Bulgaria obscură: Buzludzha

Data publicării: 23 feb 2018

Munţii Balcani şi în general Bulgaria îţi oferă lucruri extrem de interesante. Bulgarii au de arătat o grămadă de experienţe printre cele mai diverse. Am descoperit în ţara vecină locuri unice şi peisaje care la noi în ţară nu le poţi găsi.

Spre deosebire de România, autorităţile bulgare au decis să păstreze toate monumentele comuniste şi după 1990. Şi cred că a fost o decizie bună fiindcă mulţii de ani de comunism fac parte că vrem, că nu vrem, din istorie.

Faptul că în Bulgaria încă vedem în foarte multe locuri monumente comuniste ne face să ne aducem aminte de perioada tristă prin care a trecut tot estul Europei. Şi poate ne va ajuta să nu mai trăim astfel de experimente niciodată.

În anul 2017, profitând de zilele libere de la Sf. Maria am organizat o excursie în Bulgaria. Primele obiective vizitate au fost Cascada Hotnitsa şi oraşul Veliko Tarnovo, despre care am mai scris.

Apoi ne-am îndreptat către două locuri interesante din Munţii Balcani: Buzludzha( se citeşte Buzlugea ) şi Pasul Shipka.

Traseul auto a fost aşa:
Braşov - Bucureşti - Giurgiu - Ruse - Veliko Tarnovo - Pasul Shipka( se ţin indicatoarele către Gabrovo şi Kazanluk )


Din pasul Shipka un indicator bine poziţionat ne trimite încă 12 km spre Buzludzha. Aceşti 12 km de drum sunt plini cu gropi, aşadar trebuie mers cu precauţie. Parcam maşinile în faţa unui monument gigantic reprezentând două mâini cu făclii.


 
Şi acum să prezentările:

Buzludzha este un vârf al Munților Balcani, Bulgaria având 1441 metri înălțime. Pentru a comemora înființarea în 1891 a Partidului Social-Democrat din Bulgaria, precursorul Partidului Comunist Bulgar, regimul comunist bulgar a ridicat aici un monument ciudat care a fost inaugurat în 1981.


 
Monumentul arata din exterior ca o mare farfurie zburătoare având lângă un turn înalt de 70 pe care este desenată o mare stea. În interior există două săli circulare, ai cărei pereți sunt decorați cu peste 243 de metri pătrați de mozaic. Cupola este înaltă de 15 metri, iar pe bolta acesteia, pe lângă simbolul comunismului, secera și ciocanul, se află inscripționat celebrul slogan: "Proletari din toate țările, uniți-vă!".

Monumentul a fost inaugurat în 1981, la aniversarea a 1300 de ani de la înființarea statului bulgar și a atras mulți vizitatori. Banii necesari construcţiei au fost strânşi din donaţii dar şi daţi din bugetul statului astfel că se poate spune că fiecare cetăţean bulgar a contribuit la ridicarea sa.

Clădirea a fost folosită în trecut ca gazdă pentru şedinţele Partidului Comunist din Bulgaria.

După 1989, odată cu căderea comunismului, responsabilitatea pentru întreținerea clădirii este pasată între guvern, prefectura și primăria orașului Stara Zagora, astfel că aceasta ajunge într-o stare avansată de degradare. Totuși, în fiecare an, la sfârșit de iulie, simpatizanții Partidului Socialist se adună aici pentru aniversarea partidului.

 


 

Astăzi, edificiul se află în stare avansată de degradare, fiind abandonat. Şi probabil că după un timp se va prăbuşi. Păcat că nu a fost valorificat însă nici un fel. Din câte am văzut sala arăta interesant iar munca şi migala atâtor oamani ar fi meritat mai multă apreciere. Ar fi putut fi orice: o sală de spectacole, un patinoar, un centru expoziţional de exemplu. Dar poveşti de genul ăsta se întâlnesc mai peste tot prin Balcani.

Mai jos aveţi câteva filmuleţe.

Primul este un documentar în limba bulgară însă acesta arată cel mai bine cum s-a muncit acolo şi cum se prezenta interiorul:

 

Cel de-al doilea povestește lucruri inedite legate de acest monument:

 

Aflăm că începutul construcţiei a însemnat o dinamitare. Scopul a fost nivelarea vârfului Buzludzha a cărui înălţime a fost redusă cu 9 metri.

