Bulgaria obscura: Buzludzha

Data publicării: 23 feb 2018

Muntii Balcani si in general Bulgaria iti ofera lucruri extrem de interesante. Bulgarii au de oferit o gramada de experiente printre cele mai diverse. Am descoperit in tara vecina locuri unice si peisaje care la noi in tara nu le poti gasi.
 
Spre deosebire de Romania, autoritatile bulgare au decis sa pastreze toate monumentele comuniste si dupa 1990. Si cred ca a fost o decizie buna fiindca multii de ani de comunism fac parte ca vrem, ca nu vrem, din istorie.
 
Faptul ca in Bulgaria inca vedem in foarte multe locuri monumente comuniste ne face sa ne aducem aminte de perioada trista prin care a trecut tot estul Europei. Si poate ne va ajuta sa nu mai traim astfel de experimente niciodata.
 
In anul 2017, profitind de zilele libere de la Sf. Maria am organizat o excursie in Bulgaria. Primele obiective vizitate au fost Cascada Hotnitsa si orasul Veliko Tarnovo, despre care am mai scris.
 
Apoi ne-am indreptat catre doua locuri interesante din Muntii Balcani: Buzludzha( se citeste Buzlugea ) si Pasul Shipka.
 
Traseul auto a fost asa:
Brasov - Bucuresti - Giurgiu - Ruse - Veliko Tarnovo - Pasul Shipka( se tin indicatoarele catre Gabrovo si Kazanluk )


 
Din pasul Shipka un indicator bine pozitionat ne trimite inca 12 km spre Buzludzha. Acesti 12 km de drum sunt plini cu gropi, asadar trebuie mers cu precautie. Parcam masinile in fata unui monument gigantic reprezentind doua maini cu faclii.


 
Si acum sa prezentarile:
 
Buzludzha este un vârf al Munților Balcani, Bulgaria având 1441 metri înălțime. Pentru a comemora înființarea în 1891 a Partidului Social-Democrat din Bulgaria, precursorul Partidului Comunist Bulgar, regimul comunist bulgar a ridicat aici un monument ciudat care a fost inaugurat în 1981.


 
Monumentul arata din exterior ca o mare farfurie zburatoare avind linga un turn inalt de 70 pe care este desenata o mare stea. In interior exista doua sali circulare, ai cărei pereți sunt decorați peste 243 de metri pătrați de mozaic. Cupola este înaltă de 15 metri, iar pe bolta acesteia, pe lângă simbolul comunismului, secera și ciocanul, se află inscripționat celebrul slogan: "Proletari din toate țările, uniți-vă!".
 
Monumentul a fost inaugurat în 1981, la aniversarea a 1300 de ani de la înființarea statului bulgar și a atras mulți vizitatori. Banii necesari constructiei au fost strinsi din donatii dar si dati din bugetul statului astfel ca se poate spune ca fiecare cetatean bulgar a contribuit la ridicarea sa.
 
Cladirea a fost folosita in trecut ca gazda pentru sedintele Partidului Comunist din Bulgaria.
 
După 1989, odată cu căderea comunismului, responsabilitatea pentru întreținerea clădirii este pasată între guvern, prefectură și primăria orașului Stara Zagora, astfel că aceasta ajunge într-o stare avansată de degradare. Totuși, în fiecare an, la sfârșit de iulie, simpatizanții Partidului Socialist se adună aici pentru aniversarea partidului.

 


 
Astăzi, edificiul se află în stare avansata de degradare, fiind abandonat. Si probabil ca dupa un timp se va prabusi. Pacat ca nu a fost valorificat insa nici un fel. Din cite am vazut sala arata interesant iar munca si migala atitor oamani ar fi meritat mai multa apreciere. Ar fi putut fi orice: o sala de spectacole, un patinoar, un centru expozitional  de exemplu. Dar povesti de genul asta se intilnesc mai peste tot prin Balcani.
 
Mai jos aveti citeva filmulete.

Primul este un documentar in limba bulgara insa acesta arata cel mai bine cum s-a muncit acolo si cum arata interiorul:

 

Cel de-al doilea poveste lucruri inedite legate de acest monument:

 

Aflam ca inceputul constructiei a insemnat o dinamitare. Scopul a fost nivelarea virfului Buzludzha a carui inaltime a fost redusa cu 9 metri.

