Plimbare pe lîngă Balvanyos
Data publicării: 15 mar 2019
Într-o zi autentică şi geroasă de iarnă am hotărât să explorăm un pic zona staţiunii Balvanyos. Nu mai fusesem pe acolo pentru plimbări, doar trecusem o singură dată cu maşina. Am mers pe ruta Braşov - Târgu Secuiesc - Balvanyos pentru că sosaua este sensibil mai bună decât prin Bixad.
Pe drum savuram nişte kurtos - kalacs. Ajungem în Târgu Secuiesc, GPS-ul mai mult ne încurca decât ne ajută. Dar partea faina este că vedem cumva şi centrul oraşului. Apoi dibuim drumul spre Balvanyos folosind varianta clasică, adică ochi şi indicatoare.
Staţiunea propriu-zisă mi-a părut cam părăsită şi slab întreţinută. De acolo urcăm voiniceşte cu maşina până în Pasul Balvanyos unde se găseşte un mare şi luxos hotel. De acolo vom începe şi noi traseu. Există marcaje, indicatoare spre cele câteva puncte de interes de acolo. Afară este de-a dreptul ger însă asta nu ne descurajează. Copiii par a se simţi şi ei bine.
Ne echipăm, pe George îl punem în rucsacul port-bebe pentru prima oară. Planul nostru este să facem un traseu uşurel în circuit care să ne ducă la Grota Sulfuroasă şi la capelă Sf. Maria. Traseul este marcat cu punct albastru şi merge o vreme alături de un marcaj bandă roşie.
Urcarea începe pe un drum asfaltat care trece pe lângă restaurantul Gastrolab. Urmăm marcajul şi ajungem lângă un teren de sport iar de acolo intrăm în pădure. Este zăpadă, destul de mare pentru un copil de 3 ani şi jumătate cum este Maria. Dar din fericire este şi potecă.
Fetiţa noastră urca voiniceşte însă ca de obicei entuziasmul îi piere repede, după câteva minute. Când cere de mâncare. Suntem obişnuiţi, asta este un semn bun. Citisem că pe traseul ăsta sunt şi bănci unde te poţi odihni şi îi promitem că primeşte ceva de mâncare după ce ajungem la prima băncuţă. Care nu era deloc departe.
Fetiţa are nevoie de energie şi mănâncă bine. De aici încolo ştim că nu va mai avea probleme şi va merge fără probleme. Peste câteva sute de metri mai dăm de o băncuţă. Dar lângă ea ne atrage atenţia o piatră care are ceva scris pe ea şi care seamănă cu o piatră funerară. Prea multe nu înţelegem în afară de anul 1856 care este inscripţionat pe ea.
Puţin mai sus marcajele se despart. Noi continuăm pe punct roşu şi după o urcare scurtă ajungem la Grota Sulfuroasă. Practic este vorba de o fostă galerie a unei mine de sulf care a fost amenajata pentru vizitare. Prin gura acestei peşteri iese la suprafaţă o mare cantitate de gaz mofetic.
Din cauza concentraţiei mare de gaz se poate avansa doar câţiva metri, restul grotei fiind închisă cu un grilaj. În grotă există două băncuțe pe care te poţi odihni şi trata în acelaşi timp. Terapia sulfuroasă are efecte benefice în tratarea unor afecţiuni cum sunt bolile reumatice, cardiovasculare, arteriale sau dermatologice.
Înainte de a intra în grota trebuie însă urmate nişte recomandări:
Trebuie să staţi la gura peşterii 5-10 minute ca să vă obişnuiţi cu aerul
Nu trebuie să vă aplecaţi după ce intraţi în peştera că este posibil să nu mai aveţi aer.
În caz că aveţi ameţeli ieşiţi imediat din grotă şi respiraţi aer proaspăt.
Mariei nu i-a plăcut deloc în grotă şi am scos-o de acolo repede. Lângă Grota Sulfuroasă mai există încă o mică peşteră. Am intrat şi noi în ea însă este scurtă şi nu are nimic spectaculos. Încercam să ne continuăm circuitul însă după numai câteva minute poteca se termină brusc. Zăpada este prea mare pentru Maria aşa că facem cale întoarsă exact pe unde am venit. Totuşi la coborâre fetiţa noastră insistă să nu mai fie ţinută de mână.
Iar la final este mândră nevoie mare fiindcă a reuşit să coboare singurică.
La final vizităm şi noi Hotelul Grand Balvanyos. Ne interesau în principal condiţiile legate de accesul la piscină. Hotelul este unul de patru stele. Arată bine şi afară şi înăuntru. Preţul unei camere porneşte de la 100 de euro, iar în banii ăştia ai acces şi la spa, piscină, sala de forţă.
Ieşim din hotel şi mergem spre un izvor, numit Fântâna Fidelis, pe care îl credeam cu apă minerală. Este însă doar cu apă obişnuită. Lângă el se găsește o mică grădină zoologică unde se pot admira păsări, ponei şi capre.
Ce ar mai fi de vizitat în zona Balvanyos:
Băile Fetelor Apor
Altarul Sfânta Maria
Izvoarele tămăduitoare
Cetatea Balvanyos
Tarnovul Bufago.
De asemenea se poate porni în drumeţie pe creasta munţilor Bodoc.
- Distribuie pe retelele sociale