Bulgaria: Pasul Shipka

Data publicarii: 13 mar 2018

upa vizita la ceea ce a mai ramas din Monumentul Comunist de pe Vf. Buzludzha, am revenit la drumul bun ce traverseaza Muntii Balcani. Punctul cel mai inalt al acestui drum se gaseste in Pasul Shipka, la 1150m.

Acest pas a fost in trecut teatru de razboi important in istoria pentru obtinerea independentei Bulgariei. In 1877-1878 aici s-au dat lupte grele intre bulgarii sprijiniti de rusi si trupele otomane.

A fost vorba despre 4 bătălii desfăşurate aici, în cadrul Războiului Ruso-Turc. Momentul crucial a fost cel din luna iulie a anului 1877, când 2.500 de soldaţi ruşi şi un efectiv de 5.000 de haiduci bulgari au reuşit să înfrângă o garnizoană turcă de 30.000 de soldaţi, cucerind poziţiile fortificate şi punctele strategice din Shipka.

După acest moment, bulgarii şi ruşii au reuşit să-şi menţină poziţiile şi să respingă alte trei încercări ale forţelor turce de a recuceri trecătoarea. Din acest avanpost, forţele combinate ale soldaţilor ruşi şi ale haiducilor bulgari, care cunoşteau perfect toate potecile montane, au lansat o ultimă ofensivă soldată cu încercuirea forţelor otomane şi cu capturarea lui Veissel Paşa, comandantul turc.

De aceea bulgarii au tinut sa marcheze acest moment ridicind aproape de pas, pe Vf. Stolevo, un turn. La acesta se poate urca pe jos direct din Pasul Shipka, urcind o gramada de scari de piatra, nu multe, doar 890. De asemenea exista si accces auto, o sosea cam de 1km lungime te duce pina la baza urcarii finale.

De aici si pina la turn sunt binenteles alte multe trepte de urcat, insa efortul este rasplatit cu un peisaj tare fain.

Memorialul Shipka a fost inaugurat în anul 1934, fiind realizat de arhitectul Atanas Donkov şi sculptorul Aleksandar Andreev. Monumentul principal are forma unui trunchi de piramidă, cu înălţimea de 31 metri.

 

 

 

 


Un leu uriaş din bronz, lung de opt metri şi înalt de patru, veghează deasupra intrării. La subsol a fost amplasat un sarcofag din marmură, în care odihnesc rămăşiţele pământeşti ale soldaţilor ruşi şi haiducilor bulgari căzuţi eroic în lupte. La celelalte 4 nivele ale clădirii, sunt expuse steaguri şi arme din acea periodă.


 
Vizitarea turnului se face pe baza de bilet. Care nu este chiar ieftin, 10 leva.


 
Aproape de turn, la citeva minute de mers pe jos, se gaseste Vf. Shipka. Se merge pina la el pe o poteca stincoasa. De acolo este o panorama foarte faina si se poate privi, in conditii de vizibilitate buna, pina la mari departari. Se vad monumentul comunist Buzludzha, orasele Shipka, Gavrovo, Kazanluk. Virful este marcat cu o cruce ruseasca.


 
Si la final inca o informatie:  În limba bulgară Shipka înseamnă trandafir sălbatic, denumire care face trimitere directă la altă ocupaţie tradiţională a locuitorilor de aici: cutivarea trandafirilor utilizaţi pentru comercializarea apreciatei esenţe de trandafir.
 
Noi am cumparat de-a lungul anilor tot felul de produse pe baza de trandafiri si toate s-au dovedit foarte bune.


 
Asadar de ajungeti prin partea asta a Bulgariei, aveti ce vedea.

 

Adauga un comentariu Inapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adaugati un comentariu

Citeste si alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2021