Biserica fortificata de la Prejmer

Data publicării: 14 apr 2009

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Din ciclul Biserici Fortificate sau ce au lasat sasii in urma lor pe meleagurile ardelenesti urmeaza povestea Prejmerului. Aici gasim o cetate alba, puternica, frumoasa, cu incaperi nenumarate, biserica precum si un mic muzeu.

Prejmerul este inca un loc linistit, simpla prezenta in interiorul cetatii s-a dovedit foarte relaxanta pentru mine. Toate grijile si gindurile au ramas sa ma astepte, pentru mai bine de o ora, undeva in afara zidurilor inalte si groase.Putina istorie( sursa: tablorile informative aflate in cetate ):
Cetatea de la Prejmer a fost construita in secolele XV-XVI in jurul bisericii din localitate ale carei inceputuri sunt puse in legatura cu stapinirea cavalerilor teutoni in Tara Birsei ( 1211 1225 ). Este considerata cea mai puternica fortificatie taraneasca din Transilvania Medievala.In anul 1240 biserica si domeniul sau revin calugarilor cistercieni. Ridicata in secolul XIII in formele goticului timpuriu, biserica pastreaza planul in forma de cruce cu turn octogonal pe careu, bolti oglivale si capele laterale ce flancheaza absida principala de forma poligonala.Ferestrele polilobe si cornisa pe console si crosete ce ii decoreaza exteriorul sunt elemente specifice goticului cistercian care atesta influenta santierului de la Cirta. Intre 1512 1515 biserica sufera modificari, aripa de vest fiind prelungita si acoperita cu o bolta in plasa.In interiorul bisericii se pastreaza un valoros altar poliptic pe tema patimilor Domnului, datind de la mijlocul de secol al XV-lea.Cetatea inelara cu dubla incinta prevazuta cu turnuri, sant de aparare si o ampla barbacana in dreptul intrarii, a fost modificata si extinsa in etape pina in secolul XVIII.  La interior zidurile sunt captusite cu incaperi de refugiu dispuse pe mai multe nivele destinate sa adaposteasca populatia satului in caz de asediu.
Localitatea, atestata documentar la 1240, este organizaata in jurul pietei in care se afla biserica-cetate si pastreaza aspectul istoric al strazilor, structura si decoratia caselor de locuit constuite intre secolele XVII si XX.In 1520 Prejmerul era cea mai mare asezare rurala din Tara Birsei, in 1556 parcelarul fiind definitivat. Asezarea pastreaza valori etnologice si istorice care ilustreaza un habitat uman specific localitatilor multietnice.

Alte elemente:

Sistemul de aparare al portii
In partea sudica a cetatii a fost instlat un puternic sistem de aparare a zonei de intrare. La mijlocul unui coridor boltit, lung de  peste 30m, se afla un grilaj de lemn de stejar cu aplcatii din fier. In trecut intrarea a fost aparata de mai multe astfel de grilaje culisante  si porti din lemn de stejar.Curtea brutarilor
Intre barbacana si turnul de sud-vest  a fost ridicat un zid inalt, delimitind  o  incinta numita Curtea Brutarilor , denumire ce aminteste de existenta unei brutarii in acea parte a cetatii.

Scoala
In incinta fortificatiei exista si un loc avind destinatia unei scoli. Aici s-a predat in timpul asediilor si in vremuri de primejdie. Primii dascali sunt mentionati in 1460 si 1556. Sala de clasa e decorata cu fresce de secol XVIII si a fost folosita pina in 1853 cind in centrul comunei s-a construit o scoala noua cu trei etaje. Mobilierul scolar expus este de data mai recenta. Avem bancile, tabla, numaratoarea, si undeva, pitit sta Sf. Nicolae, marele facator de vinatai.Drumul de straja
Drumul de straja se afla la o inaltime de 10m, iar lungimea sa masoara in jur de 800m La acest nivel al zidului de aparare exista un numar insemnat de brese prentru tragere  si jgheaburi de turnare a apei clocotite.Mi-a facut mare placere sa strabat coridorul lung strabatut pe alocuri de raze de lumina. Atentie la scari!Mica Orga a Mortii
O atractie deosebita a ansamblului de aparare este mica orga a mortii, o scindura groasa, pivotind in jurul unui ax  sin fier si inzestrata in ambele parti cu cite cinci tevi de tragere. Concomitent cu  o serie de trageri cealalta serie de arme putea fi incarcata direct pe gura tevii astfel incit, prin rotirea rapida a scindurii, sa se obtina foc continuu. Ingeniosi locuitorii cetatii. Insa nu e cazul sa ii invidiem caci ei se aflau mai mereu in calea turcilor, Prejmerul fiind prima localitate importanta intilnita dupa patrunderea in Ardeal prin zona Buzaului.

Cetatea
Zidurile de centura au inaltimea cuprinsa intre 12 si 14m, la abza avind o grosime de pina la 5m. In interior se afla peste 270 de camari de refugiu si provizii asezate pe doua pina la patru nivele. Asadar complexul putea adaposti un numar insemnat de persoane.Incepind din 1993 acoperisurile deteriorate au fost inoite iar camerele asanate. De asemenea au fost amenajate expozitii permanente. Spatiul a fost amenajat la initiativa Fundatiei Sasilor Transilvaneni sub directa ingrijire a muzeografului Dr. Volker Wollmann care a conceput aproape toate compartimentele muzeale din cetate.

Muzeul
Din categoria expozitiilor permanente amintim scoala, citeva interioare traditionale sasesti, razboaie de tesut( aduse din satul Girbova, jud. Alba ), unelte specifice rotarului si dogarului ( aduse de la Beia, jud. Brasov ),  unelte folosite de selar si curelar( aduse de la Altina, jud. Sibiu ), unelte folosite in viticultura si pomicultura, un atelier de fierarie( aduse de la Tatarlaua, jud. Alba in 1992 ), unelte pentru prelucrarea cinepii( aduse din jud. Brasov).Biserica fortificata din Prejmer a fost inclusa in anul 1999 in Patrimoniul Mondial Cultural UNESCO alaturi de bisericile fortificate de la Valea Viilor si Biertan ( jud. Sibiu ), Cilnic (jud. Alba), Dirjiu (jud. Harghita),  Saschiz ( jud. Mures) si Viscri( jud. Brasov).

Intretinerea acestui monument se face in prezent doar ajutorul donatiilor. In prezent functionarea intregului complex este sustinuta financiar de Fundatia Sasilor Transilvaneni si de catre familia Habermann. Orice sprijin venit din parte vizitatorilor este bine venit.Program de vizitare
Vara(intre 1 mai si 31 octombrie )
de marti Marti pina Vineri: 9  17
Simbata 9  15
Duminica si Luni: inchis

Iarna(intre 1 noimbrie si 30 aprilie )
de Marti pina Simbata 9  15
Duminica si Luni: inchisCum ajungem la Prejmer:
Localitatea se afla pe drumul ce leaga Brasovul de Buzau cam la 15km de Brasov.

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2022