Munții Leaota: traseul spre vîrf prin Valea Bădenilor

Data publicării: 02 dec 2020

În toiul verii lui 2020 am văzut o propunere de excursie care mi-a atras intenția instantaneu. Se dorea un circuit in Munții Laeota care să atingă si cel mai inalt vîrf din acest masiv. Nu urcasem niciodată vîrful Leaota așa că am ales cu bucurie să mă alătur acestei ture.

Planul arăta astfel:

Cabana Făgețel – Mt. Vâja – Vf. Leaota – Curmătura Tâncavei – Mt. Tâncava – Valea Tâncava – Cabana Făgețel

Am parcurs acest acest traseu alături de Viorica, Liviu, Marelena și Radu Pușcarciuc.

Locul de întîlnire a fost la Cabana sau mai bine zis Cantonul Făgetel, aflat în padure la vreo 5-6 km de satul Valea Bădenilor, județul Argeș. Prognoza meteo se anunța foarte bună, totul era minunat.

Cantonul Făgețel se găsește într-o poiană largă, tare frumoasă și plină de locuri faine de cort. Acolo am lăsat mașinile.

Am pornit în sus pe vale pe marcajul punct albastru. Cam după o jumătate de oră am părăsit valea. Am trecut apa pe un pod și am făcut un scurt popas lîngă un refugiu măricel din piatră și lemn.

De aici ne așteaptă o urcare sănătoasă și lungă prin pădure. După vreo două ore ieșim cumva într-un gol alpin. Din nefericire prognoza meteo nu s-a adeverit și astfel am avut parte de nori și ceață.

Ne găsim pe o creastă îngustă care are cîteva pasaje ce ne pun la încercare. Apoi poteca se domolește si coboară la o fostă stînă. În jurul ei este plin de bălării. Există aici și o săgeată indicatoare dar ceea ce scrie pe ea nu ne prea ridică moralul. Pînă la creasta principală mai avem cam două ore.Începem un urcuș greu prin niște bălării cît noi de înalte. Nu mai este nici urmă de potecă însă țintim o culme. Înceăem să urcăm susținut pînă ajungem în ceață. Ca tacîmul să fie complet începe o ploaie mocănească.

Continuăm pe o creastă ingustă fiind mereu atenti la marcaje. Ceața este din ce în ce mai deasă. Intr-un final ajungem în creasta principală a muntelui. De aici știu că nu mai este mult pînă pe virf.

Cam după 10 minute zărim și momîia cea mare din pietre care marchează cei 2133m ai vîrfului Leaota. În apropiere este un stîlp cu multe săgeti. Există trasee spre:

- Valea Bădenilor, pe unde am urcat noi
- Runcu, prin Vf. Romanescu
- Vf. Sîntilia Mare
- Cabana Leaota

Nu stăm pe vîrf prea mult că nu avem ce vedea. Din fericire se oprește ploaia. Mergem în jos pe bandă albastră pe un drum forestier spre Curmătura Tîncavei care trebuie să ne scoată în final la Cantonul Făgețel. Dăm de un lac cu formă lunguiață unde facem cîteva poze.

 

Spre Bucegi norii se sparg lăsîndu-ne să vedem zona cu Cota 2000 și Vf. Furnica.

Pe drumul forestier ne prinde o nouă repriză de ploaie. Întîlnim două mașini cam nepotrivite pentru 4x4 care urcă cu greu spre vîrf.

Pe unde avem posibilitatea tăiem serpentinele drumului forestier și astfel reducem timpul și distanța de parcurgere. Ieșim undeva lîngă o stînă. De acolo însă nu mai avem cum scurta si ținem drumul care ne coboară ușor-ușor pe Valea Tîncava. Facem pauze de mîncat zmeură.

Intr-un final ajungem înapoi la mașini la Cantonul Făgețel obosiți bine.

Recapitulare:
Traseu:
Cabana Făgețel – Mt. Vâja – Vf. Leaota(Punct Albastru) – Curmătura Tâncavei(banda albastra) – Mt. Tâncava – Valea Tâncava – Cabana Făgețel( drum forestier nemarcat )
Durata: 11 ore

Track GPS: https://www.strava.com/activities/7010543215

 

 
 

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole

Comentarii: 2

 • Nicolae B.

  04 mar 2021 18:13:18

  Faina tura! Si felicitari ca tii 'steagul sus', dupa atat timo, cu blogosfera si descrierile escapadelor placute de care ai parte. Eu am abandonat demult scrisul! ntr-un timp eram colegi de alpinet (site si grup de yahoo). Pacat ca nu ne-am gasit la o tura de munte, in atatia ani. In fapt, multi oameni din acea gasca veche nu s-au intalnit niciodata fizic. Cu stima, Nicolae B.

 • Bogdan

  02 apr 2021 06:27:54

  Salutare, timpul nu este pierdut și chiar mi-ar face placere să ne vedem la o tura. Sau la mai multe. Trupa noastra are un grup de mail numit ZilePrinMunti. Acolo ne organizam turele. Daca doresti te poti alatura aici:

   

  https://groups.google.com/forum/#!forum/zileprinmunti/join

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2023