Muntii Neamtului: umblind prin pustie

Data publicării: 09 feb 2016

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Tura asta in Muntii Neamtului a venit dupa ce am luat o lunga pauza de mers pe munte. Timpul petrecut intre cele doua ture a fost insa palcut fiindca am stat si am observat-o pe Maria in primele ei saptamani de viata.

Excursia s-a desfasurat pe vreme faina de toamna la invitatia lui Dan Ionescu. Am fost doar noi. Am plecat din Brasov cu masina, am cotit la stinga si am mers pe Valea Azugii pina la Vila Trifoiul. De acolo am plecat pe jos inspre interesctia cu drumul care duce spre cabana Susai pe marcaj triunghi albastru. Aici am dat si de marcajul care ne intereseaza, respectiv triunghiul rosu care merge spre refugiul Retevoi.

Incepem sa urcam pe un drum ce afost croit printr-o zona de defrisare. Pe masura ce urcam se deschid perspective spre Piatra Mare. Avem cumva citeva dubii in ceea ce priveste traseul la unele intersectii dar gps-ul ne ajuta sa rezolvam rapid dilemele. Marcajul e destul de bun.

Dupa ceva vreme ajunegm la Refugiul Retevoi unde facem o pauza binemeritata.

Mai apoi pornim pe acelasi marcaj. Poteca incepe si ne coboara pina pe malul unui lac aflat in mijlocul padurii. Aici se gasesc niste sageti indicatoare. Insa doar cea care merge catre Cabana Susai se poate citi. Lacul poarta denumirea de Lacul Rosu.

Urmeaza apoi o portiune fara marcaj dar destul de clara. Poteca ne scoate in zona de gol alpin iar de acolo avem de urcam serios pina in creasta Muntilor Neamtului. Odata ajunsi pe muchie gasim si marcaj banda rosie.

Primul virf urcat este Turcu 1883m, primul vif inalt din creasta Muntilor Neamtului. Priveliste foarte faina se deschide de pe acest virf. Cu Piatra Mare, Postavaru, Ciucas si Grohotis. Si bineinteles cu ceea ce mai urmeaza din Muntii Neamtului, virfurile Paltinu, Neamtului, Stevia, Rusu.

Poteca incepe si coboara destul de brusc, apoi ocoleste prin dreapta Vf. Paltinu si ne suce usor-usor in Saua Paltinu. De aici avem de urcat o panta mai accentuata pina pe cel mai inalt virf din Muntii Neamtului care se ridica la 1923m.

Pe virf intilnim primii drumeti. E un grup mare de unguri care profita de soarle blind de toamna si fac plaja.

Petrecem si noi un timp mai lung urmarind conturul Bucegilor dar si partea ce da inspre Valea Doftanei.

 

 

Din virful Neamtu ne asteapta o coborire accentuata spre Stina din Neamtu. Gasim mai greu o poteca buna insa odata ce am gasit-o coborirea devine mult mai faina. Stina se afla in stare buna si la nevoie poate fi un bun adapost. Dincolo de stina incercam sa gasim poteca de acces a ciobanilor.

Din fericire este evidenta insa foarte putin circulata. O perioada circulam prin locuri foarte salbatice. In final ajungem in vecinatatea unei cabane de vinatoare ce era folosita de Nicolae Ceausescu.

Ocolim gardul inalt acompaniati de latratul cainilor ce pazesc cabana si ajungem cu bine in Valea Azugii. Mai avem doar citeva sute de metri de urcat pina la Vila Trifoiul unde inchidem circuitul si recuperam masina.

Pentru mine acesta a fost un traseu parcurs in premiera care mi-a dat posibilitatea de a descoperi locuri frumoase aflate aproape de casa.

Traseu: Azuga - Vila Trifoiul - Retevoi - Lacul Rosu(triunghi rosu) - Vf. Turcu - Vf. Neamtu - Cabana de Vinatoare a lui Ceausescu - Vila Trifoiul(nemarcat)
Durata: 7-8 ore

 

 
 

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 2

 • Adina

  09 mar 2017 09:22:03

  Salut, M-ar interesa o aproximare a timpilor intermediari si a timpului total. Vreau sa fac o tura similara si nu am gasit nicaieri informatii clare despre timpul de parcurgere. Multumesc!

 • Bogdan

  09 mar 2017 12:30:06

  Servus,

   

  Traseul a fost asa:

  Azuga - Vila Trifoiul - Retevoi - Lacul Rosu(triunghi rosu) - Vf. Turcu - Vf. Neamtu - Cabana de Vinatoare a lui Ceausescu - Vila Trifoiul(nemarcat)

  Timpul aproximativ de parcurgere total este de 7-8 ore cu tot cu pauze, asa cum il vezi si la finalul articolului. Incerc sa iti dau cu aproximatie si timpi intermediari.

   

  Azuga - Vila Trifoiul - Am mers cu masina, ne-a luat cam 20 de minute

  Vila Trifoiu - Refugiul Retevoi - o ora si jumatate - 2 ore

  Retevoi - Lacu Rosu - o ora

  Lacu Rosu - Vf. Turcu - 2 ore

  Vf. Turcu - Vf. Neamtu - o ora

  Vf. Neamtu - Cabana de Vinatoare a lui Ceausescu - o ora si jumatate

  Cabana de Vinatoare a lui Ceausescu - Vila Trifoiul - 15 minute

   

   

   

   

   

   

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022