Din nou în Făgărași 2001

Data publicării: 03 apr 2006

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Am descoperit acest articol nu de multa vreme. A fost scris chiar dupa aceasta expeditie. Este publicat in varianta originala, fara alte adaugiri. Este oglinda a ceea ce am simtit atunci.

 

De Ziua Frantei

Traseu urmat: Brasov-Porumbacu-Cariera Porumbacu-Cabana Negoiu

La 6 dimineaþa ne imbarcam in trenul de persoane Brasov-Sibiu. Suntem 10 persoane: 7 români si 3 cehi; noi românii avem rucsaci grei pe care atirna afara saci de dormit, izoprene, corturi. Cehii au rucsaci de 65-70 litri, dar pe afara nu au nimic deºi au si ei cort, sac de dormit, izoprene, chiar si un primus, dupã cum aveam sa constatam pe urma. Calatoria cu trenul dureazã cam trei ore. Coborim in gara Porumbacu. De aici porneºte traseul spre Cabana Negoiu. Aflam de pe sãgeata indicatoare ca avem de parcurs un drum de 22 km pina la poalele muntelui, unde se afla o cariera de marmura, iar apoi urmeazã un traseu de 2 - 3 ore pânã la Cabana Negoiu. 



Din Porumbacu pina la cariera circula in fiecare zi basculante ( preþ 10000/persoana ).De la cariera mai urmam circa o jumãtate de ora un fost drum forestier si ajungem la poteca Sãgeata indicatoare ne spune ca mai avem de mers 2 ore - 2 ore si jumãtate.



Drumul urca pe serpentine prin pãdure si nu pune probleme deosebite . In jurul orei 15 suntem la Cabana Negoiu, unde ne stabilim tabãra . Ni se cere taxa de cort (15000 lei / cort ) si se elibereazã chitanþa. Mã intreb cit de legal este sa se ceara taxa de cort avind in vedere ca locurile de campare nu sunt amenajate deloc: cel din spatele cabanei este plin de brusturi si mult prea inclinat pentru a pune cortul iar cel din fata cabanei este pe un loc destul de pietros. Am umblat prin multe locuri dar numai la Cabanele Negoiu si Urlea mi s-a cerut taxa de cort.


Dupã masa facem o plimbare la cascada Serbota aflata la 30-45 min. de Cabana Negoiu. Cascada este spectaculoasa ºiroaiele de apa cad zgomotos de la inaltime. Facem fotografii, ne bãgam in apa rece.La intorcerea la cabana avem ºansa unui cer senin. Se vad clar Negoiul, Serbota si Custura Saratii.   


Prima data pe Negoiu


Traseu urmat : Cabana Negoiu-Saua Cloeopatrei-Vf. Negoiu-Strunga Doamnei - Lacul Caltun.

Dimineata plecam destul de tirziu ( ora 10 ) pe traseul marcat cu triunghi albastru ce ne va duce la ªaua Cleopatrei. Drumul merge pe curba de nivel, pe linga stinca si se rupe in 7-8 locuri unde sunt prinse podeþe solide din fier. Intr-o ora suntem sub Negoiu unde gãsim o cascada mica si de unde luam apa. Urcam apoi din greu un grohotis, Incepem sa simþim greutatea rucscilor. Pe ultima parte drumul trece peste niºte bolovani uriasi si ne scoate in Saua Cleopatrei.



De aici urmam traseul de creasta marcat cu banda roºie si intr-o jumãtate de ora suntem pe Vf. Negoiu. Plecasem de la cabana cu patru ore in urma. De pe virf avem o priveliºte minunata: spre est vedem pina la trapezul Vistea-Moldoveanu , spre sud admiram lacul Vidraru, iar spre vest legind virfurile Serbota si Saratii vedem Custura Saratii iar ceva mai departe Muntele Scara.



Urmam traseul de creasta si ajungem la intrarea in Strunga Dracului, o crãpãtura intre doua stinci de perete sunt fixate lanþuri. Strunga Dracului este cam aglomerata , rucsacii nostri sunt destul de lati asa ca alegem traseul marcat cu dunga galbena ce ne duce in traseul de creasta prin Strunga Doamnei. Reveniti in traseul de creasta traversam o limba de zãpada si ajungem undeva deasupra lacului Caltun. Coborim pe bolovani uriasi, ajngem pe malul lacului la Refugiul Toma Boerecu. De la Vf. Negoiu si pina aici am mai fãcut inca doua ore. Punem corturile cu destula dificultate din cauza vintului ce avea sa bata toata noaptea. Raminem doar sapte pentru ca unor prieteni de-ai nostri li se termina concediul. Seara cehii ne servesc cu silowitce - palinca ceheasca si cu o amestecãtura de alune, nuca de cocos, stafide, arahide, cereale, toate sfarimate, despre care aflam ca este hrana lor de baza alaturi de supa la plic pe care o pregãtesc la primus in fiecare seara .


Caltun - Capra

Traseu urmat : Lacul Caltun-Vf. Laitel-Turnul Paltinului-ªaua Capra-Lacul Capra

Plecam dimineaþa pe cer senin; vintul bate insa destul de puternic. Urcam, nu fara efort, virful Laitel . Facem fotografii admirind Negoiul, virfurile Lespezi si Caltun.



Urmeazã o coborire accentuata, ocolim virful Laita si ajungem la turnul Paltinului.

