Biserica din Bogata Olteana

Data publicării: 17 apr 2009

Click aici pentru a vedea galeria completă de fotografii

Plecam intr-o seara de martie din Racos scrutind orizonturile rosii ale apusului. Imi era groaza de drumul plin de gropi pe care venisem de la Rupea asa ca, la sfatul unui localnic am cotit-o spre Mateias. Traversam satele Mateias si Dopca pe un drum de pamint fara gropi si ajungem in satul Bogata. Privirea ne e atrasa ca un magnet de biserica de pe deal, un loc inalt fara alte constructii in jur.-Asta nu e o biserica oarecare! imi spun privind imensele coloane ce-i strajuiesc intrarea.

Ma uit mai bine si am un flash! Am mai vazut undeva biserica asta! Si am citit despre ea!
E cam intuneric si hotarim ca va trebui sa revenim si sa cercetam locul mai indeaproape. Aceasta e povestea prin care am descoperit acest loc.

Dupa ce v-am plictisit poate cu multe relatari privind biserici fortificate sasesti cred ca e nimerit sa va prezint si o biserica de-a noastra, ortodoxa. Mai ales ca astazi, cind scriu, este Vinerea Mare.Vizita cea amanuntita s-a intimplat sa fie pe sfirsit de martie pe o vreme superba. Biserica stralucea in acest peisaj superb. Intram in tintirim nedezlipindu-ne ochii de la coloane. Printre ele zarim o fresca dominata de culoarea albastra. Apropiindu-ne realizam ca avem parte de o pictura adesea intilnita la manastiri: scena Raiului si a Iadului se desfasoara deasupra unei usi masive din lemn incadrata de un chenar din marmura sculptata. Intrarea in biserica este vegheata de doi ingeri.Pe exterior biserica este plina de simboluri. Fiecare fereastra se sprijina pe capete de leu, de taur, pe acvile. Turnurile sunt si ele o splendoare, atit de incarcate de motive arhitectonice. Lei si vulturi cu privire de piatra scruteaza imprejurimile.Clopotul bate chemind oamenii la slujba de a doua zi. Dupa ce isi termina treaba clopotarul ne deschide cu mindrie biserica.

De unde sunteti? Din Brasov? Sa veniti odata sa stati la slujba, sa vedeti ce frumos e!

Interiorul te lasa fara grai cind vezi sfintii imbracati in straie populare romanesti.

Putina istorie( sursa: site-ul fundatiei Arania, http://www.arania.ro )
Satul Bogata este atestat inca din secolul al XIII-lea. Se stie ca satenii au construit o biserica de lemn pe amplasamentul actualei biserici, pe care, la 1720 au demontat-o si au transportat-o in satul vecin Lupsa. Acolo au remontat-o insa biserica avea sa isi gaseasca sfirsitul intr-un incendiu la putin timp dupa aceea.

Pe locul vechii biserici de lemn s-a construit o biserica din piatra de riu. Aceasta sufera modificari, adaugiri iar in 1954 este demolata urmind a lasa locul unei constructii.Ideea de a construi o noua biserica la Bogata ncă nainte de primul război mondial. Oamenii au strns bani pentru construcţie dar banca a dat faliment şi banii s-au pierdut. ntre cele două războaie din nou au strns bani şi din nou banca a dat faliment pierzndu-se tot. După al doilea război mondial a venit o inflaţie galopantă şi a topit a treia oară noile fonduri greu adunate. Oamenii, sfidnd ateismul agresiv şi oprimant instaurat odată cu comunismul, au nceput să fasoneze piatra n carierele munţilor Perşani, după planurile ntocmite de arhitectul fără arginţi Nicolae Creţoiu , el nsuşi fiu al satului Bogata, care a plănuit biserica ntr-un stil arhitectural de sinteză romnească, durată din material nobil: piatră fasonată şi sculptată, frize de marmură, catapeteasmă şi strane din lemn nobil sculptat.


 
Autorităţile comuniste au confiscat in mai multe rinduri piatra sculptată şi au construit din ea o ngrăşătorie de scroafe la Turzun. Oamenii din Bogata, (cele 43 de familii, satul fiind printre cele mai mici din Transilvania) nu au cedat şi au renceput truda cu ncrncenare sisifică primind sprijin tăinuit de la diferite personalităţi culturale, de la alte parohii şi, n primul rnd, cu propriile eforturi şi sacrificii. Sufletul acestei acţiuni a fost părintele profesor universitar dr. Spiridon Cndea , iniţiatorul proiectului şi prim ctitor al acestei biserici.

Lucrările de zidărie s-au ncheiat n toamna anului 1960, cnd biserica se afla sub acoperiş, iar pe cea mai naltă turlă s-a ridicat crucea de metal, simbol al biruinţei creştine.
 
Lucrările de finisaj, pictura interioară, nzestrarea cu obiecte de cult, amenajarea clopotniţei, a turnului de hram cu mozaic de Murano şi a incintei zidite s-a finalizat graţiei uneoi donaţii substanţiale din partea familiei Dimitrie şi Iulia Leonida. Sfintirea bisericii a avut loc in 1982 cu hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.Planul bisericii este clasic, ortodox, n cruce, accesul făcndu-se prin pridvorul cu cei patru stlpi masivi din piatră, apoi se trece prin vestibul n pronaos, care are o lărgime de 5,7 metri şi o lungime de 6 metri. Naosul, despărţit de pronaos printr-o arcadă largă, are dimensiunea de 6 pe 6 metri, fiind flancat de cele două abside laterale, hore, iar spre cat se deschide altarul cu absida lui. Deasupra naosului se dezvoltă bolţile turlei patocratorului suprapuse după modelul moldovenesc.

nălţimile interioare precum şi cele exterioare decurg din dimensiunea planului orizontal. Cnd intri n pronaos, privirea poate cuprinde ntreg interiorul, spre centru, sus, la turlă, pnă la pantocrator, la cota de 18 metri.Zidăria este opera unui romn de origine italiană, Francisc Dibernardo, pietrar de meserie, care pnă la vrsta de 70 de ani nu mai construise nimic, nici măcar o căsuţă ct de mică, şi care nici după ce a lucrat şase ani la biserică, punnd cu mna fiecare piatră la locul ei, numerotată după planurile arhitectului Creţoiu, nici după aceea nu a mai construit absolut nimic.

Fresca este opera pictorului Costin Ioanid.
 
Icoana de pe turnul de hram s-a realizat din mozaic de Murano.

Sculpturile n marmură sunt opera sculptorului Constantin Ştefan.

Sculpturile n lemn sunt opera sculptorului Grigore Dumitrescu după desenele arhitectului Nicolae Creţoiu.

Ferestrele termopan s-au montat n anul 1999, din donaţii, prin grija şi la iniţiativa lui Nicolae Ştefan.
 
Acoperişul din ţiglă s-a reconstruit prin donaţii n 2006 tot prin grija şi la iniţiativa lui Nicolae Ştefan.

Cum ajungem la Bogata Olteana:
Pe drumul ce leaga Brasovul de Sighisoara aproape de Rupea se desprinde un drum neasfaltat semnalizat cu indicator. Dupa 2km ajungem la Bogata.

Toate fotografiile Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2023