Biserica fortificata de la Harman

Data publicării: 11 apr 2009

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Daca nu ai ce face intr-o zi si iti doresti sa te destinzi in citeva locuri frumoase poti gasi, foarte aproape de Brasov niste locuri interesante: Sinpetru, Harman, Prejmer.

Astazi va voi povesti despre Harman. Fortificatiile de aici se afla intr-o stare foarte buna, contrar marii majoritati a monumentelor de acest fel. Sasii ce se ocupa de intretinerea bisericii au facut o treaba excelenta. Locul este curat, frumos, primitor.Mi-au palcut foarte mult scarile exterioare din lemn. Ce m-as mai fi urcat pe ele..Si florile. Si zidurile cu contraforturi. Si bancile simple din interior. Si. clopotul. Si orga. Si portalul. Si....Putina istorie( sursa: tabloul informativ aflat la instrarea in biserica )
Biserica evanghelica din Harman este unul dintre monumentele recunoscute de Ministerul Culturii din Romania.Biserica, cu hramul Sf. Nicolae, construita in a doua jumatate a secolului al XIII-lea  si conceputa in stil romanic ca o cladire bazilicala cu corul  patrat si absida semicirculara in partea inferioara,  poligonal refacuta in partea superioara, a suferit in secolul XV transformari in stil gotic. Turnul de vest, cu  6 etaje puternice, inglobat in sistemul bisericii este amintit inca din 1290. Acoperisul actual, cu celel 4 turnulete este mai nou. In 1593 biserica e incendiata iar in 1595 s-a efectuat bolta actuala a navei principale.Dispozitivul de aparare a cetatii bisericesti consta dintr-o cortina de ziduri aproape circulara si 5 bastioane carora li s-a adaugat ulterior unul octogonal. Cetatea din jurul bisericii a fost construita treptat in secolele XV-XVI.

Intrarea se face printr-un hol lung, boltit, inzestrat cu zabrele culisante  fiind aparat de un bastion.Navele bisericii sunt despartite prin stilpi dreptunghiulari. Arcul de triumf semicircular este asezat pe stilpi cu capiteluri avind motive cu frunza din romanicul tirziu, ca si bolta in cruci a corului. Nava centrala a fost tavanita. In pod s-au gasit urme ale unor ferestre rotunde patrulobe care denota, ca si o serie de alte forme, influenta santieruelor cisterciene de la Prejmer si Cirta.Materialul consta in piatra bruta si piatra de riu precum si( in fazele ulterioare ale cladirilor ) din caramida.

In incinta cetatii se afla o capela funerara cu picturi murale din secolul XV. Se observa apostolul Pavel( cu sppada ) si Iacob ( cu toiagul si palaria de pelerin ), incoronarea Mariei de catre Sf. Treime, Iisus pe cruce, Nasterea, Raiul, Judecata de Apoi.Altarul si orga in stil baroc dateaza din secolul XVIII.


Programul de vizitare este urmatorul: de marti pina duminica intre orele 12 14. Taxa: 2 lei.

Cum ajungem la Harman:
Urmam soseaua Brasov - Sfintu Gheorghe si ne oprim in prima localitate de dupa Brasov.


Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022