Construcţia a durat 9 ani. 20 de artişti bulgari au conceput decorarea monumentului.

Inelul interior a fost dedicat istoriei Partidului Comunist. Pe cel exterior, adică pe coridoare, au fost pictate 14 fresce reprezentid dezvoltarea statului comunist.

Holul central a fost decorat cu două sculpturi numite Partidul şi Libertatea. Ironic, nu?
Pe exterior în stânga şi în dreapta intrării au fost scrise cu litere mari versuri din Internaţională şi Marşul Muncitorilor.

În partea de jos a scărilor există două sculpturi mari ce simbolizează valurile revoluţiei. Azi arata deplorabil.

Buzludzha este cel mai mare monument din Bulgaria şi propaganda a spus că a fost ridicat şi în cinstea aniversării întemeierii statului bulgar în secolul XIII. De asemenea reprezintă şi un semn de mulţumire a poprului bulgar faţă de Partidul Comunist. ( măi să fie!? ).

Preşedintele comunist de la acea vreme, Todor Zhivkov, a aşezat în monument o aşa numită capsulă a timpului în care a fost scris un mesaj pentru generaţiile următoare. Mesajul vorbea despre importanţa istorică a Buzludzhei. Oare ce s-o fi ales de această capsulă a timpului? Mă gândesc că a furat-o cineva între timp.

Monumentul a fost inaugurat la 23 August 1981 cu mare fast, onoruri militare şi salve de tun. Ziua aceea a fost decretată sărbătoare naţională. Todor Zhivkov spunea atunci: Fie ca drumurile şi potecile care ne aduc aici să nu fie niciodată abandonate. Exact asta s-a întâmplat azi.

Iar ultimul film ne arată cam ce a mai rămas:

 
Şi acum să vă povestesc ce am făcut noi. Din locul în care am lăsat maşinile am luat-o pe o potecă de pământ ce trecea prin spatele monumentului cu mâini şi făclii. Intrăm puţin într-o pădurice. După ce ieşim găsim poteca oficială, pietruită. De la distanţă monumentul arata şi acum spectaculos, impunător. Odată ajuns la baza lui observi de fapt cât este de degradat.


 
Lângă intrare lipsesc o grămadă de litere din imnul Internaţionalei, pereţii exteriori sunt plini de grafitti, pe alocuri gasești balegi. Când ridici privirea vezi că apa s-a infiltrat serios în mai multe locuri. Undeva se găsesc câteva găuri destul de mari care cred că au fost făcute ulterior ca să se scurgă apa prin ele. Interiorul este de asemenea devastat. O mare parte din ceea ce era pe tavan s-a prăbuşit în interior. Doar stema cu secera şi ciocanul a mai rezistat.
Deasupra intrării cineva a scris mare, cu roşu: Nu vă uitaţi trecutul! O parte din acest mesaj a fost acoperit cu două panouri în care cred că se spune că nu ai voie să mergi înăuntru.

Trecutul și viitorul: în fața monumentului se găsesc o multime de centrale eoliene.

 
Am descoperit şi locul prin care cei curajoşi pot face o incursiune în interior. Nu am făcut-o, personal mi se pare mult prea riscant. Şi cu siguranţă nu e plăcut să te trezeşti că îţi cade în cap ceva din tavan.


 
Concluziile noastre au fost variate: unora nu le-a plăcut pur şi simplu, alţii au apreciat originalitatea construcţiei. Eu consider că merită să faci o excursie până aici şi să tragi învăţămintele necesare. Ştiam de Buzludzha de ani buni, însă mi-ar fi plăcut mult să o văd când monumentul era întreţinut corespunzător.

Salut voios de pionier

Două mâini

Mozaicurile au fost realizate cu foarte multă migală şi este păcat că s-au distrus. Există însă o rază de speranţă. Un ONG bulgăresc a venit cu un proiect viabil de reabilitarea a monumentului şi a şi strâns în acest scop peste 1 milion de euro. Doar că suma aceasta, deşi este mare, încă nu e suficientă.

Foto: Dan Chiriţă şi Bogdan Balaban

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024