punct albastru) -Vf. Dara - Vf. Hîrtopu(nemarcat) - Portiţa Urlea - Cheia Bîndei(banada roşie) - Spre Piatra Caprei(triunghi albastru) - Cabana Valea Sâmbetei - Păstrăvărie Sâmbăta(triunghi roşu)
Durata 10 ore

 

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 3

  • Eduard Munteanu

    20 ian 2016 09:26:02

    Frumoasă tură, reușit jurnal, am trecut de câteva ori pe lânga Dara și Hârtopu , dar nu am urcat niciodată pe ele. Maybe next time!

  • Mihai Sprinceana

    24 ian 2016 14:10:32

    A fost frumos , excursia aceasta si cea din Siriu mi-au ramas mult in suflet in 2015. La o saptamana dupa ce am fost noi in Siriu , Bogdan, Zenit a amenajat cele 2 varfuri. Am trimis atunci la Cislau , prin posta placutele, din inox confectionate. http://www.carpati.org/poze_fotografii/siriu/gravari_-_cum_aratau_initial_inainte_de_a_fi_montate_langa_stalpii_indicatori/95546/ Ce fericit am fost mi-a ramas in minte si in suflet excursia asta a fost prima mea tura in Fagaras , era in plan sa sparg gheata dar nu reuseam sa ma sincronizez cu prietenii mei. Si atat de entuziast am fost ca am adus batoane de Fagaras :D Ma bucur mult ca faci iesiri dese in natura , uneori noi depindem de sincronizari si sper sa reusim sa ne sincronizam cat mai des si in acest an. Abia astept o revenire in Siriu anul acesta , sa vedem impreuna cat de fain arata cele 2 varfuri Malaia si Siriul, poate dormim la Cabana de vanatoare o, tura pe 2 zile. Ar fi foarte frumos Abia astept sa ne vedem cu prima ocazie. Nu o sa uit niciodata aceasta excursie si mersi din suflet ca m-ai gazduit in acea seara la tine, nu era problema sunt un tip invatat cu greul. Esti un tovaras de drum minunat si un suflet mare ! Multumim Bogdan pentru tot ! In urmatoarea tura o sa vin si cu prietenul meu cel mai bun Octavian, un mare pasionat de munte si fotografie. Cu prietenie, Mihai

  • Mihai Sprinceana

    24 ian 2016 14:42:22

    Un cantec fain in lb.franceza - dedicatie - doar muntele da energii nebanuite si e fain cand iesi din oras: https://www.youtube.com/watch?v=IMwMhmiuNf4

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024