Munții Perșani: plimbare pe deasupra satului Paltin

Data publicării: 15 feb 2021

Astăzi am sa va prezint un circuit ușor, numai bun de parcurs cu copii mici, în jurul satului Paltin din județul Brașov.

Lasam masina linga scoala din sat. Gardurile ei erau pe atunci împodobite cu afișe electorale. Lîngă scoala se afla un magazin, iar puțin mai încolo de magazin este un drum ce urca voiniceste.

După o serpentina panta se mai indulceste. Ne intalnim cu niște vaci , spre bucuria copiilor care le privesc curioși. George al nostru avea pe atunci cam doi ani si jumatate și refuză sa mearga in rucsacul port-bebe. De aceea ritmul nostru este foarte lejer.

Drumul tot urca și are tot felul de ramificații cu alte drumuri care duc spre gospodării izolate. Chiar în partea de sus am luat-o greșit pe un astfel de drum care ne-a dus prin pădure într-un loc unde se construiește o casa. Locul ales de proprietar este absolut senzațional, are niște panorame care-ți taie respirația.

Facem cale întoarsă până la ultima intersectie, consultăm GPS-ul și mergem mai departe. După o mica porțiune de pădure ajungem în niște poieni care se tot largesc. Nu mai avem de urcat, mergem prin poieni tinînd drumul.

La un moment dat cotim dreapta și facem o pauza mai lungă. Este cel mai înalt loc de pe traseu, 862 metri.

 

Ajungem în preajma unei gospodării unde sunt oi și cîini. Drumul pare că se termină aici. Ocolim gospodăria si vorbim la un moment dat cu proprietarul. El ne confirmă faptul că suntem pe drumul bun. De asemenea ne spune să ținem culmea în coborîre, mai încolo va fi și drum.

Bineînțeles că urmăm sfatul omului și mergem tot pe culme. Avem privelisti faine spre Piatra Craiului, Poiana Mărului și satul Paltin. Poteca ne duce lîngă o altă gospodărie aflată la limita pădurii. Aici pare a locui cineva, lucrurile sunt puse în bună ordine, sunt și doi cîini care ne latră preventiv.

 

De aici în jos avem parte de un drum cam noroios. Pe unde putem mergem cumva paralel cu el prin pădure. Ieșim pe un plai unde se găsește o casă. Drumul face o cotitură bruscă și, spre surpriza noastră, ne vedem destul de repede la drumul de asfalt.Pînă la mașină mai avem de mers pe asfalt cam 1km și jumătate. Performerul acestei ture frumoase si ușoare a fost George. El a făcut traseul integral pe jos. După aceea a dormit mult și bine, cam 14 ore în total.

 
 

Adaugă un comentariu Înapoi

Abonare RSS Articole Abonare la articole
Nu exista comentarii

Adăugati un comentariu

Citește și alte articole:

Bogdan Balaban - © Copyright 2006 - 2024