Bulgaria: Pesterile Prohodna si Saeva Dupka

Data publicării: 26 mar 2018

Astazi am sa povestesc mai multe despre doua pesteri foarte interesante si foarte accesibile din Bulgaria. Vizita a fost facuta la inceputul lui martie 2018.

Am intrat in Bulgaria vineri dimineata pe la Ruse. Taxa de trecere pe podul Giurgiu - Ruse a crescut la 14 lei. Pe partea bulgareasca s-a reamenajat prost punctul de trecere al frontierei. Chestia asta se traduce prin timp pierdut degeaba. Soferul trebuie sa coboare din masina cu actele masinii si ale pasagerilor si sa le prezinte la un ghiseu. Politistul de frontiera nici macar nu se uita cine e inauntru. Asa ca daca vreti sa faceti trafic de persoane de exemplu, va puteti apuca de treaba.

Dupa ce terminam formalitatile de la trecerea de frontiera, cumparam vinieta de Bulgaria: 15 leva pentru o saptamana. Ocolitoarea orasului Ruse este inchisa, politistii ne indruma prin oras unde traficul este haotic. Plin de masini si mai ales camioane. Ne deplasam cu viteza melcului si dupa vreo ora reusim sa iesim din oras. Apoi tinem directia Byala - Plevna - Lukovyt. De la Lukovyt urmam indicatoarele spre Pestera Prohodna. Sunt aproximativ 10km de drum bun.

 

Pestera Prohodna

 

 

Locul este bine semnalizat, o casuta ca in povesti si o sageata gigantica te indruma spre o parcare neamenajata. Aproape se gaseste un lac, temporar cred, fiindca in Bulgaria sezonul de topire a zapezilor este in toi.

In parcare mai este o masina. In masina o doamna, iar linga masina un om barbos si jegos cu aspect de boschetar. Cei doi par a se cunoaste si a se intelege destul de bine. Boschetarul ne abordeaza, dar nu pricepem mai nimic din ce spune. Cumva insa ne arata cam pe unde este intrarea in pestera. Ne luam bagajul si mergem pe o poteca nemarcata ce duce catre lac. Cam in 5 minute vedem imensul portal de la intrarea in pestera.

Pestera Prohodna e un loc special, noi nu avem asa ceva in Romania. Este mai degraba un pod natural, soseaua pe care am venit trece cumva pe deasupra ei. Portalul de intrare este impresionant, are peste 30 de metri inaltime. La intrarea in pestera sunt amenajate trepte si balustrade. Locul este destul de noroios, iar din tavanul pesterii pica multa apa.

 

Inaintam cu precautie si pe masura ce inaintam ne dam seama ca am uitat lanternele in masina. Dar nu e ba. Pestera asta are parte de ceva special: iluminare naturala. Cum este totusi posibil?

Pe tavan sunt doua gauri, aproximativ simetrice prin care se poate vedea cerul. Au primit numele de Ochii lui Dumnezeu. Si intr-adevar de privesti in sus ai senzatia ca esti urmarit. Poteca e destul de alambicata si ne duce relativ repede la cealalta iesire. Portalul asta pare si mai inalt. Coborim usor pe poteca plina de noroi. Pe alocuri mai dam de podete, scari si balustrade.

Una dintre scari ne urca abrupt la intrarea intr-o mica pestera. Nu e nimic interesant de vazut aici. Coborim si urmam in continuare poteca. Intram intr-o padurice. Noroiul e din ce in ce mai mare. Intilnim un alt boschetar, semn ca locul asta, cu multiplele pesteri le serveste drept adapost.

Incepem sa urcam abrupt si in citeva minute poposim pe un imens platou plin de lapiezuri. Avem priveliste faina cu Riul Iskar. Pe malul sting sunt mai multe constructii ce fac parte dintr-un mare spital de psihiatrie. Pe partea dreapta se gaseste un mare hotel - restaurant dar si o cariera de piatra. Ne mai atrace atentia un pod cu arcade. De asemenea, tot pe malul drept, spata in stinca se gastet o mica bisericuta rupestra numita Sfinta Martina.Ne plimbam cu atentie pe acest platou fiindca sunt  destule locuri periculoase si avene. Incercam sa gasim o solutie de a ne intoarce la masina pe deasupra portalului pesterii. Cumva-cumva dibuim o veche poteca ce ne poarta pe linga niste copaci tineri. Ajungem si la margine de prapastie si privim haul pentru citeva minute. Apoi ne orientam dupa un stilp de inalta tensiune. Mergem pina la el iar de acolo continuare spre masina noastra este evidenta.