Constructia a durat 9 ani. 20 de artisti bulgari au conceput decorarea monumentului.

Pe inelul interior a fost dedicat istoriei Partidului Comunist. Pe cel exterior, adica pe coridoare, au fost pictate 14 fresce reprezentid dezvoltarea statului comunist.

Holul central a fost decorat cu doua sculpturi numite Partidul si Libertatea. Ironic, nu?
Pe exterior in stinga si in dreapta intrarii au fost scrise cu litere mari versuri din Internationala si Marsul Muncitorilor.

In partea de jos a scarilor exista doua sculpturi mari ce simbolizeaza valurile revolutiei. Azi arata deplorabil.

Buzludzha este cel mai mare monument din Bulgaria si propaganda a spus ca a fost ridicat si in cinstea aniversarii intemeierii statului bulgar in secolul XIII. De asemenea reprezinta si un semn de multumire a poprului bulgar fata de Partidul Comunist. ( mai sa fie!? ).

Presedintele comunist de la acea vreme Todor Zhivkov a asezat in monument o asa numita capsula a timpului in care a fost scris un mesaj pentru generatiile urmatoare. Mesajul vorbea despre importanta istorica a Buzluzhei. Oare ce s-o fi ales de aceasta capsula a timpului? Ma gindesc ca a furat-o cineva intre timp.

Monumentul a fost inaugurat la 23 August 1981 cu mare fast, onoruri militare si salve de tun. Ziua aceea a fost decretata sarbatoare nationala. Todor Zhivkov spunea atunci: Fie ca drumurile si potecile care ne aduc aici sa nu fie niciodata abandonate. Exact asta s-a intimplat azi.

Iar ultimul film ne arata cam ce a mai ramas:

 
Si acum sa va povestesc ce am facut noi. Din locul in care am lasat masinile am luat-o pe o poteca de pamant ce trecea prin spatele monumentului cu maini si faclii. Intram putin intr-o padurice. Dupa ce iesim gasim poteca oficiala, pietruita. De la distanta monumentul arata si acum spectaculos, impunator. Odata ajuns la baza lui observi de fapt cit este de degradat.


 
Linga intrare lipsesc o gramada de litere din imnul Internationalei, peretii exteriori sunt plini de grafitti, pe alocuri gaseti balegi. Cind ridici privirea vezi ca apa s-a infiltrat serios in mai multe locuri. Undeva se gasesc citeva gauri destul de mari care cred ca au fost facute ulterior ca sa se scurga apa prin ele. Interiorul este de asemenea devastat. O mare parte din ceea ce era pe tavan s-a prabusit in interior. Doar stema cu secera si ciocanul a mai rezistat.
Deasupra intratii cineva a scris mare, cu rosu: Nu va uitati trecutul! O parte din acest mesaj a fost acoperit cu doua panouri in  care cred ca se spune ca nu ai voie sa mergi inauntru.

Trecutul si viitorul: In fata monumentului se gasesc o multime de centrale eoliene.

 
Am descoperit si locul prin care cei curajosi pot face o incursiune in interior. Nu am facut-o, personal mi se pare mult prea riscant. Si cu siguranta nu e placut sa te trezesti ca iti cade in cap ceva din tavan.


 
Concluziile noastre au fost variate: unora nu le-a placut pur si simplu, altii au apreciat originalitatea constructiei. Eu consider ca merita sa faci o excursie pina aici si sa tragi invatamintele necesare. Stiam de Buzludzha de ani buni, insa mi-ar fi placut mult sa o vad cind monumentul era intretinut corespunzator.

Salut voios de pionier

Doua maini

Mozaicurile au fost realizate cu foarte multa migala si este pacat ca s-au distrus. Exista insa o raza de speranta. Un ONG bulgaresc a venit cu un proiect viabil de reabilitarea a monumentului si a si strins in acest scop peste 1 milion de euro. Doar ca suma aceasta, desi este mare, inca nu e suficienta. 

Foto: Dan Chirita si Bogdan Balaban

 Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022