Sinpetru

Data publicarii: 02 apr 2009

Click aici pentru a vedea galeria completa de fotografii

Sinpetru este mai cunoscut in zona Brasovului in ultimii ani ca o zona cu potential imobiliar insemnat. Pina nu de mult oamenii se agitau sa cumpere terenuri sau sa construiasca in Sinpertru. Probabil ca multi dintre ei nu au intrat vreodata in biserica fortificata. In afara de ea in Simpetru ar mai fi de vizitat biserica ortodoxa si Rezervatia Dealul Lempes.Putina istorie.
Biserica din Sanpetru dateaza din secolul al XIII-lea. A fost construita ca o basilica cu trei nave, care in 1794 a fost in intregime demolata. Urmele picturii de pe zidul de incinta dateaza din secolul al XIII-lea probabil in anul 1240 cand ordinul Cistercian a devenit patronul Bisericii din Sanpetru.Toponimia satului: in germana - Petersberg, in maghiara - Szent Peter.

Biserica fortificata a suferit grave distrugeri in timpul invaziei turcesti in Tara Barsei din anul 1432 care a distrus satul Sanpetru. In acelasi secol taranii din Sanpetru au ridicat zidurile din jurul bisericii inalte de 8 metri si au intarit incinta cu 5 turnuri de aparare si un sant cu apa.Biserica a suferit numeroase distrugeri in urma unor incendii din sec. XVII in care se pierde arhiva comunitatii. Turnul clopotnitei s-a prabusit in anul 1713, a fost reconstruit intre anii 1778-1782, dar s-a prabusit din nou. In 1795 incepe reconstructia actualei biserici pe acelasi amplasament cu un turn-clopotnita in partea de est.Program de vizitare:
Marti-Simbata    10-12 si 14-17
duminica si luni inchis
Pret: 2lei

Dealul Lempes( sursa: site-ul localitatii Sinpetru, www.sanpetru.ro )
Linga Simpetru gasim Dealul Lempes, unul dintre cei mai reprezentativi martori tectono-erozivi din Depresiunea Brasovului. Are aspectul unei culmi alungite ce culmineaza cu Vf. Cetatii (704 m). Il putem privi ca pe o prelungire a Muntilor Baraolt.Lempesul a fost declarat rezervatie naturala botanica. In functie de roca, expunere si sol, culmea este acoperita cu paduri de esente diferite. Pe versantul estic se dezvolta padurea de gorun, in asociatie cu jugastru, care acopera si creasta dealului. Pe versantul nordic al dealului, padurea este mai bine dezvoltata, iar in interiorul ei sunt exemplare de tei, carpen si paltin de camp. Pe versantul vestic, mai inclinat, predomina padurea de fag cu rare exemplare de brad, inlocuita, acolo unde pantele sunt mai domoale, cu padurea de carpen. Suprafete apreciabile sunt ocupate cu plantatii de pin negru, in care apar puieti de fag, gorun, paducel, salba moale si salba raioasa.Pe versantul sudic si sud-estic, versant prelung pe care se afla speciile ce fac obiectul ocrotirii, se gasesc din abundenta doua specii de colilie, paius, rogoz pitic, plante ocrotite. Arboretul este bine dezvoltat pe toti versantii si este format din paducel, salba moale, salba raioasa, sanger, corn, lemn cainesc, alun.

In plantatiile de pin negru cu mojdrean, pe versantul estic se dezvolta bine colilia, rogozul pitic, paiusurile, majoritatea lor fiind specii de stepa insa bine adaptate si calcarului. In compozitia floristica pajistilor se dezvolta ochiul sarpelui rosu, stanjenei, zambila salbatica. Pe marginea padurii apar numeroase exemplare de frasinuta, porumbar, migdal pitic. Aparitia vegetatiei de stepa in zona forestiera este conditionata atat de substratul constituit din microconglomerate calcaroase, cat si de expunerea sud-estica si de adapostul oferit de depresiune.La acest bogat registru floristic se adauga si o fauna diversa, cu exemplare ocrotite de sorecar comun, acvila pitica si cerb.Pe versantul sudic incepatorii( si nu numai ) zborului cu parapanta beneficiaza de un loc bun pentru exersare.

Cum ajungem la Sinpetru:
Iesim din Brasov pe linga uzina Rulmentul, pe strada 13 Decembrie. Primul sat intilnit este Sinpetru, aflat cam la 6km de Brasov.


Toate fotografiile Adauga un comentariu Inapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adaugati un comentariu

Citeste si alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2021