Serbia: La pas prin Subotica

Data publicării: 05 iun 2019

Unii consideră oraşul Subotica drept cel mai frumos oraş al Serbiei, peste Novi Sad, Belgrad sau Nis. Eu le-am văzut pe toate şi acum vă pot spune că aprecierea de mai sus este pe deplin justificată.

Cu toate acestea Subotica este o localitate puţin cunoscută sau promovată. Se găseşte în nordul ţării şi este foarte aproape de graniţa cu Ungaria şi România. Are în jur de 150 000 de locuitori.

Ceea ce are cu adevărat special acest oraş sunt construcţiile în stil art nouveau, cele care dau strălucire şi distincţie oraşului. Pe undeva seamănă cu Riga, capitala Letoniei.

Noi ne-am cazat cam la 2 km de centru, la Apartments Flairville. Am ajuns seara şi ne-a mai rămas şi timp să dăm o raită prin oraş.

Cu parcarea sunt ceva probleme în centru dar nu din cauză că nu ar fi locuri. Ci pentru ca plata se poate face doar prin sms. Iar mesajele nu ajung unde trebuie atunci când eşti în roaming ceea ce te poate costa o amendă consistentă. Noi am parcat gratis lângă benzinăria Lukoil de pe strada Peteofi Sandor.

Odată rezolvată problema asta am luat-o la pas spre centru. Primul loc vizitat a fost Piaţa Victimelor Fascismului( Trg Ztrava Fazisma ). Aici se găseşte un monument care comemorează pe cei căzuţi în Al Doilea Război Mondial.

Pe o latură a pieţei Catedrala Sf. Tereza de Avila. Biserica este într-o stare avansată de degradare. O crăpătură mare pare că vrea să despartă odată pentru totdeauna cele două turnuri. De aceea s-a intervenit cu o structură metalică. Din fată pare a fi şantier. Cu toate astea văd că mai există o intrare pe lateral. Şi din fericire este deschisă. Înăuntru un cor face repetiţii. Chem restul grupului şi petrecem un sfert de oră ascultând voci şi bucurându-ne de acustica excepţională a acestei catedrale.





Pe interior structură metalică este şi mai impresionantă. Cu siguranţă, fără ea biserica s-ar fi dărâmat.

Catedrala romano-catolică a orașului datează din anul 1770, când Subotica era în Imperiul Habsburgic. Theresa de Avila este, de asemenea, patroana spirituală a Suboticei și apare şi pe stema orașului. A fost construită în stil baroc de Franz Kaufmann din Pesta.

Turnurile cu clopote au o înălțime de 64 de metri. Cum spuneam şi mai sus, sunt deteriorate şi imaginea asta te face să te gândeşti de două ori dacă intri sau nu.

Tot artiștii din Pesta au fost lucrat pentru decorarea interioară. Am remarcat picturile de pe pereți și de deasupra culoarului central, precum și stelele de piatră din mormântul familiei Perčić.
Am dat apoi de strada principală, Matka Vukovica, şi ne-am îndreptat spre piaţa mare a oraşului, Trg Slobode pe numele său. Găsim un oficiu de schimb valutar şi ne dotam cu dinari.

În câţiva paşi suntem gata să admirăm poate cea mai frumoasă construcţie din Subotica: Primăria.

Clădirea maiestuoasă este o capodoperă Art Nouveau finalizată în 1912. Punctul central de referință al orașului Subotica a fost conceput de o echipă de arhitecți maghiari, Dezső Jakab și Marcell Komor.





 

Ceea ce vedeți este decorarea sinuoasă în stil Art Nouveau și utilizarea fierului forjat, ceramicii și vitraliilor, motive combinate inspirate de folclorul maghiar. Ce ar fi de reţinut este că se poate urca în turnul primăriei pentru a putea vedea o panoramă a oraşului.

În fata primăriei mai găsiţi o fântână arteziană spectaculoasă şi frumos colorată. Dar şi o piaţă de flori ce încă este deschisă la ora asta.

În dreapta primăriei este un loc mare de unde începe zona de promenadă a oraşului. Aici ne mai atrag atenţia câteva edifiicii interesante. Practic aici este Trg Slobode

 

Pe o latură a sa este construită o clădire cu coloane. Este vorba de Teatrul Poporului. Apoi mai există o statuie a lui Jovan Nenad, împăratul sârb pentru o scurtă durată, care a fost ucis în anul 1527 după un an de domnie.



Undeva mai ascunsă este o altă clădire superbă construită tot în stil art nouveau. Din păcate nu este foarte bine întreţinută dar asta nu îi ia neapărat din frumuseţe. Din câte mi-am dat seama aici este Biblioteca.

Mergem apoi pe pietonal, Korzo, cum îi spun sârbii. Nu este foarte lung şi se termină undeva în apropierea gării. În faţă este o clădire în stil sovietic, Zgrada Sokolskog doma, care astăzi este un fel de centru cultural. Încercam să facem un fel de circuit şi să revenim pe altă cale la Trg Slobode.

Trecem pe lângă două clădiri remarcabile, una găzduieşte o bancă, cealaltă este Galeria de Arta Modernă.

Aceasta din urmă datează din 1904 şi mai este cunoscută sub numele de palatul Raichle, după numele constructorului sau.

Şi cam asta am văzut în prima seară.

A doua zi a fost aproape un fiasco. Asta în special pentru că am prins o ploaie urâtă care nu se mai dădea dusă. Cu toate astea am dat o raită prin centru.

Primul obiectiv a fost Sinagoga, şi ea un simbol al oraşului, şi ea construită în stil art nouveau. Din păcate era închisă şi nu am putut vedea şi interiorul. Clădirea a fost finalizata în anul 1903 şi a fost realizată tot de Dezső Jakab și Marcell Komor, cei care au construit şi clădirea primăriei.

Este o sinagogă care nu seamănă cu nici o alta, în parte pentru că în pereții săi există un cadru de oțel. Acest lucru le-a dat arhitecților libertatea de a crea o cupolă autoportantă, pictată cu aur.

Garoafe, pene de păun și motive de lalele care se regăsesc în decorarea clădirii sunt toate caracteristice artei maghiare.



În plus am mai văzut doar Biserica Franciscană. Chiar la intrare există un ou gigantic pictat. A fost instalat aici în dorinţa de a fi un simbol al prieteniei între maghiari, sârbi şi croaţi(sic!).


Totuşi Subotica ne-a lăsat o impresie frumoasă şi cu siguranţă vom mai veni aici când vremurile vor fi mai calme iar noi ne vom afla în zonă. Nu uitaţi, există legătura pe autostrada cu Ungaria, tara aflată la doar 10km.

În Subotica mai sunt câteva lucruri interesante de văzut:
Parcul şi Lacul Palic
Muzeul Municipal
Catedrala Ortodoxă
Piaţa Buvljak

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024