Biserica fortificată de la Cloașterf

Data publicării: 17 mar 2009

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Am ajuns la Cloasterf ( comuna Saschiz, jud. Mureş ) mânat de un articol scris de Dl. Radu Oltean pe site-ul art-historia.blogspot.com. Am trecut cu maşina de câteva ori prin zonă însă mai de fiecare dată noaptea sau foarte de dimineaţă.


Acolo se află o foarte interesantă biserică fortificată ce poartă numele Sf. Nicolae! De aici vine şi numele satului. În germană Nicolae se spune Niklaus de unde vine Klosdorf, denumirea germană a localităţii.

Biserica fortificată din Cloașterf, situată pe strada principală a satului, a fost construită la începutul sec. 16. Este împrejmuită cu cu zid în formă de patrulater cu câte un turn în fiecare colţ şi constă dintr-o biserică-sală care se continuă la est cu un cor şi un turn clopotniţă. Corul şi sala sunt acoperite de un nivel de apărare. Construcţia a fost terminată la 1523. Interesant e faptul că biserica de la Cloașterf a fost concepută încă de la început, din stadiul de proiect, a fi o biserică-cetate.


Ceea ce te impresionează imediat după ce ai păşit în biserică e mobilierul. Mobilierul ăsta e o adevărată minune. Pe panourile stranelor găsim motive populare săseşti dar şi elemente ce arată că imaginaţia creatorilor nu a fost cenzurată.


La întrebarea mea, câţi saşi mai sunt în sat, însoţitorul nostru, Domnul Aurel ne spune că în sat nu mai există decât un singur sas care însă e tare bătrân. Urc la etaj, la stranele destinate tineretului. Observ că scările îşi continuă ascensiunea şi merg până la capăt. Mă trezesc în mijlocul unui sistem complicat de bârne şi caprori. Sunt pe tavanul bisericii! Interiorul e luminat destul de bine de soarele ajutat de zăpadă care se strecoară înăuntru prin multele şi micile ferestruici de pe partea superioară a bisericii.


Cetatea a fost puţin restaurată acum câţiva ani de Fundaţia Mihai Eminescu Trust iar lângă turnul clopotniţă (de veac 19) e o cameră de oaspeţi amenajată cu mobilier tradiţional săsesc.


Cum ajung la Cloasterf
Satul Cloasterf se afla în vecinătatea şoselei ce leagă Braşovul de Sighişoara. Bifurcaţia se află între localităţile Mihai Viteazul şi Saschiz.

Pentru a vizita biserica adresați-vă domnului Aurel, pe care îl găsiţi la numărul 99( a doua casă pe stânga cum intraţi în sat).


Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024