Bulgaria: Pasul Shipka

Data publicării: 13 mar 2018

După vizita la ceea ce a mai rămas din Monumentul Comunist de pe Vf. Buzludzha, am revenit la drumul bun ce traversează Munţii Balcani. Punctul cel mai înalt al acestui drum se găseşte în Pasul Shipka, la 1150m.

Acest pas a fost în trecut teatru de război important în istoria pentru obţinerea independentei Bulgariei. În 1877-1878 aici s-au dat lupte grele între bulgarii sprijiniţi de ruşi şi trupele otomane.

A fost vorba despre 4 bătălii desfăşurate aici, în cadrul Războiului Ruso-Turc. Momentul crucial a fost cel din luna iulie a anului 1877, când 2.500 de soldaţi ruşi şi un efectiv de 5.000 de haiduci bulgari au reuşit să înfrângă o garnizoană turcă de 30.000 de soldaţi, cucerind poziţiile fortificate şi punctele strategice din Shipka.

După acest moment, bulgarii şi ruşii au reuşit să-şi menţină poziţiile şi să respingă alte trei încercări ale forţelor turce de a recuceri trecătoarea. Din acest avanpost, forţele combinate ale soldaţilor ruşi şi ale haiducilor bulgari, care cunoşteau perfect toate potecile montane, au lansat o ultimă ofensivă soldată cu încercuirea forţelor otomane şi cu capturarea lui Veissel Paşa, comandantul turc.

De aceea bulgării au ţinut să marcheze acest moment ridicând aproape de pas, pe Vf. Stolevo, un turn. La acesta se poate urca pe jos direct din Pasul Shipka, urcând o grămadă de scări de piatră, nu multe, doar 890. De asemenea există şi accces auto, o şosea cam de 1km lungime te duce până la baza urcării finale.

De aici şi până la turn sunt bineînțeles alte multe trepte de urcat, însă efortul este răsplătit cu un peisaj tare fain.

Memorialul Shipka a fost inaugurat în anul 1934, fiind realizat de arhitectul Atanas Donkov şi sculptorul Aleksandar Andreev. Monumentul principal are forma unui trunchi de piramidă, cu înălţimea de 31 metri.

 

 

 













Un leu uriaş din bronz, lung de opt metri şi înalt de patru, veghează deasupra intrării. La subsol a fost amplasat un sarcofag din marmură, în care odihnesc rămăşiţele pământeşti ale soldaţilor ruşi şi haiducilor bulgari căzuţi eroic în lupte. La celelalte 4 nivele ale clădirii, sunt expuse steaguri şi arme din acea periodă.


 
Vizitarea turnului se face pe bază de bilet. Care nu este chiar ieftin, 10 leva.


Aproape de turn, la câteva minute de mers pe jos, se găseşte Vf. Shipka. Se merge până la el pe o potecă stâncoasă. De acolo este o panoramă foarte faină şi se poate privi, în condiţii de vizibilitate bună, până la mari depărtări. Se văd monumentul comunist Buzludzha, oraşele Shipka, Gavrovo, Kazanluk. Vârful este marcat cu o cruce rusească.



Şi la final încă o informaţie:  În limba bulgară Shipka înseamnă trandafir sălbatic, denumire care face trimitere directă la altă ocupaţie tradiţională a locuitorilor de aici: cutivarea trandafirilor utilizaţi pentru comercializarea apreciatei esenţe de trandafir.



Noi am cumpărat de-a lungul anilor tot felul de produse pe bază de trandafiri și toate s-au dovedit foarte bune.


 
Așadar de ajungeți prin partea asta a Bulgariei, aveți ce vedea.

 

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024