Biserica fortificata de la Cirta

Data publicării: 09 mar 2009

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

De ceva timp a dat peste mine pasiunea pentru biserici fortificate, ruine si cetati. Am inceput sa le caut, la inceput timid, prin satele din jurul Brasovului( Sinpetru, Harman, Prejmer ). Apoi am fost si prin locuri ceva mai indeprtate( a se citi judetele Covasna si Sibiu ). Asa am ajuns la Cirta.

Aici se afla ruinele uneia dintre cele mai frumoase si mai impozante biserici fortificate din Transilvania, dar, in acelasi timp, una dintre cele mai putin cunoscute. Incercarile de popularizare sunt deocamdata timide, pe DN1 exista un panou care ne anunta la Cirta se afla o biserica-cetate si cam atit. In sat nu exista indicatoare, noi ne-am uitat pe toate partile si dat de ea bineinteles, pe drumul principal insa dupa ce am trecut de centru. Fosta manastire cistericiana Carta este considerata unul dintre cele mai vechi si mai importante monumente ale goticului timpuriu din aceasta parte a Europei. Pentru a o vizita este necesar sa va adresati la casa aflata in imediata vecinatate a bisericii. Vizitarea este taxata cu 3 lei.Prima atestare a acestui monument dateaza inca din 1202( conform panoului de informare de la poarta ). Contine detalii deosebit de valoroase: portaluri, ancadramente de ferestre, coloane inmanunchiate si nise in stil cistercian .

Manastirea a fost distrusa de invazia mongola din 1241 si refacuta intre 1250-1300, fiind primul monument al goticului timpuriu in Transilvania. Biserica era o bazilica cu trei nave si transept, cor scurt si absida poligonala flancat de capele. Nervurile masive, capitelele decorate cu crosete, ferestrele circulare polilobe, ca si alte elemente de morfologie decorativa, indica prezenta unui santier cistercian care ulterior a exercitat o puternica influenta asupra arhitecturii din sud-estul Transilvaniei (Bartolomeu-Brasov-Prejmer-Sebes-etc) cu aceleasi caracteristici stilistice, erau pe latura sudica. Avariata de turci in anii 1421 si 1432, minastirea a fost desfiintata de Matei Corvin in anul 1474, bunurile sale fiind trecute in proprietatea Sibiului.Din vastul complex manastiresc se mai pasteaza intact doar corul si absida. Bastionul din partea sud-estica, odinioara folosit la aparare, este astazi clopotnita. Destul de serios afectata de vremuri este si fresca, pe partea interioara a zidurilor cetatii mai observindu-se doar 14 imagini, ce reprezinta patimile lui Iisus, datind din 1781. In fosta nava centrala a bisericii ale carei bolti sunt prabusite, a fost organizat un cimitir al soldatilor germani cazuti in luptele din sept-oct 1916 in Batalia Sibiului.Tratarea plastica constituie un caz unic in plastica goticului transilvanean din faza cisterciana.Un detaliu de o calitate exceptionala este discul usor concav, aflat in centrul cheii de bolta, unde se afla capul Mariei incoronat sub aspectul reginei ceresti. Datarea cheii de bolta s-a facut catre mijlocul sec.XIII-lea, curind dupa invazia tatara de la 1241, cind santierul cistercian a cunoscut o faza hotaritoare, caruia i se atribuie si zidirea in piatra a minastirii.

Pe Internet am gasit cite ceva si despre calugarii cistercieni:
Ordinul Cistercian a fost infiintat de abatele Benedict Robert de Molesme in 1098, in Burgundia, in mlastina de la Cistercium. Cistercienii au dorit sa se intoarca la regulile de baza ale calugarilor: saracia si castitatea. Numele ordinului vine de la forma latina a cuvantului "trestie". Carta a fost cea mai estica abatie si un lacas important al catolicismului.

Un articol frumos despre cistercienii de la Cirta gasiti aici: http://www.formula-as.ro/2001/455/romania-necunoscuta-33/romania-necunoscuta-2121


Aceasta este, in mare, istoria acestei asezari. Cei ce o administreaza isi dau intreaga silinta ca locul sa fie intretinut si conservat asa cum se cuvine. Numai ca fortele lor sunt limitate. Poate se va gasi cineva luminat la cap si cu putere de decizie care sa actioneze coerent macar pentru conservarea a ceea ce exista acum.

Pentru a lamuri citiva din termenii din arhitectura:Sursa imaginii este:
http://www.kirchenburgen.euindex.php?n=buildinghistory&lang=ro

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 2

  • oanaaandreeab

    05 sep 2012 08:31:29

    buna ziua, toata admiratia pentru pasiunea pe care o manifestati fata de aceste monumente de patrimoiu. cautam un numar cat mai corect al cetatilor si bisericilor fortificate de pe teritoriul transilvaniei. din sursele pe care le-am consultat pana acum reiese ca au fost in jur de 300, din care mai exista aproximativ 150. dar n-am inteles exact daca se face referire doar la biserici sau la toate siturile. tinand cont de consecventa cu care ati scris despre acestea, indraznesc sa va intreb daca stiti in ce masura pot fi verificate informatiile respective. va multumesc.

  • Bogdan

    07 sep 2012 12:26:01

    E greu de spus cite biserici fortificate au existat. Unele surse dau 340, altele se opresc la 150-200. Cert este ca nu exista o evidenta clara a acestora. Eu am gasit cetati si biserici in locuri despre care nu am gasiit nici un fel de referinte. Oricum nu este important numarul, ci cum avem grija de ceea ce ne-a mai ramas.

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2023