Biserica fortificata de la Valea Viilor

Data publicării: 10 mar 2009

Ca prin  Ardeal exista tot felul de locuri mai mult sau mai putin ascunse si pline de surprize e lucru stiut. Ca informatii despre multe astfel de locuri nu exista iara e stiut. Ca infrastructura e la pamint e un adevar de necontestat. Poate ca acesta e pretul care trebuie platit, aici, in Romania sa vezi locuri frumoase. Si spun asta din proprie experienta: orice spatiu descoperit de mase va ajunge pingarit.
 
In Valea Viilor( Wurmloch in limba sasilor ) se afla una dintre cele mai impresionante biserici fortificate din Transilvania. Poarta hramul Sf. Petru si a fost construita in sec. 13 si a fost fortificata in sec. XV.  Cadrul natural este si el minunat, satul e adunat cuminte intre dealuri blinde insa lipsite de vita de vie( oare de unde vine numele satului?).Biserica te lasa fara rasuflare de la prima privire. Este masiva, inalta, ocrotita  ziduri in forma ovala, in care se intra printr-un gang boltit situat in partea de vest, care putea fi inchis cu o hersa. Se mai pastreaza bastioanele pe flancuri, in cele patru puncte cardinale. Zidurile ajung la 6-7 metri inaltime si au metereze si guri de aruncare sprijinite pe console. Nava are un plafon boltit cu o retea complicata de nervuri, care se sprijina pe 7 perechi de stalpi, jumatate ascunsi in zid. Pe zidul cetatii sta scris, din cetini, 702 ani. In fata ochilor  avem o minune.

Vizitam micul si cochetul parc din centrul localitatii dominat de bustul profesorului, compozitorului si dirijorului Martian Negrea, originar din Valea Viilor. Aruncam ochii si pe troita inchinata eroilor din localitate. Ca pe mai toate troitele din Ardeal observam nume de maghiari, sasi si romani. Insa privirea aluneca tot timpul spre minunata biserica luminata blind de rasaritul lui 1 Decembrie.Putina istorie( sursa: Panoul Informativ de la intrare)
Ansamblul bisericii fortificate Valea Viilor este caracteristic pentru tipul de fortificare a unei biserici preexistente avind amenajarile devensive cele mai complexe, cel mai bine organizate din localitatile de colonizare saseasca din Transilvania si de un pitoresc remarcabil. Biserica gotica, mentionata documentar in 1414 a fost construita pe locul unei biserici romanice. Era o biserica-sala, cu turn pe vest, cor alungit si absida poligonala. Biserica avea un tavan de lemn fiind inconjurata de o incinta ovala.

La sfirsitul secolului XV si inceputul secolului XVI biserica a fost fortificata: deasupra navei a fost ridicat un nivel de aparare pe arcade si contraforti, caile de acces prin sud si nord au fost suprainaltate si protejate cu herse, a fost inchis accesul de vest, turnul de vest a fost suprainaltat cu nivele de aparare si paza pe arcade si contraforti. Amenajarile defensive cele mai complexe au fost ridicate deasupra corului si absidei: zidurile acestora au fost ingropate pentru a suporta turnul masiv cu trei nivele de aparare din caramida si un nivel deschis pe arcade si contraforti. Acoperisul piramidal este intreupt de nivelul al cincelea de paza. Tavanul navei a fost inlocuit cu o bolta in retea, iar in cor a fost sapata o fintina. Incinta ovala a fost inaltata si inzestrata cu drum de straja pe arcade si guri de tragere, iar spre est, sud si nord au fost construite turnuri in vreme ce spre vest a fost construit un turn de poarta.Localitatea, atestata documentar la 1263 era asezata intr-o cunoscuta zona viticola( de aici numele satului, asadar). Pastreaza structura istorica: piata triunghilara cu biserica fortificata in centru si trei ulite  la colturi, ca si planul locuintelor si decoratia fatadelor din care este de remarcat vrejul de vie, parte a stemei scaunului de Medias.

In anul 1738, biserica sufera unele stricaciuni din cauza unui cutremur, reparatiile fiind gata in 1742. Renovari se mai fac in 1781 si 1826. Biserica este inconjurata de un singur zid de incinta, de la care s-au mai pastrat 4 bastioane.

Turnul estic este datat 1501, data care poate fi si a constructiei zidului de incinta care a pastrat un drum de straja boltit, mai ales  in partea sudica, mai bine pastrat decat cel nordic. n interior se pastreaza vechea cristelnita, strana preotului, datata 1526, altarul din 1779, cu sculpturi executate de Johann Folbarth din Sighisoara, coroana, plasata deasupra amvonului, din 1746, tabernacolul din partea nordica a corului datand din 1504. Biserica - cetate propriu-zisa este compusa dintr-o incinta ovala cu arcade si coridor de aparare, dublata in nord si sud.Biserica de la Valea Viilor face parte din patrimoniul UNESCO din anul 1999, alaturi de inca sase biserici fortificate: Biertan ( jud. Sibiu ), Cilnic (jud. Alba), Dirjiu (jud. Harghita) , Prejmer ( jud. Brasov ), Saschiz ( jud. Mures) si Viscri( jud. Brasov).

Pentru a lamuri citiva din termenii din arhitectura priviti aici :Sursa imaginii este: http://www.kirchenburgen.euindex.php?n=buildinghistory&lang=ro

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 1

  • Emma

    11 apr 2014 07:55:59

    Dragut articol despre comuna mea natala. As vrea sa iti raspund la intrebarea "de unde vine numele de Valea Viilor?". Ei bine mai demult (stiu si eu de la bunicii si strabunicii mei), dealurile aceste comune erau pline de vita de vie si de aici vine numele de Valea Viilor :)

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2023