Lebedele de pe Lacul Pangarati

Data publicării: 06 feb 2017

De curind am vizitat citeva obiective din judetul Neamt. Mergind cu masina, am remarcat pe Lacul Pangarati o multime de pasari. Si cind zic o multime sa va ginditi la ordinul sutelor. De ceva vreme Lacul Pangarati a devenit loc de iernat pentru lebede şi numeroase alte specii de păsări de apă. Lebedele vin aici de câţiva ani, migrând dinspre nord unde iernile sunt mai aspre. Pe mai multe lacuri din zona, ferite de vânt şi cu suprafaţa neîngheţată complet, ele găsesc condiţii excelente pentru a ierna. De obiciei lebedele rămân pe lac până în luna martie când migraţia le poartă înapoi spre nord.


Ocrotite de lege şi declarate monumente ale naturii, lebedele de iarnă, aşa cum sunt numite în popor, au devenit atracţia trecătorilor şi a vizitatorilor, care nu vor să plece mai departe fără a poposi câteva clipe pentru a le admira şi a le face o fotografie. Din acest motiv, pentru turişti s-au amenajat pe malul lacului Pângăraţi câteva locuri de popas de unde pot admira numeroasele specii de păsări care trăiesc aici.


Oamenii locului s-au obişnuit cu ele şi le ocrotesc. Fenomenul este explicat de specialişti prin modificările climatice care au avut loc în ultimii ani, în special din cauza încălzirii globale.


Alături de lebede mai iernează aici următoarele specii de păsări de apă: raţa mare, raţa sunătoare, corcodel mic, corcodel cu gât negru, corcodel cu gât roşu, ferestraş mare, ferestraş moţat, ferestraş mic, raţă sunătoare şi raţă moţată. În scopul cunoaşterii şi protejării acestor specii s-au demarat mai multe proiecte la nivel judeţean de conservare a zonei.

 

 

Desi poate ca lebedele par prietenoase si desi se pot apropia mult de oameni, va sfatuiesc sa nu incercati sa le atingeti. Multumiti-va sa le priviti si atit.

 

Atunci cind am fost noi, un tip a tinut cu tot dinadinsul sa prinda o lebada. Pasarea i-a dat rapid o lectie: s-a cacat pe el!

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022