Munții Neamțului: umblînd prin pustie

Data publicării: 09 feb 2016

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Tura asta în Munţii Neamţului a venit după ce am luat o lungă pauză de mers pe munte. Timpul petrecut între cele două ture a fost însă plăcut fiindcă am stat şi am observat-o pe Maria în primele ei săptămâni de viaţă.

Excursia s-a desfăşurat pe vreme faină de toamnă la invitaţia lui Dan Ionescu. Am fost doar noi. Am plecat din Braşov cu maşina, am cotit la stânga şi am mers pe Valea Azugii până la Vila Trifoiul. De acolo am plecat pe jos înspre interescția cu drumul care duce spre cabana Susai pe marcaj triunghi albastru. Aici am dat şi de marcajul care ne interesează, respectiv triunghiul roşu care merge spre refugiul Retevoi.

Începem să urcăm pe un drum ce af ost croit printr-o zonă de defrişare. Pe măsură ce urcăm se deschid perspective spre Piatra Mare. Avem cumva câteva dubii în ceea ce priveşte traseul la unele intersecţii dar gps-ul ne ajută să rezolvăm rapid dilemele. Marcajul e destul de bun.

După ceva vreme ajunegm la Refugiul Retevoi unde facem o pauză binemeritată.

Mai apoi pornim pe acelaşi marcaj. Poteca începe şi ne coboară până pe malul unui lac aflat în mijlocul pădurii. Aici se găsesc nişte săgeţi indicatoare. Însă doar cea care merge către Cabana Susai se poate citi. Lacul poartă denumirea de Lacul Roşu.

Urmează apoi o porţiune fără marcaj dar destul de clară. Poteca ne scoate în zona de gol alpin iar de acolo avem de urcat serios până în creasta Munţilor Neamţului. Odată ajunşi pe muchie găsim şi marcaj bandă roşie.

Primul vârf urcat este Turcu 1883m, primul vif înalt din creasta Munţilor Neamţului. Privelişte foarte faina se deschide de pe acest vârf. Cu Piatra Mare, Postavaru, Ciucaș şi Grohotiş. Şi bineînţeles cu ceea ce mai urmează din Munţii Neamţului, vârfurile Paltinu, Neamţului, Ştevia, Rusu.

Poteca începe şi coboară destul de brusc, apoi ocoleşte prin dreapta Vf. Paltinu şi ne suce ușor-ușor în Şaua Paltinu. De aici avem de urcat o pantă mai accentuată până pe cel mai înalt vârf din Munţii Neamţului care se ridică la 1923m.

Pe vârf întâlnim primii drumeţi. E un grup mare de unguri care profită de soarele blând de toamnă şi fac plajă.

Petrecem şi noi un timp mai lung urmărind conturul Bucegilor dar şi partea ce dă înspre Valea Doftanei.

Din vârful Neamţu ne aşteaptă o coborâre accentuată spre Stâna din Neamţu. Găsim mai greu o potecă bună însă odată ce am găsit-o coborârea devine mult mai faină. Stâna se afla în stare bună şi la nevoie poate fi un bun adăpost. Dincolo de stână încercam să găsim poteca de acces a ciobanilor.

Din fericire este evidentă însă foarte puţin circulată. O perioadă mergem prin locuri foarte sălbatice. În final ajungem în vecinătatea unei cabane de vânătoare ce era folosită de tovarășul Nicolae Ceauşescu.

Ocolim gardul înalt acompaniaţi de lătratul câinilor ce păzesc cabană şi ajungem cu bine în Valea Azugii. Mai avem doar câteva sute de metri de urcat până la Vila Trifoiul unde închidem circuitul şi recuperăm maşina.

Pentru mine acesta a fost un traseu parcurs în premieră care mi-a dat posibilitatea de a descoperi locuri frumoase aflate aproape de casă.

Traseu: Azuga - Vila Trifoiul - Retevoi - Lacul Roşu(triunghi roşu) - Vf. Turcu - Vf. Neamţu - Cabana de Vânătoare a lui Ceauşescu - Vila Trifoiul(nemarcat)
Durata: 7-8 ore

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 2

 • Adina

  09 mar 2017 09:22:03

  Salut, M-ar interesa o aproximare a timpilor intermediari si a timpului total. Vreau sa fac o tura similara si nu am gasit nicaieri informatii clare despre timpul de parcurgere. Multumesc!

 • Bogdan

  09 mar 2017 12:30:06

  Servus,

   

  Traseul a fost asa:

  Azuga - Vila Trifoiul - Retevoi - Lacul Rosu(triunghi rosu) - Vf. Turcu - Vf. Neamtu - Cabana de Vinatoare a lui Ceausescu - Vila Trifoiul(nemarcat)

  Timpul aproximativ de parcurgere total este de 7-8 ore cu tot cu pauze, asa cum il vezi si la finalul articolului. Incerc sa iti dau cu aproximatie si timpi intermediari.

   

  Azuga - Vila Trifoiul - Am mers cu masina, ne-a luat cam 20 de minute

  Vila Trifoiu - Refugiul Retevoi - o ora si jumatate - 2 ore

  Retevoi - Lacu Rosu - o ora

  Lacu Rosu - Vf. Turcu - 2 ore

  Vf. Turcu - Vf. Neamtu - o ora

  Vf. Neamtu - Cabana de Vinatoare a lui Ceausescu - o ora si jumatate

  Cabana de Vinatoare a lui Ceausescu - Vila Trifoiul - 15 minute

   

   

   

   

   

   

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024