Biserica fortificata de la Cloasterf

Data publicării: 17 mar 2009

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Am ajuns la Cloasterf ( comuna Saschiz, jud. Mures ) minat de un articol scris de Dl. Radu Olatean pe site-ul art-historia.blogspot.com. Am trecut cu masina de citeva ori prin zona insa mai de fiecare data noaptea sau foarte de dimineata.


Acolo se afla o foarte interesanta biserica fortificata ce poarta numele Sf. Nicolae! De aici vine si numele satului. In germana Nicolae se spune Niklaus de unde vine Klosdorf, denumirea germana a localitatii.

Biserica fortificata din Cloasterf, situata pe strada principala a satului, a fost construita la inceputul sec. 16. Este imprejmuita cu cu zid in forma de patrulater cu cate un turn in fiecare colt si consta dintr-o biserica-sala care se continua la est cu un cor si un turn clopotnita. Corul si sala sint acoperite de un nivel de aparare. Constructia a fost terminata la 1523.  Interesant e faptul ca biserica de la Cloasterf a fost conceputa inca de la inceput, din stadiul de proiect, a fii o biserica-cetate.


Ceea ce te impreioneaza imediat dupa ce ai pasit in Biserica e mobilierul. Mobilierul asta e o adevarata minune. Pe panourile stranelor gasim motive populare sasesti dar si elemente ce arata ca imaginatia creatorilor nu a fost cenzurata.


La intrebarea mea,(citi sasi mai sunt in sat?) insotitorul nostru, Dl. Aurel ne spune ca in sat nu mai exista decit un singur sas care insa e tare batrin. Urc la etaj, la stranele destinate tineretului. Observ ca scarile isi continua ascensiunea si merg pina la capat. Ma trezesc in mijlocul unui sistem complicat de birne si caprori. Sunt pe tavanul bisericii! Interiorul e luminat destul de bine de soarele ajutat de zapada care se strecoara inauntru prin multele si micie ferestruici de pe partea superioara a bisericii.


Cetatea a fost putin restaurata acum citiva ani de Fundatia Mihai Eminescu Trust iar langa turnul clopotnita (de veac 19) e o camera de oaspeti amenajata cu mobilier traditional sasesc.


Cum ajung la Cloasterf
Satul Cloasterf se afla in vecinatatea soselei ce leaga Brasov de Sighisoara. Bifurcatia se afla intre localitatile Mihai Viteazul si Saschiz.

Pentru a vizita biserica adesati-va domnului Aurel, pe care il gasiti la numarul 99( a doua casa pe stinga cum intrati in sat).


Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2023