Ce ar mai fi de adaugat e faptul ca nu se percepe taxa de vizitare.

 

Pestera Saeva Dupka

 

De la Pestera Prohodna si pina la urmatoarea pestera pe care doream sa o vedem nu e mult de mers, cam 20 de km. Si in acest caz semnalizarile sunt destul de bune. Asadar ne indreptam catre localitatea Brestnitsa, iar din centrul satului un indicator ne trimite cam 6km pina la Pestera Saeva Dupka. Se merge pe un drum asfaltat destul de ingust si dotat pe partea de final cu citeva gropi. Drumul se termina cu o parcare mare linga care se gasesc masute si scaunele de lemn.

De la parcare se merge pe jos o pe o poteca in jur de 5 minute pina gasim niste constructii. Acolo este casa de bilete pe care o gasim inchisa. Dar nu ne decurajam. Se mai coboara citeva trepte pina la intrarea pesterii acolo vedem ca usa este deschisa si lumina este aprinsa. Asadar banuim ca ghidul este inauntru cu un grup. Asa ca ne punem pe asteptat. Intre timp mai vin doi tineri. Intram in vorba cu ei. Aflam ca sunt din orasul Lovech.

Dupa vreo 15 minute apare si ghidul pesterii. Ne roaga sa il asteptam citeva minute apoi va cobori si cu noi. Ceea ce m-a socat foarte tare este faptul ca ghidul nu vorbeste nici o limba straina. Din fericire baiatul cu care intrasem mai devereme in vorba ne va fi traducator.

Pestera Saeva Dupka este o pestera amenajata, iluminata. Se coboara in ea pe niste trepte betonate. De asemenea exista si niste alei alei, asta ca sa nu te ratacesti.

Pestera asta, desi nu e foarte mare, este o bijuterie. Si ca sa va faceti o idee, seamana destul de bine cu o alta frumoasa pestera bulgareasca, Pestera Magura, pe care am vizitat-o in 2017. ( mai multe aici: http://bogdanbalaban.ro/548.html )

Saeva Dupka are cinci sali superbe si o multime de formatiuni dintre cele mai interesante. Ghidul ne-a spus ca 1cm cub de stalactita se formeaza in aproximativ 150 de ani. In aceasta pestera se gaseste cea mai inalta coloana din Bulgaria, cu o lungime de 18m. Este si detul de groasa. Pe baza masei sale specialistii au calculat vechimea pesterii la aproximativ 300 de milioane de ani. Temperatura in pestera variaza de la 8 la 10 grade.

M-a impresionat o serie de stalactite care, lovite creaza un sunet ce seamana cu un clopot. Exista si zone mai strimte si formatiuni care iti pun imaginatia la lucru. In cea mai mare sala a pesterii au loc occazional spectacole de teatru si concerte. De acolo urcam niste scari abrupte pina in cel mai inalt loc al pesterii. Ghidul ne spune ca acum ne aflam de fapt sub parcare. Tot aici este locul cel mai cald al pesterii. Coborirea se face tot pe scari abrupte si alunecoase direct printre formatiuni spectaculoase. Ajungem tot in sala cea mai mare, iar de acolo iesim iarasi la lumina.

Vizita noastra a durat 50 de minute, ghidul a fost foarte rabdator si nu ne-a grabit absolut de loc. Plata biletelor se face la iesire. Tipul care a facut pe traducatorul de ocazie a fost scutit de plata biletului:

Tu chiar ai muncit pentru banii astia, i-a spus ghidul.

Taxa de vizitare: 4 leva adulti, 3 leva copii si pensionari.

Plecam apoi spre Veliko Tarnovo unde avem cazarea. Insa nu mergem direct, ne abatem 11 km pina la Lovech. De data asta urcam la cetate, la statuia gigantica a revolutionarului bulgar Vasil Levski. Avem o panorama incintatoare cu orasul, dar si cu Muntii Balcani.

 

Din pacate cetatea era inchisa si nu am putut-o vizita. Insa am ramas cu citeva minute de liniste. Am coborit apoi in orasul vechi si am mai trecut odata peste celebrul pod acoperit din Lovech, singurul de acest fel din Europa de Est.

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 2

  • Eduard Munteanu

    29 mar 2018 11:22:02

    Excelent articol, sper să ajungem și noi prin zonă! Mulțumim Bogdan!

  • Bogdan

    02 apr 2018 09:15:11

    pai sa mergeti :)

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022