Puþin mai sus, din creasta principala se desprinde un traseu marcat cu dunga albastra ce duce la Bilea lac intr-o ora. Noi urmam traseul de creasta. Creasta se ingusteazã si vintul se inteteste. Privim Lacul Bilea din toate unghiurile, mergem paralel cu el.


Ajungem apoi la Lacul Capra unde campam.



Cehii si Tato coboara la Bilea Cascada. Ovi si XL merg doar pina la Bilea Lac. Eu ramin la corturi. La intoarcere(pe la orele 21) cehii si Tato urca Vf. Vinatoarea lui Buteanu cam in 45 minute . Vin jos si ne cinstim cu afinata si Silovitze.

 
Lacul Capra- Podragu

Traseu urmat : Lacul Capra - Fereastra Zmeilor - Arpasul Mare - Lacul Arpas - ªaua Podragu - Cabana Podragu

Dimineaþa acestei zile este frumoasa dar vintul bate cu putere. Traseul urca uºor si nu pune probleme deosebite. Înainte de Fereastra Zmeilor traversam cu atenþie citeva limbi de zãpada. In Fereastra Zmeilor nici nu mai admiram peisajul. Vintul ne taie tot elanul. Trecem prin zona Trei Paºi de Moarte?. Cablurile solide prinse in stinca ne usureaza mult traversarea . Urmeazã apoi o lupta continua cu vintul pina pe Arpasul Mare. Coborim rapid pina la lacul Arpas pe malul cãruia este inca zãpada iar in interiorul sau cam la 2m de mal chiar gheata. Facem un popas scurt si mincam bomboane. Pina la ªaua Podragu mai facem 1 ora. De acolo se desprinde o poteca marcata cu triunghi roºu ce urmeazã urmãtorul traseu: ªaua Podragu - Cabana Podragu - Cabana Turnuri - Cabana Arpas. Noi coborim la Cabana Podragu si ne instalam corturile pe malul lacului omonim.

La Cabana Podragu savuram o gustare calda ( supa de taitei si tocana de cartofi ). Preturile la cazare sunt intre 50000 lei si 120000 lei iar cele pentru mincare sunt cit de cit accesibile. Unii le-ar putea considera mari insa dificultatea cu care se face aprovizionarea le justifica. Spre seara vremea se strica si începe o ploaie torenþiala ce dureazã cam doua ore. In noaptea ce urmeazã mai avem parte de inca doua reprize de ploaie.

Pe trapez si peste nori


Traseu urmat: Cabana Podragu - ªaua Podragu - Vf. Vistea Mare - Vf. Moldoveanu


Dimineaþa este ploioasa si hotarim sa stãm pe loc . Pe la prinz ploaia Inceteazã dar cu toate astea este ceata densa. Unul din cehi urca pina in ªaua Podragu si ne anunþa ca pe creasta este vreme buna. Hotarim sa mergem la Moldoveanu fara bagaje. Plecam in jurul orei iar in ªaua Podragu ni se confirma un lucru pe care l-am mai intilnit in Munþii Fagaras: cãldãrile glaciare nordice sunt inundate de o ceata densa iar pe partea sudica este soare si este senin; vintul bate slab.
Drumul pina la Moldoveanu este uºor si il parcurgem rapid .



Pe Vf. Vistea Mare ne intilnim cu niºte salvamontisti din Tirgoviste care urmau sa coboare in refugiul din Valea Rea. Tot aici dam de un puºti de 13 ani pe care il credeam fiul unuia dintre salvamontisti.


Dupã inca 10 - 15 minute ajungem pe Moldoveanu iar in spatele nostru vine pustiul . Aflam ca e din Mediaº si ca a venit pe munte cu tatãl sau. Dupã citeva minute apare tatãl dar nu singur, ci cu alþi doi copii: un bãiat de 14-15 ani si o fata de 12 ani. Aflam de la el ca vin de la Cabana Valea Simbetei si ca vor inopta la Cabana Podragu.

Ne intoarcem repede la Cabana Podragu. Coborim din sa si suntem din nou invaluiti de ceata. Un moment de neatenþie si era sa urcam inapoi in sa. Ne dam seama repede, gãsim marcajul si ajungem la cabana.




Utima zi de tura
 
Traseu urmat : Cabana Podragu - Cabana Turnuri - Orasul Victoria

Indrumati de doamna cabaniera de la Podragu coborim pe la Cabana Turnuri. Noi intentionam ca coborim pe Muchia Tarita. Ni se spune ca din pãdure se despart doua drumuri, unul din ele ducind direct la Victoria. In urma cu citiva ani mai coborisem pe acest drum dar nu am bãgat de seama unde este acest loc. Cerem lamauriri suplimentare cabanierului de la Turnuri care ne vorbeste pe un ton rãstit, ne ia in bascalie si in final nu spune nimic. Astfel de oameni nu ar trebui sa fie cabanieri. Cind ti se cer sfaturi pe un ton civilizat trebuie sa le dai chiar daca nu esti pe munte. Dar asta e alta poveste... Plecam cu un gust amar de la Cabana Turnuri si dupã 2 ore ajungem in drumul forestier. Mergem spre Cabana Arpas. Pe drum gãsim o ocazie ce ne duce pina in Orasul Victoria. Intre Victoria si gara Ucea exista autobuze ce merg la tren sau asteapta trenurile.

Fotografii: Jiirka Filip

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024